1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA

Szakértelem Empátia Törődés

ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN ULTRAHANG VIZSGÁLATOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi ultrahang vizsgálatok iránt érdeklődik, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

Az ultrahang diagnosztika (ultrahangos vizsgálat) egy olyan non-invazív módszer, amelyet gyakran alkalmaznak a betegségek és rendellenességek felismerésére, valamint az anatómiai struktúrák vizsgálatára az emberi testben.

Az ultrahang vizsgálatnak az a nagy előnye, hogy nem jár biológiailag káros sugárterheléssel az emberi szervezetre. Ezenkívül nincsenek ismert ellenjavallatai vagy negatív hatásai, fájdalommentes, és bármely életkorban elvégezhető. Az eljárást igény szerint ismételhetjük. Az ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az emberi szervezet kétdimenziós ábrázolását, így könnyen szűrhetők az esetleges betegségek. 

 

Az ultrahang vizsgálat másik előnye, hogy rendkívül gyors és precíz képet nyújt a test lágyrészeinek ellenőrzésekor, lehetővé téve egyes jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozások pontos feltérképezését.

ULTRAHANG DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAINK

HASI ÉS KISMEDENCEI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat nem invazív módszer, amelyet gyakran alkalmaznak a belső szervek, például a máj, epehólyag, vesék, hasnyálmirigy és húgyhólyag, valamint a nőgyógyászati szervek, például a méh és petefészkek vizsgálatára. Ez a vizsgálat segít az orvosoknak az esetleges betegségek, rendellenességek vagy elváltozások azonosításában, mint például a daganatok vagy ciszták, és lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását.

* A hasi ultrahangvizsgálat előtt kérjük, hogy legalább 6-8 órával a vizsgálat előtt ne egyen, és csak kis mennyiségű folyadékot (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz) fogyasszon. A kismedence ultrahangvizsgálat előtt pedig ajánlott, hogy fogyasszon elegendő folyadékot, és tartsa vissza a vizeletet.

NYAKI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képet kapjanak a nyak anatómiájáról, ideértve a pajzsmirigyet, nyaki artériákat, nyirokcsomókat és más szöveteket. A nyaki ultrahang vizsgálatot gyakran alkalmazzák a pajzsmirigy állapotának felmérésére, daganatok vagy ciszták azonosítására, valamint a nyaki artériák állapotának értékelésére.

Nyaki lágyrész; Nyaki erek; Doppler vizsgálat; Pajzsmirigy

VÉGTAGI ÉS TÖRZSI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Gyakran alkalmazzák az izmok, ízületek, inak és szalagok, valamint a lágyrészek állapotának felmérésére. Ezenkívül a törzsi ultrahang segítségével megvizsgálhatók a belső szervek, például a máj, vesék vagy lép. A végtagi ultrahangvizsgálatot gyakran alkalmazzák az izom- és ízületi sérülések diagnosztizálására, míg a törzsi ultrahangot a belső szervek állapotának felmérésére használják.

Vese keringés vizsgálat

ÍZÜLETI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Az ultrahang segítségével részletes képet kaphatunk az ízületek belső szerkezetéről, beleértve az ízületi tokot, porcokat, inakat és szalagokat is. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák az ízületi gyulladásokat, sérüléseket, duzzanatokat vagy egyéb problémákat, és segíthet a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés meghatározásában.

Váll; Térd ultrahang vizsgálat

EMLŐ ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Az ultrahang segítségével részletes képet kapunk az emlők belső szerkezetéről, ideértve a kötőszöveteket, cisztákat, daganatokat és más lehetséges elváltozásokat is. Ez a vizsgálat kiegészíti a mammográfiát, különösen fiatalabb nők esetében vagy olyan esetekben, amikor a mammográfia nem megfelelő vagy nem informatív.

HERE ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képet kapjanak a here belső struktúráiról, ideértve a heregolyókat, mellékherét, herevisszereket és egyéb fontos anatómiai részeket is. Az ultrahang segítségével az orvosok azonosíthatják a hereben található elváltozásokat, például cisztákat, daganatokat vagy gyulladásokat. Ez a vizsgálat gyakran használatos a herefájdalom vagy a here duzzanatának okának megállapítására, valamint a meddőség vizsgálatában is fontos szerepet játszik.

SÉRV ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Ez az eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes képet kapjanak az érintett szervekről és szövetekről. Az ultrahang segítségével azonosíthatók a sérvmembrán vastagsága, a sérv mérete és típusa (például lágyéksérv vagy hasi sérv), valamint a sérvmembrán mögötti esetleges szövődmények, például bélcsavarodás vagy szöveti gyulladás. Ez a vizsgálat segíthet az orvosoknak a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés meghatározásában, beleértve a sebészeti beavatkozás szükségességét is.

SZAKORVOSAINK

DR. DARÓCZI NÓRA

Radiológus szakorvos (Neuroradiológia, onkoradiológia, UH, CT, MR)

A Pécsi Tudományegyetem Radiológia Klinika és a Pécsi Diagnosztikai Központ munkatársa. ahol szakterületén széles körű tapasztalattal és magas színvonalú szolgáltatásokkal büszkélkedhet.  Szakmai tevékenysége magában foglalja a teljeskörű radiológiai (CT, MR, UH) vizsgálatokat, beleértve a magas színvonalú ultrahang diagnosztikát, melyet a PTE Radiológiai Klinikáján zajló graduális és posztgraduális orvosképzésben gyakorlat vezetőként oktat.

Az egészségügyi ellátás során kiemelten fontosnak tartom a páciensek megfelelő tájékoztatását és kommunikációját. Hiszem, hogy a betegek részletes információkkal való ellátása nemcsak segíti őket abban, hogy jobban megértsék állapotukat és a kezelési lehetőségeket, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy aktív résztvevői legyenek saját egészségükkel kapcsolatos döntéseiknek. Ezért különleges figyelmet helyezek arra, hogy minden fontos információt egyértelműen és könnyen érthetően kommunikáljak pácienseimmel.

Tagságok: Magyar Radiológiai Társaság, Európai Radiológiai Társaság, Európai Neuroradiológus Társaság

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat 24.000
Nyaki ultrahang vizsgálat(pajzsmirigy, nyirokcsomó, nyálmirigy, nyaki erek vizsgálat) 24.000
Nyaki ér (carotis, doppler) ultrahang vizsgálat 24.000
Végtagi vénák és artériák (duplex) ultrahang vizsgálat 24.000
Izületi ultrahang vizsgálat(váll, csípő, térd) 24.000
Végtag és törzs lágyrész ultrahang vizsgálat 24.000
Vese keringés ultrahangos vizsgálat 24.000

KEDVEZMÉNYEK:

2 régió vizsgálat 40.000
3 régió vizsgálat 60.000
4 régió vizsgálat 70.000

TUDJON MEG TÖBBET AZ ULTRAHANG DIAGNOSZTIKÁRÓL

UH ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

Az Ultrahang Vizsgálatok Sokoldalúsága és Alkalmazási Területei

Az ultrahang vizsgálatok a modern orvostudomány egyik legfontosabb eszközei közé tartoznak, és számos területen alkalmazzák őket a diagnosztika és a kezelés támogatására. Ezek az eljárások kiválóan alkalmasak arra, hogy non-invazív és gyors módon betekintést nyújtsanak a test belső szerkezetébe és működésébe. A következőkben áttekintjük az ultrahang vizsgálatok sokoldalúságát és azok különböző alkalmazási területeit.

Terhességi Ultrahang:

A terhességi ultrahang az egyik leggyakrabban alkalmazott ultrahang vizsgálat, amely segít a magzat fejlődésének és egészségi állapotának monitorozásában. Ez az eljárás lehetőséget ad a magzat növekedésének és anatómiájának vizsgálatára, valamint a terhességi komplikációk korai felismerésére.

Hasi Ultrahang:

A hasi ultrahang vizsgálatot gyakran alkalmazzák a hasüreg belső szerveinek, például a májnak, epehólyagnak, vesének, hasnyálmirigynak és lépnek a vizsgálatára. Ez az eljárás lehetővé teszi az elváltozások, például daganatok vagy ciszták azonosítását, valamint segíthet az emésztőrendszeri problémák diagnosztizálásában is.

Szívultrahang:

A szívultrahang vizsgálatot arra használják, hogy részletes képet kapjunk a szív szerkezetéről és működéséről. Ez az eljárás lehetővé teszi az esetleges szívbetegségek, például szívbillentyű problémák, szívizomgyengeség vagy érproblémák felismerését és nyomon követését.

Érultrahang:

Az érultrahang vizsgálatot általában az érrendszer állapotának felmérésére alkalmazzák. Ennek segítségével az orvosok meg tudják tekinteni az erek állapotát és az esetleges érelmeszesedés, vérrögképződés vagy egyéb érproblémák jelenlétét.

Egyéb Alkalmazási Területek:

Az ultrahang vizsgálatokat továbbá számos egyéb területen is alkalmazzák, például az izmok és ízületek állapotának felmérésére, a pajzsmirigy vizsgálatára, valamint a különböző daganatok, ciszták vagy egyéb elváltozások azonosítására a test különböző részein.

Az ultrahang vizsgálatok rendkívül sokoldalúak és biztonságosak, és a modern orvostudomány számos területén nélkülözhetetlen eszközöknek számítanak. Ezek az eljárások nemcsak nagyon informatívak és pontosak, hanem nem igényelnek sugárterhelést, ami további előnyt jelent a betegek számára. Ezért az ultrahang vizsgálatok széles körben alkalmazottak és nagyon fontosak a betegségek korai felismerésében és a hatékony kezelés tervezésében.

UH LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK

Gyakori Kérdések és Válaszok az Ultrahang Vizsgálatokkal Kapcsolatban

Az ultrahang vizsgálatok sokak számára ismerősnek tűnhetnek, ám sokan még mindig különféle kérdésekkel fordulnak orvosukhoz, mielőtt részt vesznek egy ilyen eljáráson. Az alábbiakban válaszolunk néhány gyakran felmerülő kérdésre az ultrahang vizsgálatokkal kapcsolatban:

1. Mennyire pontosak az ultrahang vizsgálatok?

Az ultrahang vizsgálatok rendkívül pontosak és megbízhatóak. Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a belső szervek részletes vizsgálatát és szerkezetének megjelenítését. Azonban fontos megjegyezni, hogy az eredmények megbízhatósága nagyban függ az ultrahang vizsgálatot végző szakember tapasztalatától és a felhasznált technikai felszerelés minőségétől.

2. Mennyire fájdalmas az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálatok általában nem járnak fájdalommal. Az eljárás nem invazív és általában nem igényel fájdalomcsillapítást. A páciensek legfeljebb enyhe nyomást vagy kényelmetlenséget tapasztalhatnak az ultrahangfej érintkezése miatt a bőrrel.

3. Mikor ajánlott az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálatok számos egészségügyi probléma diagnosztizálására és kezelésére alkalmazhatók. A terhességi ultrahang például a magzat fejlődésének és egészségi állapotának monitorozására szolgál, míg a hasi ultrahang a belső szervek, például a máj vagy a vesék vizsgálatára használatos. Az ultrahang vizsgálatokat gyakran ajánlják számos egészségügyi probléma, például daganatok, fertőzések vagy sérülések diagnosztizálására.

4. Milyen esetekben lehet szükség más típusú képalkotó vizsgálatokra?

Bár az ultrahang vizsgálatok rendkívül hasznosak és sok esetben elegendőek a diagnózis felállításához, vannak olyan esetek, amikor más típusú képalkotó vizsgálatokra lehet szükség. Például az MRI és a CT vizsgálatok részletesebb képet nyújthatnak bizonyos szervek vagy szövetek állapotáról, és segíthetnek olyan problémák azonosításában, amelyek nehezebben láthatók ultrahanggal.

Az ultrahang vizsgálatok rendkívül fontosak és hasznosak a diagnózis felállításában és a kezelés tervezésében. Ha további kérdései vannak az ultrahang vizsgálatokkal kapcsolatban, mindig forduljon orvosához, aki részletes tájékoztatást tud nyújtani és megnyugtató válaszokat tud adni.

AZ ULTRAHANG VIZSGÁLATOK ELŐNYEI ÉS KORLÁTAI

Az Ultrahang Vizsgálatok Előnyei és Korlátai

Az ultrahang vizsgálatok az orvostudomány egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotó eljárása, melynek számos előnye van. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy vannak olyan helyzetek és körülmények, amikor az ultrahang vizsgálatok korlátozottak vagy limitáltak lehetnek. Az alábbiakban áttekintjük az ultrahang vizsgálatok előnyeit és korlátait:

Előnyök:

  1. Nem invazív: Az ultrahang vizsgálatok nem járnak sebészeti beavatkozással vagy belső behatolással, így minimális kényelmetlenséggel járnak a páciensek számára.

  2. Nincs sugárterhelés: Az ultrahang vizsgálatok nem alkalmaznak ionizáló sugárzást, így nincs sugárterhelés vagy kockázat a sugárfertőzésre.

  3. Valós idejű képalkotás: Az ultrahang vizsgálatok lehetővé teszik a valós idejű képalkotást, így az orvosok azonnal láthatják és értékelhetik a vizsgált területet.

  4. Költséghatékony: Az ultrahang vizsgálatok általában olcsóbbak, mint más képalkotó eljárások, mint például az MRI vagy a CT.

Korlátok:

  1. Mélység és áteresztőképesség: Az ultrahang vizsgálatok hatótávolsága korlátozott lehet, különösen vastagabb vagy tömörebb szövetek esetén, mint például a csont.

  2. Függőség a felhasználótól: Az ultrahang vizsgálatok eredményessége nagymértékben függ az ultrahang technikus vagy orvos képzettségétől és tapasztalatától.

  3. Nem mindig megfelelő képalkotás: Bizonyos testrészek, például a mélyen fekvő szervek vagy az elülső koponyaüreg, nehezen vizsgálhatók vagy nem megfelelően láthatók ultrahanggal.

Összegzés:

Az ultrahang vizsgálatok számos előnnyel járnak, mint például a non invazivitás, a sugárterhelés hiánya és a valós idejű képalkotás. Ugyanakkor fontos felismerni, hogy vannak korlátok és korlátozások is, különösen bizonyos testrészek vagy körülmények esetén. Ezért az orvosoknak minden esetben gondosan mérlegelniük kell az ultrahang vizsgálatok alkalmazását, és szükség esetén más képalkotó eljárásokat is figyelembe kell venniük.

AZ ULTRAHANG VIZSGÁLATOK PONTOSSÁGA ÉS BIZTONSÁGA

Az Ultrahang Vizsgálatok Pontossága és Biztonsága

Az ultrahang vizsgálatok széles körben alkalmazott diagnosztikai eljárások, amelyeknek rendkívül fontos szerepük van az orvosi diagnózisban és kezelésben. Az alábbiakban részletesen fogunk beszélni az ultrahang vizsgálatok pontosságáról, biztonságáról, valamint a terhességre és a magzatra gyakorolt hatásaikról.

Pontosság:

Az ultrahang vizsgálatok rendkívül pontosak és megbízhatóak. Ez az eljárás lehetővé teszi a belső szervek részletes vizsgálatát, szerkezetének és működésének megjelenítését. Az ultrahang vizsgálatok segítségével az orvosok pontos diagnózist tudnak felállítani különböző betegségekről, elváltozásokról és sérülésekről.

Biztonság:

Az ultrahang vizsgálatok rendkívül biztonságosak és mellékhatásmentesek. Az eljárás nem használ ionizáló sugárzást, és általában nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel a páciensek számára. Az ultrahang vizsgálatok nem invazívak és általában nem igényelnek előzetes előkészületeket vagy helyi érzéstelenítést.

Terhesség és Magzati Hatások:

Az ultrahang vizsgálatokat gyakran alkalmazzák a terhességi gondozás során a magzat fejlődésének és egészségi állapotának monitorozására. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ultrahang vizsgálatok nem jelentenek kockázatot a terhes nőkre vagy a magzatra. Az ultrahang hullámok alacsony energiájúak és nem okoznak káros hatásokat a terhesség alatt.

Összegzés:

Az ultrahang vizsgálatok rendkívül fontosak és biztonságosak az orvosi gyakorlatban. Pontosságuk és megbízhatóságuk lehetővé teszi az orvosok számára a pontos diagnózis felállítását és a hatékony kezelés tervezését. Emellett az ultrahang vizsgálatok biztonságosak és mellékhatásmentesek, így széles körben alkalmazzák a terhességi gondozásban is, anélkül, hogy káros hatással lennének a terhes nőkre vagy a magzatra. Mindent egybevetve, az ultrahang vizsgálatok elengedhetetlen eszközök az orvosi diagnózisban és kezelésben, és nagy mértékben hozzájárulnak a betegek gyorsabb felépüléséhez és jobb egészségi állapotuk fenntartásához.

ULTRAHANG SZEREPE A KÜLÖNFÉLE BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIZÁLÁSÁBAN

Az Ultrahang Vizsgálatok Szerepe Különböző Betegségek Diagnosztizálásában és Kezelésében

Az ultrahang vizsgálatok sokoldalú diagnosztikai eszközök, melyek számos egészségügyi probléma felismerésében és kezelésében játszanak kiemelt szerepet. Az alábbiakban példákat és esettanulmányokat fogunk bemutatni arról, hogy az ultrahang vizsgálatok hogyan segítenek különböző betegségek diagnosztizálásában és kezelésében.

1. Májzsugor (cirrhosis) diagnosztizálása:

Az ultrahang vizsgálatok hatékonyak a máj állapotának vizsgálatára, beleértve a májzsugor jeleinek azonosítását is. Például egy esettanulmányban egy páciens ultrahangvizsgálata során a májának megvastagodott széleit és a portális véna kibővülését figyelték meg, melyek cirrhosisra utaltak.

2. Veseelégtelenség (renal failure) felismerése:

Az ultrahang vizsgálatok lehetővé teszik a vesék szerkezetének és méretének vizsgálatát, így segítve a veseelégtelenség korai felismerését. Egy példa szerint egy ultrahang vizsgálat során a vesék kicsinyített mérete és a veseparenchyma megvastagodása jelezte a veseelégtelenség kialakulását.

3. Emésztőrendszeri elváltozások azonosítása:

Az ultrahang vizsgálatok alkalmasak az emésztőrendszeri elváltozások, például daganatok, polipok vagy divertikulák azonosítására is. Egy esettanulmányban egy páciens hasi ultrahang vizsgálata során a vastagbélben elhelyezkedő polipokat azonosították, amelyek felvetették a vastagbéldaganat gyanúját.

4. Terhesség alatti problémák felismerése:

Az ultrahang vizsgálatok alapvetőek a terhesség alatti komplikációk és fejlődési problémák felismerésében. Például egy esettanulmányban az ultrahangvizsgálat során a méhlepény elégtelen működését és a magzat méhlepény alatti növekedését figyelték meg, amelyek felvetették a terhességi hipertónia gyanúját.

Összegzés:

Az ultrahang vizsgálatok számos betegség diagnosztizálásában és kezelésében játszanak kiemelt szerepet, beleértve a májzsugortól kezdve a veseelégtelenségen át az emésztőrendszeri elváltozásokig és a terhesség alatti problémákig. Ezek a példák és esettanulmányok jól mutatják az ultrahang vizsgálatok sokoldalúságát és hatékonyságát a különböző egészségügyi állapotok kezelésében és kezelésében.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×