1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

TERHESGONDOZÁS

Szakértelem Empátia Törődés

TERHESGON-DOZÁS

Szakértelem

Empátia

Törődés

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

TERHESGONDOZÁS A GOLDEN MEDICAL CENTERBEN

Mi tudjuk, hogy a terhesség minden nő életében rendkívüli és kulcsfontosságú időszak, és ennek tudatában állunk rendelkezésre annak érdekében, hogy ezt az időt a lehető legkellemesebbé és legbiztonságosabbá tegyük az Ön számára.

A Golden Medical Centerben azt szeretnénk, hogy olyan környezetben érezze magát, ahol Ön és a babája egészsége elsődleges szempont. Orvosaink és szakembereink elkötelezettek abban, hogy a terhesgondozás során a legmagasabb szintű orvosi ellátást és támogatást nyújtsák kettejük számára.

Amikor hozzánk látogat, biztos lehet benne, hogy a legjobb kezekben van. Tapasztalt és szakértő orvosaink személyre szabott gondozást nyújtanak, figyelembe véve az Ön egyedi szükségleteit és az aktuális terhesség állapotát.

Nálunk a terhesgondozás nem csak száraz orvosi vizsgálatokról szól. Fontosnak tartjuk, hogy Önnek lehetősége legyen megosztani tapasztalatait, kérdéseit feltenni, és információkat kapni a terhességgel kapcsolatban. Tudjuk, hogy a terhesség sok kérdést és érzelmet hoz magával, és mi itt vagyunk, hogy segítsünk megnyugtató válaszokat adni.

Rendelkezünk a legmodernebb diagnosztikai és képalkotó eszközökkel, hogy a legpontosabb és legfrissebb információkat nyújtsuk a magzat fejlődéséről és az Ön egészségi állapotáról. Rendszeresen végzett orvosi ellenőrzések, ultrahangvizsgálatok és más diagnosztikai vizsgálatok révén biztosítjuk, hogy minden zökkenőmentesen menjen a baba érkezéséig.

MILYEN VIZSGÁLATOK SZÜKSÉGESEK A TERHESSÉG ALATT

A terhesség alatt mind a kismama testében, mind a fejlődő magzatban számos változás zajlik le, amelyeket különböző szakemberek által végzett vizsgálatokkal ellenőriznek. Ennek célja az anya és a baba maximális biztonságának biztosítása, valamint az azonnali segítségnyújtás lehetőségének megteremtése probléma esetén.

A terhességet általában három trimeszterre osztják. Az első trimeszter a terhesség 1-12. hetét foglalja magában, a második trimeszter a 13-27. hét közötti időszakot öleli fel, míg a harmadik trimeszter 28-40. hétig tart. Ennek megfelelően a vizsgálatokat is az egyes trimeszterekhez igazítják.

 

ELSŐ TRIMESZTER

Az első lépés a terhesség gyanúja esetén az otthoni terhességi teszt elvégzése, ami akkor pozitív eredményt mutat, ha a várt menstruáció elmarad. Ezt követően szükséges bejelentkezni egy nőgyógyász szakorvoshoz, aki megállapítja a terhességet, annak időtartamát, valamint ellenőrzi, hogy a beágyazódás a méhben történt-e. Gyakran már ebben az időszakban lehet látni az embriót is.

Ezután sor kerül különböző szűrővizsgálatokra, melyek a következőket tartalmazzák:

 

  ELSŐ TRIMESZTERI VIZSGÁLATOK
  • Vér- és vizeletvizsgálatok, vérnyomás ellenőrzés, vércsoport meghatározás, hepatitis elleni védettség vizsgálata és szifilisz kizárása.
  • Fogorvosi szűrővizsgálat, amely kiemelten fontos, mivel a terhesség során a magzat kalciumot von el az édesanya szervezetéből, ami fontos az egészséges fogazat megtartásához.
  • Belgyógyászati vizsgálat, amely magában foglalja a kórelőzmény felvételét, EKG vizsgálatot és vérnyomásmérést.
  • Az első genetikai vizsgálat, amely általában 11-13 hét között történik, és az öröklődő betegségek kizárására szolgál. Ez a vizsgálat genetikai ultrahang és vérvizsgálat kombinációjából áll, és segít az öröklődő betegségek meglétét vagy hiányát megbecsülni. Az önállóan választható kombinált genetikai teszt is rendelkezésre áll. Ebben a vizsgálatban az ultrahang eredményeit összevetik a vérvizsgálat eredményeivel, így nagy biztonsággal lehet megállapítani a genetikai betegségek esetleges jelenlétét vagy hiányát.

  MÁSODIK TRIMESZTER

  A következő időszakban havonta rendszeresen kell felkeresni a védőnőt. Ezen látogatások során elvégzik a vérnyomásmérést, a súlymérést és a vizeletvizsgálatot tesztcsíkkal. A kismama és a védőnő közötti találkozás során megbeszélik a következő hónapban esedékes vizsgálatokat, az anyai szervezet várható változásait, valamint bármilyen esetlegesen felmerülő problémát. Ezenkívül a terhességi szakorvos is havonta felkeresésre kerül a már meglévő vizsgálati eredmények alapján.

  Az időszakonkénti szűrővizsgálatok magukban foglalják a következőket:

    

   MÁSODIK TRIMESZTERI VIZSGÁLATOK
   • Vér- és vizeletvizsgálat, főként a vérszegénység szűrésére, és ha szükséges, akkor vaskészítmények és vitaminok kezelésére.
   • A második genetikai ultrahangvizsgálat, amely általában a 18-20. hét között zajlik, és már nem igényel vérvételt.
   • Cukorterhelés vizsgálat, amely a terhesség 24-26. hetében történik. Ebben a vizsgálatban egy patikai glükózterhelés során három alkalommal mérik a vércukorszintet, 0, 60 és 120 perc elteltével. Az eredmények alapján kiderül, hogy terhességi diabétesz áll fenn-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kezelés attól függ, hogy az értékek enyhén emelkedettek-e, és elegendő-e életmódbeli változtatás, diéta bevezetése, vagy szükség van-e inzulinkezelésre és szigorú diétára.

   HARMADIK TRIMESZTER

   A terhesség utolsó szakaszában, ami a 28. héttől a 40. hétig tart, rendkívül fontos az anya és a baba egészségének megőrzése, és ennek érdekében megnő a vizsgálatok és védőnői látogatások gyakorisága. Ebben az időszakban a terhesség végére közeledve a szervezetben számos változás történik, amelyeknek a figyelemmel kísélése elengedhetetlen.

   Ezen időszakban a védőnők és a szülészorvosok különösen figyelnek az anya és a magzat állapotára, és rendszeresen ellenőrzik a terhesség alakulását. Az utolsó hónapok során a látogatások során az alábbiak történnek:

     

    HARMADIK TRIMESZTERI VIZSGÁLATOK
    • Terhesség alatti vér- és vizeletvizsgálat: A szülés közeledtével újabb vér- és vércsoportvizsgálatokra van szükség, például az anyai-magzati RH összeférhetetlenség kivizsgálása miatt. Ezekre az eredményekre a szülés utáni időszakra is szükség lehet.
    • Ultrahang vizsgálat: Ez már nem genetikai ultrahang, hanem a magzatvíz mennyiségét, a placenta állapotát, a köldökzsinórban történő véráramlást (doppler vizsgálat), valamint a baba méreteit vizsgálják.
    • NST (non-stress test) vizsgálat: 36. héttől hetente, 40. hét után naponta vagy kétnaponta végzik, a szülés beindulásának vagy beindításának előkészítése céljából. A vizsgálat során érzékelők a kismama hasára vannak rögzítve, és rögzítik a magzat mozgását és a méh összehúzódásait egy papírra. A vizsgálatot általában 20-30 perc alatt végezzük el. A vérnyomásmérés és vizeletvizsgálat stick-szel is része a vizsgálatnak. A vizeletvizsgálat során ellenőrzik a vizelet fehérjeszintjét, hogy kizárják a terhességi toxémia (vagyis terhességi magas vérnyomás) kockázatát.
    • Nőgyógyászati vizsgálat során hüvelyváladék vizsgálat (GBS-szűrés): A terhesség 36. hetének környékén egy nőgyógyászati vizsgálat során mintát vesznek a hüvelyváladékból, hogy megvizsgálják, van-e baktériumfertőzés jelen. Ha bakteriális fertőzés igazolódik, mind az anya, mind a magzat antibiotikumkezelést kap a szülés előtt és után.

    AMIT NYÚJTUNK A TERHESGONGOZÁS ALATT

    TAPASZTALT SZAKEMBEREK

    A Golden Medical Centerben olyan tapasztalt és magasan képzett orvosok dolgoznak, akik specializálódtak a terhesgondozásra. Ők rendelkeznek a terhességgel és női reproduktív egészséggel kapcsolatos legfrissebb ismeretekkel és képzettséggel, így biztosítva a legmagasabb színvonalú ellátást.

    ÁTFOGÓ ORVOSI ELLÁTÁS

    Rendelőnk egy teljes körű terhesgondozást kínál, amely magában foglalja a rendszeres orvosi vizsgálatokat, ultrahangvizsgálatokat, szűréseket és laboratóriumi vizsgálatokat. Mindez segít abban, hogy a terhesség alatt bármilyen problémát időben felismerjünk és kezeljünk.

    MODERN TECHNOLÓGIA

    A Golden Medical Center felszereltsége modern orvosi eszközökkel és technológiával rendelkezik. Ez lehetővé teszi a magzat fejlődésének és az anya egészségi állapotának pontosabb követését. Az ultrahangok és a képalkotó technológiák segítségével az orvosok részletes információkat szerezhetnek a magzatról.

    SZEMÉLYRE SZABOTT ELLÁTÁS

    Minden terhes nő más és egyedi igényekkel rendelkezik. A Golden Medical Centerben az orvosok és a szakemberek személyre szabott terhesgondozást nyújtanak, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot, életmódot és szükségleteket.

    TÁJÉKOZTATÁS ÉS TANÁCSADÁS

    Az orvosok és a szakemberek a terhesgondozás során információval látják el a kismamákat a terhességgel kapcsolatos kérdésekről és a szülési folyamatról. Ezenkívül tanácsot adnak az egészséges életmódról és a megfelelő táplálkozásról is.

    BIZTONSÁG ÉS NYUGALOM

    A Golden Medical Center környezete és szolgáltatásai a biztonságot és a nyugalmat szolgálják. Az anya és a magzat egészsége a legfontosabb szempont, és a központ minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy ez biztosítva legyen.

    SZAKORVOSAINK

    DR. JÁGER EMŐKE

    Szülész -nőgyógyász szakorvos

    Az Uzsoki Utcai Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa ahol különféle területeken szerzett szakmai tapasztalatot. Főként a nőgyógyászati minimál invazív beavatkozások, laparoszkópos műtétek, terhesgondozás és magzati ultrahangdiagnosztika területein szerzett széleskörű tudást.

    „Az orvoslásban és a nőgyógyászatban vallom, hogy az egyéni törődés és az empátia elengedhetetlenek a páciensek optimális egészségügyi eredményeihez. Az emberi kapcsolatokra építve, minden egyes páciensemmel személyes kapcsolatot alakítok ki, ahol a kölcsönös bizalom és megértés az alapja a sikeres terápiának.

    Szakmai területemen belül külön figyelmet szentelek a nőgyógyászati prevencióra és a nők reproduktív egészségének fenntartására. Legyen szó rendszeres szűrésekről, terhesgondozásról vagy bonyolultabb reproduktív problémákról, mindent megteszek annak érdekében, hogy pácienseim a legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek.

    DR. JENEI LÓRÁND

    Szülész -nőgyógyász szakorvos

    A Honvéd Kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász szakorvos különböző szakterületeken gazdag szakmai tapasztalatokat szerzett. Főként a nőgyógyászati minimál invazív beavatkozások, laparoszkópos műtétek, terhesgondozás területein széles körű szakértelmet halmozott fel.

    Az első konzultáció alkalmával szokásom hosszabb időt szánni arra, hogy megismerjem pácienseimet, és kialakítsam a megfelelő minőségű kapcsolatot. Ezen megközelítés különösen hangsúlyos a várandósgondozás során. ” Meggyőződésem, hogy ez nemcsak a bizalmi viszony alapját teremti meg, hanem elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához és a hatékony gyógyításhoz is.”

    DR. HOMOKI ORSOLYA

    Szülész -nőgyógyász szakorvos

    A Uzsoki Kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász szakorvos különböző szakterületeken gazdag szakmai tapasztalatokat szerzett. Főként a nőgyógyászati minimál invazív beavatkozások, prevenció, terhesgondozás területein széles körű szakértelmet halmozott fel.

    „Az orvoslásban és a nőgyógyászatban vallom, hogy az egyéni törődés és az empátia elengedhetetlenek a páciensek optimális egészségügyi eredményeihez. Az emberi kapcsolatokra építve, minden egyes páciensemmel személyes kapcsolatot alakítok ki, ahol a kölcsönös bizalom és megértés az alapja a sikeres terápiának.Szakmai területemen belül külön figyelmet szentelek a nőgyógyászati prevencióra és a nők reproduktív egészségének fenntartására.

    KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

    GOLDEN MEDICAL CENTER

    1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

    HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

    HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

    VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

    +36 1 770 7065

    ” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

    DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

    Vezető főorvos, Golden Medical Center

    ÁRLISTA

     

    Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat 30.000
    Rákszűrés (Cytológia) 8.000
    Tenyésztés 9.000
    HPV szűrés 13.000
    STD csomagok (2, 3, 4-es panel) 10.000-17000
    Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül)
    24.000
    Szövettan 9.000
    Várandósgondozás, Terhesség megállapítása 30.000
    CTG vizsgálat 10.000
    IUD (spirál) felhelyezés vagy eltávolítás ultrahang vizsgálattal (IUD nélkül) 48.000
    Jaydess IUD 70.000
    Levosert IUD
    45.000
    Komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat citológiai vizsgálattal és kismedencei ultrahanggal 38.000
    HyCoSy (petevezeték átjárhatóság) vizsgálat
    95.000
    Virtuális hiszteroszkópia
    62.000
    LB (liquid base) citológia
    11.000
    Babamozi 35.000
    Recept felírás 2.000

    MŰTÉTI ÁRAK

    MŰTÉTI ÁRAK

    Abrasio (Méhkaparás) 180.000-tól
    Bartholin cysta műtét 160.000-tól
    Cervix csonk műtét 400.000-tól
    Conisatio (Méhnyakműtét) 180.000-tól
    Hüvelyplasztika 320.000-tól
    Méhpolip műtét 265.000-tól
    Méhüregtükrözés (hysteroscopia) 135.000-tól
    Myoma eltávolítás 550.000-tól

    VÁRANDÓSGONDOZÁSI

    CSOMAGOK

    ×

    1. konzultáció Vizsgálat + hüvelyi ultrahang, terhesség megállapítása
    10. hét 1. várandósgondozás – ultrahang vizsgálat

      Első trimeszteri genetikai ultrahang szűrés

      Kiterjesztett: kombinált teszt +  toxémia szűrés

      Első trimeszteri labor:
     
    • Alap: vérkép, máj – és vesefunkció, vizelet, TSH, éhgyomri vércukor, CMV (citomegalovírus), toxoplasma, HBsAg (hepatitis B), treponema (lues), vércsoport + ellenanyag szűrés

     
    • Kiterjesztett:  vérkép, máj – és vesefunkció, vizelet, TSH, éhgyomri vércukor, HBsAg (hepatitis B), treponema (lues), vércsoport + ellenanyag szűrés +  TORCH panel (Toxoplasma gondii, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes simplex, Varicella, Parvovirus B19, Treponema pallidum), vas

    12.hét EKG vizsgálat

    16.hét 2. várandósgondozás – kontroll ultrahang vizsgálat + leletek kiértékelése

    18-21. hét Második trimeszteri  genetikai ultrahang szűrés

      Második trimeszteri labor:
     
    • Alap: terheléses vércukorvizsgálat, vérkép, vizelet, vércsoport ellenanyag szűrés

     
    • Kiterjesztett: terheléses vércukorvizsgálat, vérkép, vizelet, vércsoport ellenanyag szűrés + TSH, máj- és vesefunkció

    24-28. hét Babamozi

      3. várandósgondozás – kontroll ultrahang vizsgálat

      Általános bakterológia szűrés

      Babaelsősegély tanfolyam

      Dietetikai konzultáció (bármikor felhasználható)

    30-32. hét Harmadik trimeszteri genetikai ultrahang

      Harmadik trimeszteri labor:
     
    • Alap: vérkép, éhgyomri vércukor, vércsoport + ellenanyag szűrés, máj – és vesefunkció, vizelet

     
    • Kiterjesztett: vérkép, éhgyomri vércukor, vércsoport + ellenanyag szűrés, máj – és vesefunkció, vizelet, TSH, INR, APTI

    34. hét 4. várandósgondozás – kontroll ultrahang vizsgálat

      GBS szűrés

    36. hét Negyedik genetikai ultrahang vizsgálat

      CTG

      Szülésfelkészítő (páros)

      Babagondozási tanfolyam (páros)

    37. hét NST/CTG

    38. hét NST/CTG

    39. hét NST/CTG

    40. hét NST/CTG

      Szülés utáni kontroll vizsgálat (6 hetes kontroll)

     
      A csomagára összesen: 512.000 642.000
      2 részletben (fizetés: 12. hét, 24. hét)  256.000 321.000
      4 részletben (fizetés: 12. hét, 18. hét, 24. hét, 32. hét) 128.000  160.500 

    KILENC HÓNAPNYI ÖRÖM ÉS BIZTONSÁG A GOLDEN MEDICAL CENTERBEN

    A Golden Medical Centerben, ahol kiváló és tapasztalt szakemberek dolgoznak garantált, hogy Ön és a kisbaba legjobb kezekben lesznek a terhesség kezdetétől a gyermek születéséig. A magas színvonalú szakértelem és gondoskodás révén biztosítjuk, hogy Ön és a kis családja minden szempontból megfelelő ellátásban részesüljön ezen csodálatos utazás során, ahol a baba és mama egészsége és biztonsága mindig elsődleges prioritásunk.

    TUDJON MEG TÖBBET A TERHESGONDOZÁSRÓL ÉS SZÜLÉSRŐL

    TERHESSÉG ALATTI EGÉSZSÉGES ÉTREND

    Az egészséges étkezés kulcsfontosságú a terhesség alatt az anya és a baba egészségének védelme érdekében. A megfelelő táplálkozás segít az optimális súlygyarapodásban, a megfelelő tápanyagellátásban és a terhességgel járó egyéb fizikai és hormonális változások kezelésében.

    1. Kiegyensúlyozott étrend: A terhesség alatti étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, magában foglalva minden fontos tápanyagot. Ezek közé tartoznak a fehérjék, szénhidrátok, egészséges zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. Fontos a változatos étkezés, mivel ez segít biztosítani a szükséges tápanyagok sokféleségét.

    2. Folsav és vas: A folsav és a vas két kulcsfontosságú tápanyag a terhesség alatt. A folsav hozzájárul a magzati idegrendszer fejlődéséhez, és az első trimeszterben különösen fontos. Vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek termeléséhez, és az anya vérkészlete a baba vérellátásához is hozzájárul.

    3. C-vitamin és kalcium: A C-vitamin segít a vas felszívódásában, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, például citrusfélék, paprika és eper. A kalcium szükséges a csontritkulás megelőzéséhez és a baba csontjainak fejlődéséhez.

    4. Jó minőségű fehérjék: A terhesség alatt a fehérjékre nagyobb szükség van, mivel azok a baba növekedését és fejlődését támogatják. Kiváló fehérjeforrások közé tartozik a hús, hal, tojás, tejtermékek és hüvelyesek.

    5. Zsírok: Az egészséges zsírok fontosak a hormonok és az agy fejlődéséhez. Érdemes választani az egészséges zsírokat, például olívaolajat, avokádót és dióféléket tartalmazó ételeket.

    6. Kerülni való ételek: Vannak ételek, amelyeket a terhesség alatt érdemes kerülni vagy korlátozni, például a nyers hús és tojás, félkész húsok, túl sok koffein, alkohol és magas higanytartalmú halak.

    7. Táplálkozási igények változása: Fontos megérteni, hogy a terhesség alatt a táplálkozási igények változhatnak a terhesség különböző szakaszaiban. Az első trimeszterben például a hányinger és a étvágycsökkenés gyakori lehet, míg a későbbi trimeszterekben az étvágy növekedhet.

    8. Szakértői tanács: A terhesség alatti étrend megtervezése során mindig érdemes konzultálni egy szakemberrel, például egy orvossal vagy dietetikussal. Ők segíthetnek a megfelelő étrend összeállításában, figyelembe véve az egyéni szükségleteket és körülményeket.

    Az egészséges terhességi étrend kulcsfontosságú az anya és a baba egészségének megőrzése szempontjából. A megfelelő tápanyagok bevitelének biztosítása, a változatos étkezés és a szakértői tanácsok betartása segíthet abban, hogy a terhesség zavartalanul haladjon, és az anya és a baba egészségesen fejlődjön.

    TERHESSÉGI TÜNETEK

    Petefészek Ciszták: Okok, Tünetek és Kezelési Lehetőségek

    A petefészek ciszták olyan folyadékkal teli tasakok vagy daganatok, amelyek a petefészekben alakulnak ki. Ezek a ciszták gyakran jóindulatúak és önmagukban nem feltétlenül okoznak problémát. Azonban a nagyobb méretű vagy szövődményeket okozó ciszták kellemetlenséget és egészségügyi problémákat okozhatnak.

    Petefészek Ciszták Okai:

    1. Normális petefészekciklus: A petefészek ciszták néha a petefészek normális működésének részeként alakulnak ki, és általában önmaguktól eltűnnek.
    2. Follikuláris ciszta: Ezek a ciszták a petefészekben lévő petesejtek follikulusaiból alakulnak ki, és a petesejt érési folyamatához kapcsolódnak.
    3. Corpus luteum ciszta: Egy petesejt kiszabadulása után a follikulusban kialakuló szövetekből alakulnak ki, és hormonokat termelnek.
    4. Polycystás petefészek szindróma (PCOS): Ebben a betegségben a petefészkek több cisztával teli lehetnek, amelyeket az ovuláció megszakítása vagy megszüntetése kísér.

    Petefészek Ciszták Tünetei:

    1. Fájdalom a medence területén: Az enyhe vagy mérsékelt fájdalom a medence alsó részén lehet, és érzékelhető nyomással vagy görcsökkel járhat.
    2. Növekvő hasi terület: Nagyobb méretű ciszták duzzanatot vagy kényelmetlenséget okozhatnak a hasi területen.
    3. Menstruációs rendellenességek: A ciszták hormonális egyensúlyt befolyásolhatják, ami késleltetett vagy rendszertelen menstruációt okozhat.

    Petefészek Ciszták Kezelési Lehetőségek:

    1. Figyelés és követés: Kis méretű, tünetmentes cisztákat gyakran figyelemmel kísérnek, és ha nem okoznak problémát, önmaguktól eltűnhetnek.
    2. Hormonterápia: Hormonális egyensúlyhiány esetén hormonterápiát lehet alkalmazni a ciszták méretének csökkentése érdekében.
    3. Sebészet: Nagyobb méretű, fájdalmas vagy szövődményeket okozó ciszták esetén sebészeti eltávolítás lehet szükséges.

    Fontos, hogy a petefészek ciszták esetében a megfelelő diagnózist és kezelést csak orvos állapíthatja meg. Ha bármilyen tünetet vagy kellemetlenséget észlel a petefészek területén, fontos, hogy forduljon orvoshoz. Az időben történő felismerés és kezelés segíthet minimalizálni a potenciális szövődményeket és kellemetlenségeket.

    SZÜLÉSI ELŐKÉSZÜLETEK

    A terhesség egy csodálatos és izgalmas időszak az életben, amely sok változással jár a testben és az érzelmekben. Az első jelek és tünetek, amelyek utalhatnak a terhességre, sok nőnél különbözőek lehetnek.

    1. Elmaradt menstruáció: Az egyik leggyakoribb és legjellegzetesebb terhességi tünet az elmaradt menstruáció. Ha a szokásos menstruációs ciklus rendszertelen, akkor az is előfordulhat, hogy más tünetek előzik meg a menstruáció kiesését.

    2. Mellek változása: A terhesség alatt a mellbimbók sötétebbek és érzékenyebbek lehetnek. A mell duzzadása és érzékenysége is gyakori. Ezek a változások az első hetekben kezdődhetnek.

    3. Hányinger és reggeli rosszullét: A reggeli rosszullét az egyik ismert terhességi tünet, de nem csak reggel jelentkezhet, hanem egész nap. Az erős szagok és ízek érzékenyebbé válhatnak, és a hányinger kísérheti a terhesség korai szakaszát.

    4. Fáradtság: A terhesség alatt a fáradtság érzése jelentkezhet, különösen az első trimeszterben. A hormonális változások és a test energetikusabb működése miatt a pihenésre és alvásra lehet szükség.

    5. Gyakori vizelési inger: A terhesség alatt a méh nyomása miatt gyakran kialakulhat a gyakori vizelési inger. Ez azért is fontos lehet, mert a terhesség alatt a vizeletmennyiség is nő.

    6. Székrekedés és emésztési problémák: Az emésztési problémák, mint például a székrekedés, a terhesség alatt gyakoriak lehetnek. A hormonális változások hatására a bélműködés is lassulhat.

    7. Hangulatingadozások: A hormonális változások befolyásolhatják az érzelmi állapotot is. A terhesség alatt gyakran előfordulnak hangulatingadozások, és az érzelmek erőteljesebbé válhatnak.

    8. Szokatlan ízpreferenciák és ételek elutasítása: A terhesség alatt előfordulhat, hogy szokatlan ételek vagy ízek iránt érdeklődik, vagy éppen azokat utasítja el, amelyeket korábban szeretett.

    Fontos megjegyezni, hogy a terhességi tünetek minden nőnél eltérőek lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat. Azok a tünetek, amelyek egy nőnél előfordulnak, nem feltétlenül jelentkeznek másiknál. Ha gyanítja, hogy terhes lehet, érdemes otthoni terhességi tesztet végezni, majd konzultálni egy orvossal vagy védőnővel a terhesség megerősítéséhez és a szükséges gondozáshoz.

     

    TESTMOZGÁS TERHESSÉG ALATT

    A terhesség egy különleges időszak az életben, és az egészség és jólét fenntartása rendkívül fontos mind az anya, mind a baba számára. A testmozgás terhesség alatt kiváló módja annak, hogy az anya fizikailag és mentálisan is jól érezze magát.

    Az Egészségügyi Előnyök:

    1. Fizikai állapot fenntartása: A rendszeres testmozgás segít megőrizni vagy javítani a fizikai állapotot, és erősíti az izmokat, valamint segíthet a súlykontrollban.
    2. Csökkentett kellemetlen tünetek: A terhesség során gyakran előforduló kellemetlen tünetek, mint például hátfájás, székrekedés és vizesedés, enyhíthetők vagy megelőzhetők a testmozgással.
    3. Jobb alvás: A rendszeres testmozgás javíthatja az alvásminőséget és segíthet a terhes nőknek jobban pihenni.

    Milyen típusú testmozgás megengedett?

    A terhesség alatti testmozgás általában biztonságos, feltéve hogy az orvos vagy védőnő engedélyt ad rá. A következő típusú mozgások általában ajánlottak:

    1. Sétálás: A séta kiváló alacsony intenzitású testmozgás, amely nem terheli túl a szervezetet.
    2. Úszás: Az úszás a terhes nők körében népszerű, mivel enyhíti a test súlyát és kevésbé terheli az ízületeket.
    3. Pilates és jógatípusok: Ezek a testmozgásformák segíthetnek az izomzat erősítésében és a rugalmasság növelésében.
    4. Lágymozgású aerobik: A lágymozgású aerobikórák kifejezetten terhes nőknek tervezettek, és segíthetnek a szív- és érrendszeri állapot javításában.

    Mire figyeljünk a testmozgás során?

    1. Konzultáció: Mindig konzultálj az orvosoddal vagy védőnőddel, mielőtt elkezdenél bármilyen új testmozgást terhesség alatt.
    2. Hidratálás: Fokozott folyadékfogyasztásra van szükség a hidratáltság fenntartása érdekében.
    3. Megfelelő ruházat és cipő: Válassz kényelmes sportruházatot és megfelelő cipőt a testmozgáshoz.
    4. Mérsékelt intenzitás: Ne terheld túl a tested, és figyelj az intenzitásra. Ne vidd túlzásba a testmozgást, és ne hajszold a kimerültséget.
    5. Figyelj a jelekre: Ha bármilyen kellemetlen tünetet vagy fájdalmat érzel testmozgás közben, hagyj fel vele azonnal, és konzultálj az orvosoddal.

    A testmozgás terhesség alatt segíthet az anya fizikai és mentális jóllétének fenntartásában. Fontos azonban az orvos vagy védőnő engedélyezése és iránymutatása, és mindig figyelj a tested jelzéseire. A terhesség alatti testmozgás egy kiváló módja annak, hogy az anya felkészüljön a szülésre és megőrizze az egészségét az egész terhesség alatt.

    TERHESSÉG ALATTI SZEXUÁLIS AKTIVITÁS

    A terhesség alatt az intim kapcsolat és a szexuális aktivitás továbbra is fontos szerepet játszik az életben. Sok párnak kérdései lehetnek az ezzel kapcsolatos biztonságra és kényelemre vonatkozóan.

    Az Egészségügyi Előnyök:

    1. Szorosabb kapcsolat: A szexuális aktivitás és az intimitás segíthet megerősíteni a pár kapcsolatát és szorosabbá tenni azt.
    2. Stresszcsökkentés: Az orgazmus során felszabaduló endorfinok segíthetnek csökkenteni a stresszt és javítani a hangulatot.
    3. Jobb alvás: A szexuális aktivitás segíthet az alvásminőség javításában, ami különösen a terhesség alatt lehet fontos.

    Biztonságos Szex Terhesség Alatt:

    A terhesség alatt általában biztonságos a szex, de vannak olyan esetek, amikor orvosi tanácsot érdemes kérni vagy az orvosi ajánlásokat követni:

    1. Konzultáció: Mindig konzultálj az orvosoddal vagy védőnőddel, ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van a terhesség alatti szexuális aktivitással kapcsolatban.
    2. Vérzés: Ha a terhesség során bármilyen vérzést észlelsz szexuális aktivitás után, azonnal keresd fel az orvost.
    3. Magzatvíz szivárgás: Ha úgy érzed, hogy a magzatvizet szivárogja, azonnal orvoshoz kell fordulni.
    4. Fájdalom és kényelmetlenség: Ha bármilyen fájdalmat vagy kényelmetlenséget érzel a szexuális aktivitás közben, hagyd abba azonnal és konzultálj az orvossal.

    A Terhesség Alatti Szexuális Aktivitás Tipikus Kérdései:

    1. Mennyire biztonságos a szex a terhesség alatt?: Általában biztonságos, de az egyéni körülményektől függ. Az orvos segít a konkrét helyzet megértésében.
    2. Az orgazmus veszélyes lehet?: Általában nem, de ha speciális orvosi indokok miatt korlátozni kell a szexet, az orvos ezt meg fogja mondani.
    3. Mikor érdemes óvatosabb lenni?: Ha a terhesség során korábban vetélésed vagy koraszülésed volt, vagy ha az orvos valamilyen speciális indokból óvatosabb szexuális aktivitást javasol.
    4. Mikor lehet újra szexuális életet élni a szülés után?: Általában a szexuális aktivitást a szülés után 6 hetes időszakra ajánlott elkerülni, de minden nő más, így az orvos ajánlása alapján érdemes visszatérni hozzá.

    A terhesség alatti szexuális aktivitás lehet élvezetes és fontos része a terhesség időszakának. A biztonság és kényelem érdekében fontos az orvosi konzultáció és az orvos vagy védőnő ajánlásainak követése. Az intimitás és a szexuális aktivitás a terhesség alatt hozzájárulhat a párkapcsolat erősítéséhez és az anya érzelmi jóllétéhez.

    TERHESSÉG ALATTI STRESSZKEZELÉS

    A terhesség egy izgalmas időszak az életben, de egyben lehet stresszel teli is, hiszen számos fizikai, érzelmi és élettani változás jár vele. A terhesség alatti stresszkezelés rendkívül fontos mind az anya, mind a baba egészségének megőrzése érdekében.

    A Stressz Káros Hatásai a Terhesség Alatt:

    A terhesség alatti stressz nem csak az anya jólétére, hanem a baba egészségére is hatással lehet. Néhány stressz okozta káros hatás:

    1. Koraszülés: A stressz megnövelheti a koraszülés kockázatát, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat a babának.
    2. Alacsony születési súly: A terhesség alatti stressz hozzájárulhat ahhoz, hogy a baba alacsonyabb súllyal születik.
    3. Későbbi egészségügyi problémák: A terhesség alatti stressz hosszú távon növelheti a baba későbbi egészségügyi problémáinak kockázatát.

    Stresszkezelési Stratégiák Terhesség Alatt:

    1. Relaxáció és mélylégzés: A relaxációs gyakorlatok és a mélylégzés segíthetnek csökkenteni a stresszt és megnyugtatni az idegrendszert.
    2. Mozgás és testmozgás: A rendszeres testmozgás, például a sétálás vagy a jógázás, javíthatja az állapotot és segíthet stressz levezetésében.
    3. Társas támogatás: Beszélj a pároddal, családtagokkal vagy barátokkal a stresszről, és keress társas támogatást.
    4. Időmenedzsment: Próbálj meg időt szánni azokra a tevékenységekre, amelyek segítenek ellazulni, és szervezd meg a napjaidat hatékonyan.
    5. Meditáció és jóga: A meditáció és a jóga segíthetnek a mentális nyugalom megteremtésében és a stressz kezelésében.

    Az Orvos és Védőnő Szerepe:

    Ha úgy érzed, hogy a stresszt terhesség alatt nehezedre esik kezelni, fontos beszélni az orvossal vagy védőnővel. Ők segíthetnek megérteni a stressz forrásait és ajánlhatnak megfelelő kezelési stratégiákat.

    Fontos Felismerni a Stresszt:

    A stressznek nincs mindig nyilvánvaló tünete, de fontos felismerni és kezelni. Ha észlelsz olyan jeleket, mint például álmatlanság, gyakori fejfájás, hangulatingadozások vagy étvágytalanság, azok lehetnek stressz jelei.

    A terhesség alatt a stresszkezelés kulcsfontosságú az anya és a baba egészségének védelme érdekében. Fontos azonban megérteni, hogy minden nő és terhesség más, és ami egyénenként működik, az eltérő lehet. Az orvos vagy védőnő segíthet a megfelelő stresszkezelési stratégia megtalálásában. A stresszkezelés hozzájárulhat ahhoz, hogy a terhesség egy boldog és egészséges időszak legyen az életben.

    MI A GYENGÉD CSÁSZÁRSZÜLÉS

    A császármetszés egy olyan beavatkozás a szülés során, amelyet akkor alkalmaznak, ha a hagyományos szülés nem lehetséges vagy nem biztonságos. A gyengéd császármetszés egy olyan módszer, amely azt tűzi ki célul, hogy az anya és a baba számára a lehető legkellemesebb és legmegnyugtatóbb élményt nyújtsa a műtét során. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit jelent a gyengéd császármetszés, és miért választhatnak ezt az édesanyák.

    Mi a Gyengéd Császármetszés?

    A gyengéd császármetszés olyan eljárás, amely során az orvosok és az egészségügyi szakemberek törekednek arra, hogy a császármetszést minél emberibb és kevésbé invazív módon hajtsák végre. A főbb jellemzők:

    1. Bőrkontaktus: Az újszülöttet azonnal az anya mellkasára helyezik, lehetővé téve a bőrkontaktust és azonnali kötődést.
    2. Lágyabb műtéti technikák: Az orvosok törekednek arra, hogy a metszést és az újszülött kivételét olyan módon végezzék, amely minimális traumát okoz az édesanyának és a babának.

    Miért Választják a Gyengéd Császármetszést?

    Számos ok lehet, amiért az édesanyák a gyengéd császármetszést választják:

    1. Bőrkontaktus: Az azonnali bőrkontaktus és a korai kötődés lehetősége a gyengéd császármetszés során hozzájárulhat a kötődéshez és az édesanya és a baba egymás közötti kapcsolatának erősítéséhez.
    2. Mentális egészség: A gyengéd császármetszés lehetőséget adhat az édesanyának arra, hogy pozitív élményként élje meg a műtétet, ami hozzájárulhat a mentális egészségéhez.
    3. Kevesebb stressz: A gyengéd császármetszés során az édesanya és a baba kevesebb stresszt tapasztalhat meg, mivel a beavatkozás emberibb és kevésbé invazív módon történik.
    4. Kötődés elősegítése: A gyengéd császármetszés lehetőséget teremt az anya és a baba számára, hogy azonnal kötődjenek egymáshoz, ami hozzájárulhat az egészséges anya-gyermek kapcsolathoz.

    A Döntés Fontossága:

    Fontos megjegyezni, hogy a gyengéd császármetszés nem mindig lehetséges minden esetben, és az orvosok az anya és a baba biztonsága érdekében az elsődleges szempontokat szem előtt tartják. Minden terhesség és szülés más, és az édesanya és az orvos közötti kommunikáció kulcsfontosságú a legjobb döntés meghozatalához.

    A gyengéd császármetszés egy olyan lehetőség, amelyet az édesanyák választhatnak, hogy a műtét során a lehető legtöbb támogatást és komfortot kapják. Ez a megközelítés hozzájárulhat az anya és a baba egészségéhez, valamint az édesanyák és gyermekeik közötti erős kötődéshez.

    HOGYAN AKADÁLYOZHATÓ MEG A KORASZÜLÉS

    A koraszülés, vagyis a tervezett szülési idő előtti születés, sok kihívást és egészségügyi kockázatot jelenthet mind az anya, mind a baba számára. Azonban vannak olyan lépések és intézkedések, amelyekkel csökkenthető a koraszülés kockázata és elősegíthető egy egészséges terhesség.

    1. Rendszeres Prenatális Ellátás: Az egyik legfontosabb lépés a koraszülés megelőzésében az időben elkezdett és rendszeres prenatális ellátás igénylése. A terhesgondozás során az orvosok és védőnők figyelemmel kísérik a terhesség alakulását, és időben felismerhetik a problémákat vagy kockázati tényezőket.

    2. Egészséges Életmód: Az egészséges életmód fenntartása fontos a terhesség alatt. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő pihenés hozzájárulhatnak a terhes nők jó egészségéhez és a baba fejlődéséhez.

    3. Stresszkezelés: A stressz és az érzelmi feszültség szerepet játszhat a koraszülés kockázatában. A stresszkezelő technikák, például a mélylégzés, meditáció vagy jóga segíthetnek a stressz csökkentésében.

    4. Kerülni a Kockázati Tényezőket: Néhány tényező, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a droghasználat, növelheti a koraszülés kockázatát. Az ilyen szokásokat el kell kerülni a terhesség alatt.

    5. Szakorvosi Kezelés: Ha a terhesség során bármilyen egészségügyi probléma merül fel, például magas vérnyomás vagy cukorbetegség, fontos, hogy a terhes nő folyamatosan orvosi felügyelet alatt legyen és megfelelő kezelést kapjon.

    6. Többes Terhesség Figyelése: A többes terhességek, például ikrek magasabb kockázatot hordoznak a koraszülés szempontjából. Ezért fontos az ilyen terhességeket alaposan figyelni és szorosan együttműködni az orvossal.

    7. Az Anya Korábbi Terhességeinek Figyelése: Ha az anya korábbi terhessége(i) során koraszülés történt, fontos, hogy az orvossal konzultáljon és megbeszélje a megelőző intézkedéseket.

    Fontos megjegyezni, hogy a koraszülés nem mindig megelőzhető, és vannak olyan tényezők, amelyekre nincs befolyásunk. Azonban az egészséges életmód fenntartása, a rendszeres orvosi ellenőrzések és az időbeni kezelés hozzájárulhatnak az egészséges terhesség és a koraszülés megelőzéséhez. Mindig konzultálj az orvossal vagy védőnővel a terhesség alatt, és kérj tanácsot az egészséges terhességi gyakorlatokról és intézkedésekről.

     

    PÁCIENSEINK MONDTÁK…

    GOLDEN MEDICAL BLOG

    MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

    Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

    EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

    ×