1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

AUDIOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

AUDIOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi audiológiai panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

AUDIOLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

Az audiológia a tudományág, amely a hallással és a hallással kapcsolatos rendellenességekkel foglalkozik. Ez a terület mélyrehatóan vizsgálja a hangok észlelését, azok átvitelét és feldolgozását, valamint a hallási rendszer zavarainak kezelését. Az emberi fül rendkívül összetett és precíz rendszer, amely lehetővé teszi számunkra, hogy élvezhessük a hangok gazdag skáláját, és kommunikálni tudjunk egymással.

Az audiológia foglalkozik olyan különböző hallási rendellenességekkel, mint például a süket­ség és a fülzúgás (tinnitus). A süket­ség különféle okokra vezethető vissza, beleértve genetikai tényezőket, fertőzéseket, zajszennyezést vagy életkorral összefüggő változásokat. A fülzúgás esetében a betegek olyan hangokat hallanak, amelyek külső forrásból származnak, de valójában nincsenek jelen.

Az audiológusok az audiometria nevű vizsgálatot alkalmazzák a hallási képesség mérésére. Ennek során a beteg különböző frekvenciájú hangokat hall, és jelezni kell, amikor észleli őket. Ez segít az audiológusnak meghatározni, hogy a halláscsökkenés milyen mértékű és mely frekvenciák érintettek.

Az audiológusok azonban nemcsak a diagnózist végezik el, hanem segítenek a hallássérült személyeknek is. Hallókészülékeket, implantátumokat és más segédeszközöket ajánlanak, valamint hallásrehabilitációs programokat is kidolgoznak annak érdekében, hogy a hallássérült egyének teljes életet élhessenek.

Az audiológiai konzultáció során a legfrissebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük el a szükséges hallásvizsgálatokat, hogy feltárjuk a betegség okait. Szakértőink korszerű környezetben várják pácienseiket, biztosítva számukra a professzionális, modern és személyre szabott ellátást.

SZAKORVOSAINK

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN Phd

Audiológus, Fül -orr gégész szakorvos

Számos hazai és nemzetközi elismerést tudhat magának. Kiemelkedő szaktekintély az audiológia és fül -orr -gégészet területén. Járóbeteg szakellátás keretében komplex audiológiai, fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálatot végez

 • teljeskörű audiológia és fül -orr -gégészeti vizsgálatok (gyermek és felnőtt)
 • garat és gége megbetegedései
 • fülfájás, hallásváltozás okainak felderítése
 • segítségnyújtás fülzúgás esetén
 • rekedtség okának feltárása
 • horkolás, alvási apnoe kezelése
 • orrdugulás, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás diagnosztizálása és kezelése
 • orrmandula megnagyobbodása, torokmandula betegségei
 • visszatérő légúti panaszok (mandulagyulladás, arcüreggyulladás stb.) gyógyítása
 • csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • megnagyobbodott nyirokcsomók vizsgálata
 • szédüléses panaszok vizsgálata

 

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Audiológia szakorvosi konzultáció 29.000
Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül) 14.000
Teljeskörű hallásmérés 25.000
Fülzúgás vagy szédülés kivizsgálása 20.000
Foniátria 20.000
3D CT 20.000
Hallójárat kezelés 24.000
Csíkcsere 14.000
Recept felírás 2.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB AUDIOLÓGIAI PANASZOKRÓL

FÜLZÚGÁS (Tinnitus)

A fülzúgás, orvosi szóval tinnitus, egy olyan jelenség, amelyben a betegek olyan hangokat hallanak a fülükben, amelyek külső forrásból nem származnak. Ezek a hangok lehetnek különbözőek, például csörgés, sípolás, zümmögés vagy recsegés. A fülzúgás lehet átmeneti, de krónikus formában is jelentkezhet, és számos okra vezethető vissza. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a fülzúgás jelenségét, okait, diagnózisát és kezelési lehetőségeit.

A fülzúgás több kiváltó tényezőre vezethető vissza, és sok esetben a pontos ok nem mindig egyértelmű. Néhány gyakori ok közé tartozik:

 1. Hangos Zajok: Hosszabb ideig tartó kitettség hangos zajoknak, például koncertek, építkezések vagy gépek mellett, kiválthatja a fülzúgást.
 2. Életkorral Kapcsolatos Halláscsökkenés: Az idő előrehaladtával egyes egyének halláscsökkenése következtében fülzúgás alakulhat ki.
 3. Fülproblémák: A fülzsír eltömődés, dobhártya sérülése vagy fülgyulladás is okozhat fülzúgást.
 4. Érrendszeri Problémák: Az érrendszeri problémák, például magas vérnyomás vagy érelmeszesedés, befolyásolhatják a vérkeringést a fülben, ami fülzúgást eredményezhet.
 5. Életmódbeli tényezők: Alacsony vas- vagy B12-vitamin-szint, dohányzás, koffein vagy alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a fülzúgáshoz.

Az orvosok általában különböző diagnosztikai eszközöket alkalmaznak a fülzúgás okainak azonosítására. Ezek közé tartozik az audiometria, amely a hallási képességet méri, és különböző képalkotó vizsgálatok, például CT vagy MRI vizsgálatok, amelyek segítenek az esetleges fizikai elváltozások felderítésében.

A fülzúgás kezelése sokféle módon történhet, és a megfelelő kezelés a fülzúgás okától függ. Néhány lehetséges kezelési mód:

 1. Hangterápia: Különböző hangokkal, például fehér zajjal, a tinnitus zajának maszkolására irányuló terápiák.
 2. Életmódváltás: Az egészséges életmód, beleértve a megfelelő táplálkozást, a stresszkezelést és a dohányzás vagy alkoholfogyasztás csökkentését, segíthet a tinnitus tüneteinek enyhítésében.
 3. Hallókészülékek: Ha a fülzúgás együtt jár halláscsökkenéssel, hallókészülékek használata is segíthet.
 4. Kognitív viselkedésterápia: A tinnitus okozta stressz és szorongás kezelésére irányuló terápiás módszer.

A fülzúgás sok embert érintő jelenség, amely számos okból adódhat. Fontos, hogy az érintettek szakemberrel konzultáljanak a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

SZÉDÜLÉS, EGYENSÚLYPROBLÉMÁK

A szédülés vagy egyensúlyproblémák olyan állapotok, amelyek zavarhatják a mindennapi életet és befolyásolhatják az életminőséget. Ezek a panaszok számos kiváltó tényezőre vezethetők vissza, és különböző egészségügyi problémákat jelenthetnek.

Szédülés és Egyensúlyproblémák Okai

 1. Belső Fülproblémák: A belső fül szervrendszeri problémák, például vestibularis migrén vagy belső fül gyulladása, gyakran szédülést és egyensúlyvesztést okozhatnak.
 2. Érrendszeri Zavarok: Magas vagy alacsony vérnyomás, érelmeszesedés vagy egyéb érrendszeri problémák szintén befolyásolhatják az egyensúlyt.
 3. Neurológiai Betegségek: Bizonyos neurológiai állapotok, mint például Parkinson-kór vagy agytörzs problémák, szédülést okozhatnak.
 4. Gyógyszerek Mellékhatásai: Néhány gyógyszer szédülést vagy egyensúlyproblémákat okozhat, különösen akkor, ha az adagolás megváltozik.
 5. Idegi Irritáció: Idegi irritáció vagy sérülés, például agyrázkódás következtében is felléphet szédülés.
 6. Látásproblémák: Rossz látás vagy szemproblémák is hozzájárulhatnak az egyensúlyvesztéshez.

Diagnosztikai Módszerek

Az orvosok különböző eszközöket alkalmaznak a szédülés vagy egyensúlyproblémák okainak azonosítására. Ezek közé tartozik:

 1. Videonystagmographia (VNG): Egy olyan vizsgálat, amely a szemmozgásokat követi, és segít azonosítani a belső fül problémáit.
 2. Egyensúlyteszt: Olyan tesztek, amelyek a beteg egyensúlyát és járását vizsgálják.
 3. Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI): Az agy és az idegrendszer részletes vizsgálatára szolgáló képalkotó eljárás.
 4. Laboratóriumi Vizsgálatok: A vérkép vagy más laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek az esetleges vérszegénység vagy egyéb problémák azonosításában.

Szédülés Kezelése

A szédülés vagy egyensúlyproblémák kezelése a kiváltó okoktól függ. Néhány kezelési lehetőség:

 1. Gyógyszerek: A gyógyszerek, például a szédülést csökkentő vagy vestibularis rendszert stabilizáló szerek, segíthetnek a tünetek enyhítésében.
 2. Fizioterápia: A speciális egyensúlygyakorlatok és mozgások a fizioterapeuta vezetésével javíthatják az egyensúlyt.
 3. Életmódváltás: A megfelelő étkezés, a rendszeres testmozgás és a megfelelő pihenés hozzájárulhat az egyensúly javításához.
 4. Szemüveg vagy Kontaktlencse: Ha a látásproblémák okozzák a szédülést, az optikai korrekció segíthet.

A szédülés és egyensúlyproblémák komplex jelenségek, amelyek számos okból adódhatnak. A megfelelő diagnózis és kezelés elengedhetetlen a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában. Fontos, hogy az érintettek azonnal konzultáljanak orvosukkal, ha szédülési vagy egyensúlyproblémákkal küzdenek, mivel az időben történő beavatkozás jelentős javulást eredményezhet.

HALLÁSPROBLÉMÁK IDŐSEBB KORBAN

Az idő előrehaladtával sok idősebb személy szembesül a hallásproblémákkal, amelyek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és a mindennapi kommunikációt. A halláscsökkenés különböző okokra vezethető vissza, de az érintettek számára rendelkezésre állnak olyan eszközök és kezelési módszerek, amelyek segíthetnek az érintetteknek jobban megérteni és kezelni hallási nehézségeiket.

Az idősebb korban fellépő hallásproblémák több tényezőre vezethetők vissza:

 1. Presbycusis: Ez az életkorral összefüggő halláscsökkenés a magasabb frekvenciájú hangok észlelésének nehézségét okozza. A presbycusis gyakran genetikai tényezők, zajszennyezés és életmódbeli tényezők, például dohányzás következménye lehet.
 2. Zajszennyezés: Évtizedeken át tartó zajhatások, például koncertek, munkahelyi zajok vagy városi élet zajszennyezése hozzájárulhat a halláscsökkenéshez.
 3. Ototoxikus Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként hallásproblémákat okozhatnak.
 4. Érrendszeri Problémák: Magas vérnyomás és érelmeszesedés is befolyásolhatják a vérkeringést a belső fülben, ami hallásproblémákat eredményezhet.

Hallásproblémák Felismerése és Diagnózisa

Az idősebb korban fellépő hallásproblémákat gyakran nehéz felismerni, mivel az érintettek hajlamosak a tüneteket elfelejteni vagy elbagatellizálni. Néhány jellegzetes tünet lehet:

 • Zavartan érzik magukat zajos környezetben.
 • Kérik, hogy ismételjék meg a mondatokat.
 • Hangok torzulnak vagy elmosódnak.
 • Zárkóznak el a társalgásoktól.

A hallásproblémák diagnózisához az audiometria, egy hallásvizsgálat, hasznos lehet. Ezenkívül az orvosok további képalkotó vizsgálatokat is alkalmazhatnak, például CT vagy MRI vizsgálatokat, hogy azonosítsák a hallásproblémák lehetséges fizikai okait.

Kezelés és Megoldások

Az idősebb korban fellépő hallásproblémák kezelése és megoldása többféle módon történhet:

 1. Hallókészülékek: Ezek az eszközök segítenek megerősíteni a hallást, és különböző típusok közül lehet választani az egyéni igényeknek megfelelően.
 2. Cochlearis Implantátum: Súlyos halláscsökkenés esetén a cochlearis implantátum egy orvosi eszköz, amely helyettesíti a sérült belső fül részeit.
 3. Kommunikációs Terápia: Azoknak, akik a halláscsökkenés miatt kommunikációs nehézségekkel küzdenek, segíthet a szakemberrel való kommunikációs terápia.
 4. Életmódváltás: Az egészséges életmód, például a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás hozzájárulhat a hallás egészségéhez.

Az idősebb korban fellépő hallásproblémák sok embert érintenek, de a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet az érintetteknek a hallási nehézségekkel való sikeres megküzdésben. Az időben történő felismerés és a szakemberrel való együttműködés kulcsfontosságú a halláscsökkenés hatékony kezelésében és az életminőség javításában.

ÉRZÉKENYSÉG MAGAS FREKVENCIÁJÚ HANGOKRA

Az érzékenység a magas frekvenciájú hangokra olyan állapot, amikor egy egyén különösen érzékeny a magasabb hangfrekvenciájú hangokra, amelyek normál körülmények között nem okoznának kellemetlenséget vagy fájdalmat. Ez az állapot különböző okokra vezethető vissza, és kihívásokat jelenthet mindennapi életvitelünkben. 

Az érzékenység a magas frekvenciájú hangokra különböző tünetekkel járhat, beleértve:

 1. Fájdalom vagy Feszültség: A magas frekvenciájú hangok hallásakor fájdalom, feszültség vagy kényelmetlenség érezhető a fülben vagy a fejben.

 2. Szorongás vagy Irritáció: Az érintettek gyakran szoronghatnak vagy irritálódhatnak a magas hangoktól, és megpróbálhatják elkerülni az ilyen hangokat.

 3. Fejfájás: Prolongált expozíció vagy magas intenzitású magas frekvenciájú hangok kiváltója lehet fejfájásnak.

 4. Hallási Diszkomfort: A magas hangok által okozott diszkomfort érzése, ami a mindennapi hangokra adott normális reakciótól eltér.

Az érzékenység a magas frekvenciájú hangokra különböző okokra vezethető vissza:

 1. Zajszennyezés: Hosszú távú vagy túlzottan hangos környezeti zajnak való kitettség hozzájárulhat az érzékenység kialakulásához.

 2. Korábbi Hangkárosodás: Azok, akik korábban súlyos hangkárosodást szenvedtek, érzékenyebbé válhatnak a magas hangokra.

 3. Neurológiai tényezők: Bizonyos neurológiai rendellenességek, például migrén vagy túlérzékenység, szintén hozzájárulhatnak az érzékenységhez.

 4. Genetikai tényezők: Egyes esetekben a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az érzékenység kialakulásában.

Diagnózis és Kezelés

Az érzékenység a magas frekvenciájú hangokra diagnózisa általában a beteg panaszainak és tüneteinek alapján történik, valamint a hallási vizsgálatok segítségével. Az audiológusok vagy fül-orr-gégészek szakemberek ebben a területen segíthetnek.

A kezelési módok az egyéni esetektől függenek, de a következők közé tartozhatnak:

 1. Hallásvédő eszközök: Speciális füldugók vagy zajszűrő fejhallgatók segíthetnek csökkenteni a magas frekvenciájú hangok expozícióját.

 2. Zajterápia: A zajterápia olyan terápiás módszer, amely más hangokkal vagy relaxációs technikákkal próbálja csökkenteni a káros hatásokat.

 3. Szorongáskezelés: Az érzékenységből eredő szorongás kezelése pszichológiai támogatással, például kognitív viselkedésterápiával vagy relaxációs technikákkal.

Az érzékenység a magas frekvenciájú hangokra komplex állapot, és az érintetteknek fontos az orvosukkal vagy audiológusukkal való együttműködés a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében. Az egyénre szabott kezelés és a megfelelő életmódváltások segíthetnek az érzékenység enyhítésében és a mindennapi életminőség javításában.

HALLÁSCSÖKKENÉS

A halláscsökkenés és a süket­ség olyan állapotok, amelyek jelentős hatást gyakorolhatnak az egyén életminőségére és mindennapi kapcsolataira. Ebben a cikkben részletezni fogjuk ezeket a hallási problémákat, azok kiváltó tényezőit, a diagnosztikai módszereket és a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Halláscsökkenés és Süket­ség: Mi a Különbség?

Halláscsökkenés: A halláscsökkenés azt jelenti, hogy a hallás részlegesen csökken, de még mindig megvan valamilyen mértékben. Az érintett személyek nehezebben hallják a halk hangokat vagy a beszédet, különösen zajos környezetben.

Süket­ség: A süket­ség a hallás teljes elvesztését jelenti. Azok, akik süketek, nem vagy csak minimális mértékben érzékelnek hangokat, és a beszéd is nehezen vagy egyáltalán nem érthető számukra.

Halláscsökkenés és Süket­ség Kiváltó Tényezők

 1. Genetikai tényezők: A halláscsökkenés vagy süket­ség gyakran genetikai hajlam eredménye lehet.
 2. Időskori Hallásvesztés (Presbycusis): Az életkor előrehaladtával általában jelentkezik halláscsökkenés, ami a magasabb frekvenciájú hangok észlelésének nehézségével jár.
 3. Hangkárosodás: Hosszan tartó vagy túlzott hangos zajnak való kitettség, például hangos koncertek, gépek vagy munkahelyi zaj, károsíthatja a hallást.
 4. Fülproblémák: A belső vagy külső fül problémái, például fertőzések vagy dobhártya sérülései, halláscsökkenést okozhatnak.
 5. Neurológiai Betegségek: Bizonyos neurológiai rendellenességek, például az agyideg sérülése vagy agydaganatok, befolyásolhatják a hallást.

Diagnózis és Vizsgálatok

A halláscsökkenés vagy süket­ség diagnózisához az orvosok különböző vizsgálatokat alkalmaznak, beleértve az audiometriát, amely a hallási küszöböket méri, illetve képalkotó vizsgálatokat, például MRI-t vagy CT-t, ami az esetleges fizikai eltéréseket mutathatja ki.

Kezelési Módok

 1. Hallókészülékek: Hallókészülékek segíthetnek azoknak, akik halláscsökkenéssel küzdenek. Ezek elektronikus eszközök, amelyek megerősítik a hangokat, így azokat könnyebben észlelhetik.
 2. Cochlearis Implantátumok: Súlyos halláscsökkenés esetén a cochlearis implantátum egy olyan orvosi eszköz, amely segíthet a hallás helyreállításában.
 3. Kommunikációs Terápia: A kommunikációs terápia segíthet azoknak, akiknek nehezére esik a beszéd megértése vagy a kommunikáció.
 4. Sebészeti Beavatkozás: Bizonyos esetekben sebészeti eljárások, például dobhártya-implantáció vagy stapedectomia, segíthetnek a hallás javításában.

A halláscsökkenés vagy süket­ség súlyos kihívások elé állíthatja az érintetteket, de a modern orvostudomány és technológia számos hatékony kezelési lehetőséget kínál. Fontos azonban az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés megkezdése, hogy az érintettek minél jobban ki tudjanak alakítani egy aktív és teljes életet. Az orvosi szakemberekkel való együttműködés, a rendszeres ellenőrzések és a megfelelő kezelési terv kulcsfontosságú a hallási problémákkal való sikeres megküzdésben.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×