1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

IMMUNOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

IMMUNOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi immunológiai panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

IMMUNOLÓGIA MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

Az immunológia a tudományág, amely az immunrendszerrel és az immunválaszokkal foglalkozik. Az immunrendszer a szervezet védelmi rendszere, amelynek feladata az idegen anyagok, például kórokozók, mikroorganizmusok, tumorok és más potenciális veszélyforrások felismerése és megsemmisítése. Az immunológia számos aspektusból tanulmányozza az immunrendszert, beleértve a működését, a sejteket és molekulákat, amelyek részt vesznek az immunválaszokban, valamint az immunrendszer szerepét az egészség fenntartásában és a betegségek elleni küzdelemben.

Az immunrendszer túlműködésének leggyakoribb megjelenési formája az allergia, mely az elmúlt évek legdinamikusabban növekvő betegségcsoportjai közé tartozik. Az allergiás beteg immunrendszere olyan ártalmatlan anyagokat is veszélyesként értelmez, amelyek a környezetben találhatók, és ennek következtében védekező immunreakciót indít ellenük. Szükség esetén az immunológus szakorvosok allergológus kollégákkal egyeztetve végzik a szükséges kezelést.

Az autoimmun betegségek esetében az immunrendszer a saját test szöveteit támadja meg, és normálistól eltérő működése során elpusztítja azokat. Ebben az esetben a kezelés elsődleges célja a túlműködés mérséklése. Az immunológus szakorvosok feladata az immunrendszer kóros működésének gátlása, a tünetek gyulladáscsökkentő terápiával történő kezelése. Az autoimmun betegségek sokféle tünettel járhatnak, például változó ízületi panaszok, láz, fogyás és fáradékonyság. Ilyen típusú betegségek közé tartozik az 1-es típusú cukorbetegség, a lupusz, a sokízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegségek, a szklerózis multiplex és az autoimmun pajzsmirigybetegségek.

Az immunológusok felelőssége az autoimmun reakciók során csökkenő vagy csökkent működések felismerése és korrigálása is, beleértve például a krónikus pajzsmirigygyulladás miatt csökkenő hormontermelés tartós gyógyszeres korrekcióját.

 1. Immunrendszer anatómiája és fiziológiája: Az immunrendszer felépítésének és működésének részletes tanulmányozása, beleértve a szerveket (például lép, csecsemőmirigyek), sejteket és molekulákat, amelyek alkotják.
 2. Immunológiai betegségek: Az immunrendszer hibás működése és autoimmun betegségek, mint például rheumatoid arthritis vagy lupus, kialakulásának és kezelésének vizsgálata.
 3. Vírusok, baktériumok és paraziták elleni védekezés: Az immunrendszer válaszai a fertőzésekkel és azok elleni védekezési mechanizmusok.
 4. Immunterápia: Az immunrendszer módosítására irányuló terápiák, amelyek segíthetnek az autoimmun betegségek, allergiák és bizonyos típusú rákos megbetegedések kezelésében.

MIKOR ÉRDEMES FELKERESNI IMMUNOLÓGUST

Amennyiben hosszú ideje tartó, ismétlődő és ismeretlen eredetű tünetekkel küzdünk, ajánlott immunológus szakorvoshoz fordulni kivizsgálás végett.

Ezek a tünetek az alábbiak lehetnek:

 • bőrtünetek, bőrkiütések, bizonyos bőrelváltozások
 • enyhe hőemelkedés
 • fáradtság, levertség
 • fejfájás, idegrendszeri tünetek
 • hajhullás
 • izomfájdalmak
 • izomfájdalmak és izomgyengeség
 • ízületi gyulladás, ízületi merevség és fájdalmak
 • nyirokcsomó megnagyobbodás
 • szem-és szájszárazság, bármilyen más, gyakran ismétlődő gyulladásos tünet
 • tisztázatlan eredetű vérképeltérések

SZAKORVOSAINK

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN Phd

Immunológus, Allergológus

Számos hazai és nemzetközi elismerést tudhat magának. Kiemelkedő szaktekintély az immunológia, allergológia és fül -orr -gégészet területén. Járóbeteg szakellátás keretében komplex fül-orr-gégészeti, allergológiai és immunológiai szakorvosi vizsgálatot végez

 • teljeskörű allergológiai és immunológiai vizsgálatok (gyermek és felnőtt)
 • garat és gége megbetegedései
 • fülfájás, hallásváltozás okainak felderítése
 • segítségnyújtás fülzúgás esetén
 • rekedtség okának feltárása
 • horkolás, alvási apnoe kezelése
 • orrdugulás, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás diagnosztizálása és kezelése
 • orrmandula megnagyobbodása, torokmandula betegségei
 • visszatérő légúti panaszok (mandulagyulladás, arcüreggyulladás stb.) gyógyítása
 • csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • megnagyobbodott nyirokcsomók vizsgálata
 • szédüléses panaszok vizsgálata

 

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Immunológia szakorvosi vizsgálat 29.000
Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül) 14.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB ALLERGOLÓGIAI PANASZOKRÓL

IMMUNHIÁNYOS ÁLLAPOTOK

Az immunrendszer a szervezet elsődleges védelmi vonala a kórokozók, mint például baktériumok, vírusok és gombák ellen. Az immunrendszert alkotó sejtek és molekulák egy összetett hálózatot alkotnak, amelynek célja a fertőzések leküzdése és a szervezet egészségének fenntartása. Azonban bizonyos körülmények között az immunrendszer nem működhet megfelelően, ami immunhiányos állapotok kialakulásához vezethet.

Az immunhiányos állapotok lehetnek veleszületettek vagy szerzettek. A veleszületett immunhiány genetikai hibákból eredhet, ami miatt az immunrendszer nem képes hatékonyan működni. Ezek a genetikai hibák befolyásolhatják például a fehérvérsejtek termelődését vagy az immunrendszer más kulcsfontosságú komponenseit.

A szerzett immunhiányos állapotok gyakran környezeti tényezők, fertőzések vagy más betegségek eredményei lehetnek. Az HIV/AIDS például egy olyan vírus okozta immunhiányos állapot, amely károsítja a szervezet védekezőképességét. Emellett bizonyos rák típusok vagy kemoterápiás kezelések is negatívan befolyásolhatják az immunrendszert.

Az immunhiányos állapotokkal rendelkező egyének hajlamosabbak lehetnek a súlyosabb és gyakran visszatérő fertőzésekre. A legfontosabb a diagnózis és a megfelelő kezelés, amelynek célja az immunrendszer támogatása és erősítése. A szakorvosi ellátás segítségével az immunhiányos állapotokkal élők sok esetben teljes és egészséges életet élhetnek, de a kezelés és a gondozás folyamatos figyelmet és együttműködést igényel a páciens és az orvosi szakember között.

FERTŐZÉSEK

A Szervezet Válasza: Immunrendszer és Fertőzések

A szervezet bonyolult rendszer, amely számos védelmi mechanizmust alkalmaz a különböző kórokozók ellen. Baktériumok, vírusok, gombák és paraziták mind olyan mikroorganizmusok, amelyek fertőzéseket okozhatnak, és a szervezet immunrendszere készen áll a védekezésre.

Immunrendszer Aktiválódása: Az Első Vonal

Amikor a szervezet egy kórokozóval találkozik, az immunrendszer azonnal aktiválódik, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését. Az elsődleges védelmi vonalat a bőr és a nyálkahártyák alkotják, amelyek fizikai gátat képeznek a mikroorganizmusok számára. Ha a kórokozó mégis bejut, a következő védelmi vonalat a fehérvérsejtek képezik.

A fehérvérsejtek, például a makrofágok és a neutrofilek, elkezdik a kórokozókat felfalni és megsemmisíteni. Ezenkívül a szervezet immunrendszerének részei, mint például az antitestek, célzottan ismerik fel és kötődnek a kórokozókhoz, elősegítve azok eltávolítását.

Tünetek és Immunválasz: A Harc Nyomai

Amikor az immunrendszer aktívan küzd a fertőzés ellen, a szervezet számos tünettel reagál. Ezek a tünetek jelzik, hogy az immunrendszer folyamatban van és küzdelem folyik a kórokozók ellen. A láz például az immunrendszer egyik fontos válasza, mivel a magasabb testhőmérséklet segíti a fehérvérsejteket a hatékonyabb működésben.

A hidegrázás, amit sokan a láz előtt tapasztalnak, a testhőmérséklet emelkedésére való válaszként jelentkezik. Ez azért történik, mert a magasabb hőmérséklet segíti a fehérvérsejteket még hatékonyabban elvégezni feladatukat.

A fáradtság és a gyengeség érzése is gyakori, mivel az immunrendszer nagyobb energiafelhasználást igényel a kórokozók elleni küzdelemben. Ezért a szervezet arra ösztönzi a fertőzés által érintett egyént, hogy pihenjen és adja meg a szükséges időt a gyógyuláshoz.

A légutak fertőzéseinek esetén jellemző lehet a köhögés és az orrfolyás. Ezek a tünetek a légutakat tisztítják meg a kórokozóktól, és segítenek megakadályozni a fertőzés terjedését a szervezetben.

A Megfelelő Kezelés Fontossága

Bár az immunrendszer rendkívül hatékony védelmi mechanizmusokkal rendelkezik, néha szükség van külső segítségre is. Az antibiotikumok például a bakteriális fertőzések elleni küzdelemben nyújtanak segítséget, míg a vírusfertőzéseknél antivirális gyógyszerek alkalmazhatók.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő pihenés, hidratáltság, és a megfelelő táplálkozás is segíthet az immunrendszer erősítésében és a gyógyulási folyamat támogatásában. A szervezet és az immunrendszer összehangolt munkája kulcsfontosságú a fertőzések leküzdésében és a jó egészség fenntartásában.

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

Az Immunrendszer Ellensége: Autoimmun Betegségek Részleteiben

Az immunrendszer kiemelkedő szerepet játszik a szervezet védelmében a kórokozók, fertőzések és más külső veszélyek ellen. Azonban néha ez a komplex rendszer tévesen támadja meg saját sejtjeit és szöveteit, ezáltal kiváltva az autoimmun betegségeket. Ezek a betegségek széles körben változnak, befolyásolva az ízületeket, szerveket, mirigyeket, és más testrészeket. Az autoimmun betegségek mélyebb megértése az érintettek számára kulcsfontosságú, hogy hatékony kezeléseket lehessen kidolgozni.

Az Immunrendszer Kellemetlen Fordulata

Az autoimmun betegségek kialakulásának közös jellemzője, hogy az immunrendszer félreismeri a saját test sejtjeit, mint külső támadókat, és elindít egy túlzott választ ellenük. Az autoimmun válaszok sokféle módon manifesztálódhatnak, és a betegség típusától függően különböző tüneteket okozhatnak.

Példák az Autoimmun Betegségekre:

 1. Rheumatoid Arthritis (Reumatoid Artritisz): Ez az autoimmun betegség az ízületeket érinti, okozva fájdalmat, duzzanatot és merevséget. Az immunrendszer tévesen támadja meg a szinoviális membránt, amely az ízületek belső felszínét borítja.

 2. Lupus (Lupusz): A lupusz szisztémás autoimmun betegség, amely bármely szervrendszert érinthet. Tünetei változatosak lehetnek, beleértve az ízületi fájdalmat, bőrkiütéseket, veseproblémákat és fáradtságot. Lupus esetén az immunrendszer antitesteket termel, amelyek a saját test sejtjeire irányulnak.

 3. Cukorbetegség (Diabetes Mellitus): A cukorbetegség autoimmun jellegű, amikor az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az inzulin hiánya miatt a szervezet nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet.

 4. Pajzsmirigybetegségek: Például a Hashimoto-thyreoiditis és a Basedow-kór olyan autoimmun betegségek, amelyek a pajzsmirigy működését érintik. A szervezet saját antitesteket termel a pajzsmirigy ellen, befolyásolva annak hormontermelését.

Diagnózis és Kezelés:

Az autoimmun betegségek diagnosztizálása gyakran kihívást jelenthet, mivel a tünetek széles skálán mozognak, és más egészségügyi problémák is hasonló tüneteket okozhatnak. Az orvosok a betegség típusától és súlyosságától függően vérvizsgálatokat, képalkotó eljárásokat és egyéb diagnosztikai eszközöket alkalmazhatnak.

A kezelési stratégiák a betegség típusától függnek. Az immunrendszer módulálására irányuló gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, illetve a tünetek kezelését célzó terápiák lehetnek része a kezelési tervnek. Fontos az is, hogy az érintett személyek rendszeresen konzultáljanak orvosukkal, és szigorúan tartsák be a kezelési terv részleteit.

Az autoimmun betegségek kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, és a betegség kezelése mellett a beteg életminőségének javítása is kiemelt szerepet kap. Az érintett személyek támogatása, megértése és az egészségügyi szakemberekkel való együttműködés mind elengedhetetlen ahhoz, hogy az autoimmun betegségekkel élők teljes és egészséges életet élhessenek.

ALLERGIÁK

Az Allergiák Árnyalt Világa: Túlzott Immunválasz és Tünetek

Az allergiák olyan reakciók, amelyeket az immunrendszer túlzott válasza vált ki bizonyos anyagokra, az allergénekre. Ezek az allergének a mindennapi környezetünk részei lehetnek, mint például a pollen, por, állatszőr vagy bizonyos élelmiszerek. Az allergiás reakciók számos különböző tünettel járhatnak, és a mindennapi életet jelentősen befolyásolhatják.

Az Immunrendszer Téves Ösztönzése:

Az allergiák hátterében az áll, hogy az immunrendszer tévesen azonosítja az általában ártalmatlan anyagokat veszélyesekként, és kiváltja a túlzott immunválaszt. Az allergén bekerülése esetén az immunrendszer olyan anyagokat termel, mint az antitestek és a hisztamin, amelyek számos tünetet okozhatnak.

Tipikus Allergiás Tünetek:

 1. Orrdugulás és Tüsszögés: Az orrnyálkahártya gyulladása és duzzanata orrduguláshoz vezethet. A tüsszögés a szervezet próbálkozása lehet az allergének eltávolítására.

 2. Szemviszketés és Vörösség: Az allergénekkel való érintkezés során a szem nyálkahártyája irritálódhat, ami viszketést, könnyezést és vörösséget okozhat.

 3. Bőrkiütések: Az allergiás reakciók egyik gyakori megnyilvánulása a bőrön jelentkező kiütés, viszketés vagy csalánkiütés. Ezek a tünetek allergiás kontaktus dermatitist is jelezhetnek.

Az Allergiák Kiváltói:

Az allergiát okozó anyagok széles skálán mozognak. A leggyakoribb allergének közé tartoznak a pollenek (gyep, fa, virágpor), háziporatka, penészgombák, állatszőr, bizonyos élelmiszerek (pl. tej, tojás, diófélék), méhek és darazsak mérgének fehérjéi.

Az Allergiás Reakciók Súlyossága:

Az allergiás reakciók súlyossága változó lehet. Az enyhe reakciók csak kellemetlenséget okozhatnak, míg a súlyos allergiás reakciók, mint az anafilaxiás sokk, életveszélyesek lehetnek. Az anafilaxiás sokk sürgős orvosi beavatkozást igényel, mivel a légzési nehézség, az alacsony vérnyomás és más súlyos tünetek jelentkezhetnek.

Allergiák Kezelése:

Az allergiák kezelése két fő szempontból közelíthető meg: az allergének elkerülése és a tünetek kezelése. Az allergén-specifikus immunterápia vagy az antihisztaminok gyakran segítenek a tünetek enyhítésében. Az életmódváltás, például az allergénmentes otthon kialakítása, szintén fontos szerepet játszhat az allergiák kezelésében.

Az allergiák terápiája az egyéni érzékenység és a tünetek súlyosságától függ. Az allergológussal történő konzultáció és az allergiatesztek segíthetnek az allergiák pontos azonosításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Az allergiákkal élőknek fontos megérteniük azokat a környezeti tényezőket, amelyek kiválthatják a reakciókat, és aktívan részt venniük az egészségük megőrzésében.

GYULLADÁSOK

Az Immunrendszer Élénk Válasza Fertőzésekre és Sérülésekre

A gyulladás az immunrendszer által kiváltott fontos biológiai válasz, amely segít a szervezetnek megbirkózni a fertőzésekkel és gyógyítani a sérüléseket. A gyulladásos folyamatok számos különböző jeleket mutathatnak, beleértve a lázat, vörösséget, duzzanatot és fájdalmat. A gyulladás egy összetett reakció, amely számos sejttípus és molekula részvételével zajlik, és elengedhetetlen az egészséges szöveti regenerációhoz.

Gyulladás: Az Immunrendszer Lelkes Harcosa

Az immunrendszer azon folyamatoknak a része, amelyeknek a célja a szervezet védelme a különböző kórokozókkal és sérülésekkel szemben. Amikor a szervezet észleli a sérülést, az immunrendszer aktiválódik, és elindítja a gyulladásos választ.

A Láz: A Szervezet Hőmérsékleti Küzdelme

A láz az egyik jellemző tünete a gyulladásnak. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket, például az interleukin-1-t (IL-1) termel, amelyek hatására a szervezet hőmérséklete emelkedik. A láz számos előnnyel jár a gyulladás során, mivel segít felgyorsítani az immunrendszer működését, és csökkenti a kórokozók szaporodási sebességét.

Vörösség: A Megnövekedett Véráramlás Nyoma

A gyulladásos területen a vérerek tágulnak, ami növeli a véráramlást. Ezért a gyulladt terület általában vöröses árnyalatúvá válik. Az érintett területre irányuló megnövekedett véráramlás segíti a fehérvérsejteket és az egyéb immunsejteket a fertőzött vagy sérült területre történő eljutásban.

Duzzanat: A Folyadék és Sejtek Felhalmozódása

A gyulladásos válasz során a vérerek permeabilitása nő, ami lehetővé teszi a vérplazma és immunsejtek kiáramlását az érintett területre. Ennek eredményeként folyadék és fehérvérsejtek gyülekeznek össze, ami duzzanathoz vezet. Ez a folyamat hozzájárul a fertőzések elleni küzdelemhez és a sérült szövetek gyógyulásához.

Fájdalom: Az Immunrendszer Feszült Üzenete

A fájdalom egy másik fontos jelzője a gyulladásnak. A gyulladt területen a szövetek irritáló vegyületeket termelnek, amelyek érzékenyítik az idegvégződéseket, és fájdalomérzetet generálnak. A fájdalom az immunrendszer módja annak jelzésére, hogy a szervezet figyelmeztetést ad az érintett területről, és a beteg vagy sérült szövetek pihenésre és gyógyulásra szorulnak.

Gyulladásos Folyamatok és Krónikus Betegségek

Bár a gyulladás egy fontos és természetes immunválasz, a krónikus gyulladás hosszú távon problémákat okozhat, és kapcsolatba hozható különböző krónikus betegségek kialakulásával, például a szív- és érrendszeri betegségekkel, autoimmun betegségekkel és másokkal.

A gyulladások és az immunrendszer összetett kapcsolata fontos az egészséges szervezet megértése szempontjából. Az egészségügyi szakemberek és kutatók folyamatosan vizsgálják ezt a területet, hogy hatékonyabb kezeléseket és megelőző intézkedéseket fejlesszenek ki a gyulladásokkal és az azokból eredő betegségekkel szemben. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a stresszkezelés mind fontos szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok kontrollálásában és az egészség megőrzésében.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×