1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

UROLÓGIAI SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

UROLÓGIAI SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi immunológiai panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

UROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

Az urológia a vizeletkiválasztásban és -elvezetésben résztvevő szervek, mint a vese, húgyhólyag, húgycső, valamint a férfi nemi szervek, mint a here, prosztata és ondóhólyag elváltozásaival és betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület. Ezen szervek bármelyikének problémája esetén mind férfiak, mind nők fordulhatnak urológiai szakrendelésre, különösen akkor, ha a húgyutakhoz és a vizeletkiválasztó szervekhez kapcsolódó tüneteket tapasztalnak.

Az urológia az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, és a szakorvosok eszköztára számos új diagnosztikai és sebészeti lehetőséggel bővült. Ez a fejlődés lehetővé tette, hogy az urológia több szakterületre osztódjon. Ma már külön szakterület az andrológia, amely a férfiak egészségével foglalkozik, valamint önálló szakterület lett a rekonstruktív urológia és a kősebészet is.

Az urológiai vizsgálat nemcsak konkrét tünetek esetén, hanem megelőzési céllal is történhet. Sok beteg belgyógyásztól vagy más szakterület orvosától érkezik kivizsgálásra egy diagnózis felállítása érdekében. Az urológusok széles körű diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmaznak, hogy megfelelően kezeljék a húgyúti és nemi szervek problémáit, biztosítva ezzel a betegek egészségét és életminőségét.

MIKOR ÉRDEMES FELKERESNI UROLÓGUST

Az urológiai betegségek esetében kiemelten fontos az időben történő felismerés és kezelés megkezdése. Az urológiai problémák gyakran csendesen fejlődnek, és előrehaladott stádiumban ismertek fel, ami nehezítheti és meghosszabbíthatja a kezelést. Ezért javasolt már az első tünetek megjelenésekor felkeresni egy urológust, és ne csupán a rendszeres szűrővizsgálatokra várni.

Az időben elkezdett kezelés számos előnyt biztosít. Először is, lehetőség van a betegség korai stádiumban történő diagnosztizálására és kezelésére, amikor még a kezelés hatékonyabb lehet és kevesebb komplikációval járhat. Ez különösen fontos például a prosztatarák esetében, ahol a korai felismerés és kezelés jelentősen növelheti az esélyeket a teljes gyógyulásra.

Másodszor, az időben történő kezelés megelőzheti vagy csökkentheti a betegség további szövődményeit és progresszióját. Például a vesekő esetén, ha korán kezelik, elkerülhetők a vizeletkiválasztó rendszer elzáródásával és a súlyos fájdalommal járó krízishelyzetek.

Végül, az időben történő kezelés javíthatja a beteg életminőségét és csökkentheti a további szövődményket hosszú távon. Az előrehaladott stádiumban diagnosztizált és kezelt betegségek gyakran komolyabb beavatkozásokat, hosszabb rehabilitációs időszakot és több orvosi ellátást igényelhetnek.

Összességében tehát, bár a rendszeres szűrővizsgálatok fontosak az urológiai betegségek korai felismerésében, az első tünetek megjelenésekor történő urológiai konzultáció kulcsfontosságú lehet a gyorsabb és hatékonyabb kezelés érdekében, ezáltal javítva az egészségügyi kimenetelt és az életminőséget.

A következő tünetek esetén érdemes haladéktalanul urológushoz fordulni:

 • vizelettartáshoz vagy vizeletürítéshez kapcsolódó problémák
 • fájdalommal és egyéb kellemetlenséggel (csípő és égő érzéssel járó) vizelési panaszok
 • véres vizelet
 • vesekő gyanúja
 • vesemedence gyulladás
 • vesetájéki- vagy gyakori alhasi-, deréktáji fájdalmak
 • a here és a mellékhere tapintható elváltozásai, vagy duzzanattal nem járó fájdalmak (lágyéki szúró, égő, diszkomfort érzés)
 • a here fejlődési zavarai vagy méretbeli változásai
 • a prosztata fájdalma és a feltételezhetően hozzá kapcsolódó olyan kellemetlenségek, mint a vizeletürítési nehézségek
 • húgyhólyag gyulladás
 • merevedési zavarok

Az 50 év feletti férfiaknak javasolt rendszeresen részt venni urológiai szűrővizsgálatokon, mivel ezek lehetőséget biztosítanak az időben felismert elváltozások, beleértve a daganatos betegségeket is, könnyebb és hatékonyabb kezelésére.

UROLÓGIAI VIZSGÁLAT MENETE

Az urológiai kivizsgálás során az urológus több lépésben vizsgálja meg a beteget annak érdekében, hogy pontos diagnózist állítson fel és megfelelő kezelést javasoljon. Általában a következő lépések alkotják az urológiai kivizsgálás folyamatát:

 1. Anamnézis felvétele: Az urológus először részletesen kikérdezi a beteget a panaszairól, korábbi betegségeiről, gyógyszerszedéséről és családi anamnézisről. Fontos információk lehetnek a vizeletürítéssel, szexuális élettel és egyéb szokásokkal kapcsolatos részletek.
 2. Fizikális vizsgálat: Ez magában foglalja a fizikális vizsgálatot, amelynek során az urológus megvizsgálja a beteg nemi szerveit, férfiak esetében a herezacskót és a prosztatát is. Tapintással értékeli ezek állapotát és méretét.
 3. Laboratóriumi vizsgálatok: A vizelet- és vérvizsgálatok segítenek abban, hogy az urológus megismerje a vesék és a húgyutak működését, valamint hogy kimutathassa esetleges gyulladások vagy fertőzések jelenlétét.
 4. Képalkotó vizsgálatok: Ide tartoznak például az ultrahang vizsgálatok, amelyek segítségével részletes képet kaphatnak az urológusok a vesékről, húgyhólyagról és egyéb szervekről. Szükség esetén MRI vagy CT vizsgálat is elvégezhető.
 5. Speciális vizsgálatok: Ezek közé tartozik például a cisztoszkópia, amely során egy vékony, fényképző eszközt helyeznek a húgyhólyagba vagy húgycsőbe, hogy közvetlenül megvizsgálják azokat.

Az urológiai kivizsgálás célja a betegség vagy panaszok pontos diagnózisának megállapítása és a megfelelő kezelési terv kidolgozása. Az eljárások és vizsgálatok típusa változhat a betegség vagy panasz jellegétől függően, és az urológus szakorvos a legjobb szakmai belátása szerint választja ki ezeket.

SZAKORVOSAINK

DR. SZABÓ JÁNOS FERENC PhD

Urológus szakorvos

Dr. Szabó János Ferenc PhD orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte 1987-ben, és azóta folyamatosan tökéletesíti tudását és szakmai gyakorlatát. Hosszú éveken keresztül dolgozott a Honvédkórház urológiai osztályának főorvosaként, ahol jelentős tapasztalatot és mély szakmai tudást szerzett az urológiai betegségek széles skáláján. Szakterülete magában foglalja mind a konzervatív kezeléseket, mind pedig az urológiai műtéteket, és elkötelezett abban, hogy a legmagasabb szintű szakellátást nyújtsa minden egyes betege számára.

 

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Urológiai szakorvosi vizsgálat 30.000

 

Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül) 24.000
Ultrahang vizsgálat 5.000
Komplex rákszűrés ( Vizsgálat+ UH+PSA) 41.000
PSA vizsgálat 6.000
STD 4-es panel 40.000
Vizelettenyésztés 14.000
Katéter csere
10.000
Húgyhólyaggyulladás injekciós kezelése 45.000
Recept felírás 5.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB UROLÓGIAI PANASZOKRÓL

VIZELETÜRÍTÉSI PROBLÉMÁK

A vizeletürítési problémák sok embert érintenek világszerte, és számos okuk lehet, amelyek befolyásolhatják a mindennapi életminőséget és az egészségi állapotot. Ezek a problémák sokszor zavaróak és kellemetlenek lehetnek, azonban számos kezelési lehetőség létezik, amelyek segíthetnek enyhíteni vagy megoldani ezeket a problémákat.

Gyakori Vizeletürítési Problémák:

 1. Vizeletinkontinencia: Ez egy gyakori probléma, amelyben az egyén nehezen tudja kontrollálni a vizeletürítést. Lehet stressz inkontinencia, túlcsordulási inkontinencia vagy azonnali inkontinencia, és gyakran különböző okok, például izomgyengeség vagy idegi problémák állnak mögötte.
 2. Fokozott vizelési ingerek: Amikor gyakran és sürgősen kell vizelni anélkül, hogy ténylegesen sok vizelet lenne jelen. Ez gyakran előfordulhat hólyaghurut vagy irritáció következtében.
 3. Vizeletvisszatartási nehézségek: Ez a probléma akkor jelentkezik, amikor nehézségek adódnak a vizeletürítéssel vagy a teljes vizeletürítéssel, ami hólyagproblémákra vagy akár szűkületekre is utalhat.

Lehetséges Okok:

 • Hólyag- és húgyúti fertőzések: Ezek gyakran okozhatnak gyakori és fájdalmas vizeletürítést.
 • Hólyaggyulladás vagy irritáció: A gyulladásos állapotok gyakran okozhatnak fokozott vizelési ingereket.
 • A hólyag izmainak gyengesége: Ez inkontinenciát okozhat.
 • Neurogén okok: Például idegi sérülések vagy betegségek, amelyek befolyásolják a hólyag működését.
 • Hormonális változások: Például a menopauza idején, amikor a női hormonok szintje csökkenhet.

Kezelési Módszerek:

 1. Életmódbeli változtatások: Például a folyadékbevitel szabályozása, a koffein és alkohol minimalizálása.
 2. Gyógyszeres kezelés: Például antibiotikumok húgyúti fertőzés esetén, vagy speciális gyógyszerek inkontinencia esetén.
 3. Fizioterápia és tréningek: A húgyhólyag izmait célzó erősítő gyakorlatok.
 4. Sebészeti beavatkozás: Ritkább esetekben, amikor más kezelések nem hatékonyak.

Következtetés:

A vizeletürítési problémák sokféle formában és okból adódhatnak, és fontos, hogy minden egyes esetet egyedileg kezeljünk. A megfelelő diagnózis és kezelés segítségével az érintettek jelentős javulást érhetnek el az életminőségükben és a mindennapi kényelmükben. Ha vizeletürítési problémákkal küzd, fontos, hogy konzultáljon orvosával, hogy megtalálják az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módszert.

INKONTINENCIA

Az inkontinencia olyan állapot, amelyben az egyén nehezen tudja kontrollálni vizeletének vagy székletének kiválasztását, ami gyakran kellemetlenséget és zavart okoz mindennapi életében. Ez egy gyakori probléma, amely emberek széles körét érintheti, függetlenül életkoruktól vagy nemüktől.

Típusok és Okok:

 1. Stressz inkontinencia: Ebben az esetben a hólyag nem képes megtartani a vizeletet fizikai tevékenységek (pl. köhögés, tüsszentés, nevetés) során. Gyakran izomgyengeség vagy szülés utáni változások okozzák.
 2. Túlcsordulási inkontinencia: Amikor a hólyag nem tud megfelelően ürülni, és ennek következtében folyamatosan apró mennyiségű vizelet távozik. Ennek oka lehet például prosztata megnagyobbodás vagy idegi károsodás.
 3. Azonnali inkontinencia: Ebben az esetben hirtelen és váratlan vizeletvesztés következik be anélkül, hogy az illető érzékelne vizelési igényt. Gyakran húgyúti fertőzés vagy egyéb egészségügyi probléma okozza.
 4. Funkcionális inkontinencia: Ha a személy fizikai vagy kognitív akadályok miatt nem képes időben eljutni a vécéig, ami vizeletürítési nehézségeket okoz.

Kezelési Módszerek:

 1. Életmódbeli változtatások: Például a folyadékbevitel szabályozása, a koffein és alkohol minimalizálása.
 2. Gyógyszeres kezelés: Speciális gyógyszerek, például hólyagizom erősítők vagy antidepresszánsok bizonyos típusai segíthetnek.
 3. Fizioterápia és tréningek: A húgyhólyag és környező izmok erősítését célzó gyakorlatok, például Kegel-gyakorlatok.
 4. Sebészeti beavatkozás: Ritka esetekben, amikor más kezelések nem hatékonyak vagy súlyosabb problémák állnak fenn.

Fontos tanácsok és következtetés:

Az inkontinencia kezelése sokféle módon lehetséges, és a megfelelő megközelítés és támogatás segíthet jelentős javulást elérni az érintettek számára. Fontos, hogy az érintettek konzultáljanak orvosukkal vagy szakemberrel, hogy megtalálják számukra a legjobb kezelési lehetőséget és életmódbeli tanácsot kapjanak.

Az inkontinencia nem szégyen vagy tabu téma, és a megfelelő kezeléssel az érintettek visszanyerhetik életminőségüket és komfortérzetüket. Ha bármilyen kérdése van az inkontinencia témakörében, forduljon orvosához, aki segíthet további információkkal és kezelési lehetőségekkel.

VÉRES VIZELET

A véres vizelet egy olyan jelenség, amely sokakat aggaszt, és többféle egészségügyi probléma jele lehet. Fontos megérteni az okokat és azt, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetekben.

Lehetséges Okok:

 1. Hólyag- és vesebetegségek: Például hólyagkövek, vese kövek vagy gyulladások (cystitis, pyelonephritis) gyakran okozhatnak véres vizeletet.
 2. Húgyúti fertőzések: A fertőzések gyulladást okozhatnak a hólyagban vagy a vesékben, ami vér megjelenését okozhatja a vizeletben.
 3. Hólyagrák vagy veserák: Ezek a daganatok vérzést okozhatnak a húgyutakban, ami véres vizeletet eredményezhet.
 4. Szervi sérülés vagy trauma: Például baleset vagy sportbaleset során a húgyutak sérülése véres vizeletet eredményezhet.
 5. Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például vérhígítók, vérnyomáscsökkentők vagy rákellenes gyógyszerek, ritkán okozhatnak véres vizeletet.

Mit Tehetünk:

 1. Keressen fel orvost: Fontos, hogy ha véres vizeletet tapasztal, azonnal keresse fel orvosát. Az orvos segíteni fog a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.
 2. Ne késlekedjen: Ne halogassa a probléma megoldását, mert a véres vizelet mögött komolyabb egészségügyi probléma is állhat.
 3. Vizsgálatok és diagnózis: Az orvos valószínűleg vizeletvizsgálatot, ultrahangot vagy más képalkotó eljárásokat (pl. CT vagy MRI) rendelhet, hogy meghatározza a véres vizelet okát.
 4. Kezelés: A kezelés a véres vizelet okától függ. Ez lehet antibiotikumok kezelése fertőzés esetén, vagy akár sebészeti beavatkozás daganat vagy kövesség esetén.

Fontos Tanácsok:

 • Ne próbálja meg diagnosztizálni magát, vagy kezelni otthon a véres vizeletet. Mindig forduljon szakemberhez.
 • A rendszeres orvosi ellenőrzések és szűrések segíthetnek az egészségügyi problémák korai felismerésében.

Következtetés:

A véres vizelet jelensége komoly figyelmeztető jel lehet, és mindig szakemberhez kell fordulni, ha ilyen tünet jelentkezik. Az időben elkezdett kezelés jelentősen javíthatja az eredményeket és csökkentheti a komplikációk kockázatát.

HÚGYHÓLYAG GYULLADÁS

A húgyhólyag gyulladása, más néven cystitis, gyakori egészségügyi probléma, amely főként nőket érint, de férfiakat és gyermekeket is érinthet. Ez a gyulladásos állapot kellemetlenséget és fájdalmat okozhat, de megfelelő kezeléssel általában jól kontrollálható.

Okok:

 1. Bakteriális fertőzés: A leggyakoribb ok a húgyúti fertőzés, amely során a baktériumok feljutnak a húgyhólyagba, és gyulladást okoznak. A legtöbb esetben Escherichia coli (E. coli) baktériumok okozzák.
 2. Irritáció vagy allergia: Bizonyos termékek, például szappanok, spermicid szerek vagy szintetikus alsóneműk is irritációt okozhatnak a húgyhólyagban.
 3. Hormonális változások: Például a menopauza idején a csökkent ösztrogénszint növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát.
 4. Húgyúti rendellenességek: Például visszatérő húgyhólyag fertőzések esetén, vagy hólyagkő jelenlétében.

Tünetek:

 • Gyakori vizelési inger és kis mennyiségű vizelet kiválasztása.
 • Égő érzés vagy fájdalom vizeléskor.
 • Véres vagy zavaros vizelet.
 • Általános fáradtság, rossz közérzet, esetleg láz.

Diagnózis és Kezelés:

 1. Orvosi vizsgálat: Az orvos fizikai vizsgálatot végez és vizeletmintát kér laboratóriumi vizsgálat céljából.
 2. Antibiotikumok: Ha bakteriális fertőzést mutat ki a laboratóriumi vizsgálat, antibiotikumokat írnak fel a fertőzés kezelésére.
 3. Fájdalomcsillapítók: Az orvos gyakran fájdalomcsillapítókat vagy görcsoldókat is javasolhat a tünetek enyhítésére.
 4. Házi kezelési módszerek: Például folyadékbevitel növelése, meleg vízpalack használata az alsó hason a fájdalom enyhítésére.

Megelőzés:

 • Fokozott folyadékbevitel, különösen tiszta víz.
 • Kerülje a túl szoros ruházatot és az irritáló anyagokat.
 • Ne tartsa vissza a vizeletet, mindig menjen el időben a vécére.

Fontos Tanácsok:

Ha ismétlődő vagy súlyos cystitis tünetei vannak, fontos, hogy orvosával konzultáljon, mert ez utalhat más egészségügyi problémákra vagy szövődményekre.

Következtetés:

A húgyhólyag gyulladása gyakori és általában kezelhető állapot, de komoly esetekben orvosi vizsgálatra és kezelésre lehet szükség. Az időben elkezdett kezelés segít megelőzni a szövődményeket és javítani az életminőséget. Ha bármilyen kérdése van ezzel kapcsolatban, konzultáljon orvosával.

VESEKŐ

A vesekő egy gyakori urológiai probléma, amelyet a vesékben kialakuló kemény, általában kicsi kristályok vagy kődarabok jelentenek. Ezek a kőképződmények kellemetlenséget és fájdalmat okozhatnak, és szükség esetén orvosi kezelést igényelnek.

Okok:

 1. Ásványi anyagok felhalmozódása: A leggyakoribb típusok közé tartozik a kalcium, oxalát, cisztein és húgysav. Ezek az anyagok túlzott mennyiségben jelenhetnek meg a vizeletben, ami kőképződést eredményez.
 2. Genetikai hajlam: Ha családjában előfordult vesekő, Ön is nagyobb valószínűséggel alakíthat ki ilyen problémát.
 3. Dietetikus tényezők: Például magas oxaláttartalmú ételek (mint például spenót, csokoládé), illetve kalciumszegény étrend is hozzájárulhat a vesekő kialakulásához.
 4. Nem megfelelő folyadékbevitel: Az alacsony folyadékfogyasztás hozzájárulhat a vizelet koncentrációjának növekedéséhez, ami kedvez a kőképződésnek.

Tünetek:

 • Éles, heves fájdalom: Általában a derék alsó részén vagy oldalán jelentkezik, és a hátba vagy a hasba is sugározhat.
 • Hányinger és hányás: Főként akkor, amikor a fájdalom súlyos.
 • Gyakori vizelési inger és fájdalom vizeléskor: A kő irritálhatja a húgyhólyagot és a húgycsövet.
 • Véres vizelet: A kő okozta sérülés miatt.

Diagnózis és Kezelés:

 1. Orvosi vizsgálat és képalkotó eljárások: Az orvos általában ultrahangot, CT-vizsgálatot vagy röntgenvizsgálatot rendelhet a vesekő megerősítésére és méretének meghatározására.
 2. Fájdalomcsillapítás: Gyakran szükség van erős fájdalomcsillapítókra a tünetek enyhítésére, amíg a kő természetes úton kiürül.
 3. Kő eltávolítása: Ha a kő túl nagy, hogy természetes úton kiürüljön, vagy ha súlyos tünetek jelentkeznek, szükség lehet sebészeti eltávolításra.
 4. Megelőzés: A megfelelő folyadékbevitel fenntartása, a diéta módosítása és a kockázati tényezők csökkentése segíthet megelőzni a vesekő ismétlődését.

Fontos Tanácsok:

 • Ha ismétlődő vesekő tünetei vannak, konzultáljon urológussal, aki segít az okok feltárásában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.
 • Ne hagyja figyelmen kívül a vesekő tüneteit, mert súlyosabb szövődményeket okozhatnak, mint például veseelégtelenség.

Következtetés:

A vesekő egy gyakori és potenciálisan fájdalmas állapot, amely számos okra vezethető vissza. Fontos, hogy a diagnózis és a kezelés időben történjen, hogy minimalizáljuk a szövődmények kockázatát és javítsuk az életminőséget. Ha bármilyen kérdése van a vesekővel kapcsolatban, keresse fel orvosát.

PROSZTATA PROBLÉMÁK

A prosztata, a férfiak húgyhólyagja körül elhelyezkedő mirigyes szerv, számos egészségügyi problémát okozhat, amelyek befolyásolják az életminőséget és a vizeletürítést. Ezek a problémák gyakran korral járó változások eredményeként jelentkezhetnek, de más tényezők is szerepet játszhatnak.

Tünetek és Okok:

 1. BPH (Benignus Prostata Hyperplasia):
  • Tünetek: Gyakori vizelési inger, éjszakai vizelési szükséglet növekedése, gyengébb vizeletsugár.
  • Okok: A prosztata megnagyobbodása, ami nyomást gyakorol a húgycsőre és a hólyagra, ezáltal nehezítve a normális vizeletürítést.
 2. Prosztatagyulladás (Prostatitis):
  • Tünetek: Fájdalom a medence területén, kellemetlen vagy fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger.
  • Okok: Bakteriális fertőzés, gyulladás vagy egyéb okok, például autoimmun reakciók.
 3. Prosztatarák:
  • Tünetek: Gyakori vizelési inger, véres vizelet vagy vizeletürítési nehézségek.
  • Okok: Nem teljesen ismert, de genetikai hajlam és életmódbeli tényezők (pl. dohányzás) is szerepet játszhatnak.

Kezelési Módszerek:

 1. BPH kezelés:
  • Gyógyszerek: Alfa-blokkolók és 5-alfa-reduktáz gátlók, amelyek csökkenthetik a prosztata méretét és javíthatják a vizeletürítést.
  • Sebészeti beavatkozás: Transzuretrális resectio (TURP) vagy prosztata lézeres műtétek, amelyek célja a prosztata eltávolítása vagy csökkentése.
 2. Prosztatagyulladás kezelés:
  • Antibiotikumok: Bakteriális prosztatagyulladás esetén.
  • Gyulladáscsökkentők: Gyulladásos tünetek enyhítésére.
 3. Prosztatarák kezelés:
  • Sebészeti eltávolítás: Prosztatektómia, amely a prosztata teljes eltávolítását jelenti.
  • Sugárkezelés vagy kemoterápia: Ha a rák már előrehaladott állapotban van.

Megelőzés és Fontos Tanácsok:

 • Rendszeres orvosi vizsgálatok fontosak, mert a korai felismerés és kezelés nagyban javíthatja a prognózist.
 • Egészséges életmód fenntartása, rendszeres testmozgás és megfelelő folyadékbevitel segíthet megelőzni vagy csökkenteni ezeket a problémákat.

Következtetés:

A prosztata problémák gyakoriak és sokféle okból adódhatnak. Fontos, hogy bármilyen tünet jelentkezésekor konzultáljon orvosával, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon. Az időben történő kezelés jelentősen javíthatja az életminőséget és csökkentheti a szövődmények kockázatát.

VESETÁJÉKI FÁJDALOM

A vesetájéki fájdalom gyakori tünet, amelyet számos különböző egészségügyi probléma okozhat. Fontos megérteni a fájdalom lehetséges okait és azt, hogy hogyan kezelhető hatékonyan.

Okok:

 1. Vesekő: A vesékben képződő kőképződmények fájdalmat okozhatnak, amikor elmozdulnak vagy blokkolják a húgyutakat.
 2. Veseelégtelenség: Súlyos vesebetegség esetén a vesék nem képesek megfelelően eltávolítani a méreganyagokat a véráramból, ami fájdalmat és duzzanatot okozhat.
 3. Veseinfarktus vagy vesevéna trombózis: Ritka esetekben a veseartériák vagy -vénák elzáródása súlyos fájdalmat okozhat a vesetájékon.
 4. Vese gyulladások: Például pyelonephritis (vesemedence gyulladás), amely bakteriális fertőzés miatt alakul ki.
 5. Húgyúti fertőzések: A húgyhólyagból vagy a húgyutakból származó fertőzések gyakran okozhatnak fájdalmat a vesetájékon.

Tünetek:

 • Éles vagy tompa fájdalom a derék alsó részén: Gyakran az egyik vagy mindkét oldalon érezhető, és a hátba vagy az alsó hasba is kisugárzhat.
 • Fokozott vizelési inger: Gyakori és sürgős vizelési szükséglet, amely gyakran a hólyag irritációjából adódik.
 • Láz és hidegrázás: Fertőzéses eredetű vesetájéki fájdalom esetén gyakori tünetek lehetnek.

Diagnózis és Kezelés:

 1. Orvosi vizsgálat: Az orvos általában fizikai vizsgálatot végez és különböző képalkotó vizsgálatokat, például ultrahangot vagy CT-vizsgálatot rendelhet a pontos diagnózis felállítására.
 2. Gyógyszerek: Antibiotikumok fertőzés esetén, fájdalomcsillapítók vagy görcsoldók a tünetek enyhítésére.
 3. Sebészeti beavatkozás: Szükség lehet sebészeti eltávolításra, különösen vesekövek vagy súlyosabb esetekben.
 4. Házi kezelési módszerek: Pihenés, meleg vízpalack alkalmazása a fájdalom enyhítésére, valamint elegendő folyadékbevitel fenntartása.

Fontos Tanácsok:

 • Ne késlekedjen a vesetájéki fájdalom tüneteivel, mert ezek súlyos egészségügyi problémákra utalhatnak.
 • Rendszeres orvosi ellenőrzések és szűrések fontosak a veseproblémák korai felismerésében és kezelésében.

Következtetés:

A vesetájéki fájdalom sokféle okból adódhat, és a kezelési terv attól függ, hogy mi az alapvető ok. Fontos, hogy bármilyen fájdalom vagy kellemetlenség esetén forduljon orvoshoz, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon. Az időben történő kezelés jelentősen javíthatja az eredményeket és minimalizálhatja a szövődmények kockázatát.

MEREVEDÉSI ZAVAROK

 

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×