1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

ABRASIO (MÉHPOLIP MŰTÉT)

Szakértelem Empátia Törődés

ABRASIO (MÉHPOLIP MŰTÉT)

Szakértelem

Empátia

Törődés

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

MI A MÉHNYAK ÉS MÉHTEST POLIP MŰTÉT (ABRASIO)

A méhnyak és méhtest polip műtét egy gyakran végzett nőgyógyászati sebészeti eljárás, amelynek során a méhnyakon és/vagy a méhtestben található polipokat vagy egyéb elváltozásokat távolítják el. Ez történhet abrasios eljárással , amely során a méhnyálkahártya felszínén lévő elváltozások kerülnek eltávolításra. 

A méhnyak és a méhtest polipjai olyan növedékek vagy elváltozások, amelyek gyakran jóindulatúak, de néha megnövekedhetnek vagy kellemetlenséget okozhatnak. Az eljárás során az orvos eltávolítja ezeket a növedékeket, amely lehetővé teszi a szövettani vizsgálatot is, hogy kizárják a rosszindulatúságot.

A műtét általában ambuláns alapon történik, vagyis a beteg a műtét után még aznap haza mehet. Az eljárás során a méhnyakot vagy a méhtestet érzéstelenítik, majd az orvos sebészeti eszközökkel eltávolítja a polipokat vagy elváltozásokat. A beavatkozás mérete és összetettsége attól függ, hogy mennyire terjednek el a növedékek és milyen típusú elváltozásokról van szó.

orrkagyló túltengés

MILYEN ESETEKBEN LEHET SZÜKSÉG MÉHPOLIP ELTÁVOLÍTÓ MŰTÉTRE?

A méhpolip eltávolítására általában az alábbi esetekben lehet szükség:

Vérzési problémák: Ha egy nő rendszeres vagy rendszertelen vérzési problémákkal küzd, például erős és hosszú menstruációs vérzéssel vagy méhvérzésekkel, akkor a méhnyálkahártya vastagsága miatt lehet, hogy méhpolip(ok) jelenléte áll a háttérben.

Vérzés a menopauza után: Ha egy nő már átesett a menopauzán, azaz hosszabb ideje nem menstruál, de hirtelen vérzés jelentkezik, az orvosok kivizsgálást végeznek, mely során méhpolip is felfedezhető.

Meddőség: Méhpolipok jelenléte néha meddőséget okozhat, mivel befolyásolhatják a méh üregének megfelelő környezetét a fogantatáshoz és a magzat beágyazódásához.

Véres vagy nem normális folyás: Ha a nő hosszabb ideje véres vagy szokatlan folyással küzd, amely nem kapcsolódik a menstruációs ciklushoz, akkor a méhpolipok jelenléte lehet a probléma okozója.

Endometriózis vagy hiperplázia kockázata: Olyan esetekben, amikor a nőnek a méhnyálkahártyájával kapcsolatos betegsége vagy rendellenessége van, például endometriózis vagy endometriális hiperplázia, méhpolipok is kialakulhatnak.

Szövettani vizsgálat: Méhpolipok eltávolítása szükséges lehet szövettani vizsgálat céljából is. Bár a legtöbb méhpolip jóindulatú, az orvosok gyakran eltávolítják és megvizsgálják őket, hogy kizárják a rák lehetőségét.

Tünetek és kellemetlenségek: Néhány nőnél a méhpolipok tüneteket okoznak, például alsó hasi fájdalmat vagy diszkomfortot, amelyek miatt a polipok eltávolítására lehet szükség.

Az orvos a páciens tüneteit, anamnézisét és diagnosztikai vizsgálatok eredményeit figyelembe véve dönti el, hogy szükség van-e méhpolipok eltávolítására. A beavatkozás lehetővé teszi a növedékek eltávolítását, illetve a szövettani vizsgálat lehetővé teszi a rosszindulatúság kizárását és a megfelelő kezelést.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ ELJÁRÁS?

A méhpolip műtét, más néven polipektómia, általában egy viszonylag egyszerű beavatkozás, amelyet nőgyógyász szakorvos végez. Az eljárás során a méhnyálkahártya polipjait eltávolítják a méhnyakról vagy a méhtestből az alábbiak szerint:

1. Előkészületek: Az eljárás előtt a beteg megbeszéli az orvosával az elvárásait, az esetleges korábbi egészségügyi problémákat és az érzéstelenítési lehetőségeket. A műtétet általában helyi érzéstelenítésben, altatásban vagy epidurális érzéstelenítésben végezik, a beteg és az orvos preferenciái szerint.

2. Helyi érzéstelenítés vagy altatás: Az eljárás kezdetén az érzéstelenítést alkalmazzák, hogy a beteg ne érezze a fájdalmat vagy kényelmetlenséget a műtét során. Ezt az érzéstelenítést általában a méhnyak vagy a méhtest területére helyezett injekcióval vagy más érzéstelenítő módszerrel érik el.

3. Eltávolítás: Miután az érzéstelenítés hatni kezd, az orvos speciális orvosi eszközöket használ a méhpolip(ok) eltávolítására. A polipektómia során az orvos általában hüvelyi úton, egy hüvelyi spekulum segítségével közelíti meg a méhnyakot és a méhtestet.

A méhpolip(oka)t a méhnyálkahártya felületéről kaparóval vagy más finom sebészeti eszközzel távolítják el. A beavatkozás után az eltávolított szöveteket szövettani vizsgálatra küldik el, hogy kizárják a rák jelenlétét és pontosabb diagnózist állapítsanak meg.

4. Lezárás és regeneráció: Miután az orvos sikeresen eltávolította a méhpolip(ok)at, a műtéti területet megfelelően kezelik és lezárják. A méhnyálkahártya területe általában regenerálódik a következő menstruációs ciklusok során.

5. Utókezelés és gyógyulás: A beteg általában pár órával a beavatkozás után haza mehet. A gyógyulási időszak változó lehet, de általában a nők hamar visszatérhetnek a mindennapi tevékenységeikhez. Az orvos előírhat fájdalomcsillapítót és más utasításokat a gyógyulás támogatására.

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi lehet, és az eljárás részletei attól függnek, hogy milyen típusú méhpolipokról van szó, mennyire terjednek el, a páciens egészségi állapota és az orvos preferenciái. A beavatkozás előtt mindig konzultáljon az orvosával, hogy pontos információkat kapjon a méhpolip műtét menetéről és a várható eredményekről.

SZAKORVOSAINK

DR. JÁGER EMŐKE

Szülész -nőgyógyász szakorvos

Az Uzsoki Utcai Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa ahol különféle területeken szerzett szakmai tapasztalatot. Főként a nőgyógyászati minimál invazív beavatkozások, laparoszkópos műtétek, terhesgondozás és magzati ultrahangdiagnosztika területein szerzett széleskörű tudást.

„Az orvoslásban és a nőgyógyászatban vallom, hogy az egyéni törődés és az empátia elengedhetetlenek a páciensek optimális egészségügyi eredményeihez. Az emberi kapcsolatokra építve, minden egyes páciensemmel személyes kapcsolatot alakítok ki, ahol a kölcsönös bizalom és megértés az alapja a sikeres terápiának.

Szakmai területemen belül külön figyelmet szentelek a nőgyógyászati prevencióra és a nők reproduktív egészségének fenntartására. Legyen szó rendszeres szűrésekről, terhesgondozásról vagy bonyolultabb reproduktív problémákról, mindent megteszek annak érdekében, hogy pácienseim a legmagasabb szintű ellátásban részesüljenek.

DR. JENEI LÓRÁND

Szülész -nőgyógyász szakorvos

A Honvéd Kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász szakorvos különböző szakterületeken gazdag szakmai tapasztalatokat szerzett. Főként a nőgyógyászati minimál invazív beavatkozások, laparoszkópos műtétek, terhesgondozás területein széles körű szakértelmet halmozott fel.

Az első konzultáció alkalmával szokásom hosszabb időt szánni arra, hogy megismerjem pácienseimet, és kialakítsam a megfelelő minőségű kapcsolatot. Ezen megközelítés különösen hangsúlyos a várandósgondozás során. ” Meggyőződésem, hogy ez nemcsak a bizalmi viszony alapját teremti meg, hanem elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához és a hatékony gyógyításhoz is.”

DR. HOMOKI ORSOLYA

Szülész -nőgyógyász szakorvos

A Uzsoki Kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász szakorvos különböző szakterületeken gazdag szakmai tapasztalatokat szerzett. Főként a nőgyógyászati minimál invazív beavatkozások, prevenció, terhesgondozás területein széles körű szakértelmet halmozott fel.

„Az orvoslásban és a nőgyógyászatban vallom, hogy az egyéni törődés és az empátia elengedhetetlenek a páciensek optimális egészségügyi eredményeihez. Az emberi kapcsolatokra építve, minden egyes páciensemmel személyes kapcsolatot alakítok ki, ahol a kölcsönös bizalom és megértés az alapja a sikeres terápiának.Szakmai területemen belül külön figyelmet szentelek a nőgyógyászati prevencióra és a nők reproduktív egészségének fenntartására.

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat 30.000
Rákszűrés (Cytológia) 8.000
Tenyésztés 9.000
HPV szűrés 13.000
STD csomagok (2, 3, 4-es panel) 10.000-17000
Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül)
24.000
Szövettan 9.000
Várandósgondozás, Terhesség megállapítása 30.000
IUD (spirál) felhelyezés vagy eltávolítás ultrahang vizsgálattal (IUD nélkül) 48.000
Jaydess IUD 70.000
Levosert IUD
45.000
Komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat citológiai vizsgálattal és kismedencei ultrahanggal 38.000
HyCoSy (petevezeték átjárhatóság) vizsgálat
95.000
Virtuális hiszteroszkópia
62.000
LB (liquid base) citológia
11.000
Babamozi 35.000
Recept felírás 2.000

MŰTÉTI ÁRAK

MŰTÉTI ÁRAK

Abrasio (Méhkaparás) 180.000-tól
Bartholin cysta műtét 160.000-tól
Cervix csonk műtét 400.000-tól
Conisatio (Méhnyakműtét) 180.000-tól
Hüvelyplasztika 320.000-tól
Méhpolip műtét 265.000-tól
Méhüregtükrözés (hysteroscopia) 135.000-tól
Myoma eltávolítás 550.000-tól

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB NŐGYÓGYÁSZATI PANASZOKRÓL

MENSTRUÁCIÓS ZAVAROK

A Menstruációs Zavarok: Okok, Tünetek és Kezelési Lehetőségek

A menstruáció a női test természetes biológiai folyamata, amely a petefészkek és a méh összehangolt működésének eredményeként jön létre. Azonban sok nő tapasztalhat olyan problémákat, amelyek a menstruációs ciklust és a hozzá kapcsolódó fizikai és érzelmi tüneteket befolyásolják. Ezeket a jelenségeket menstruációs zavaroknak nevezzük.

Menstruációs Zavarok Okai:

 1. Hormonális egyensúlyhiányok: A menstruációs ciklus szabályozásában szerepet játszó hormonok egyensúlyának megbomlása gyakran vezethet különböző zavarokhoz. Például a túlzott ösztrogéntermelés okozhat bőséges és hosszú vérzést.
 2. Petefészkek problémái: A petefészkek rendellenességei, például ciszták vagy policisztás petefészek szindróma (PCOS), befolyásolhatják az ovulációt és a menstruációs ciklust.
 3. Endometriózis: Ez a betegség akkor jelentkezik, amikor az endometrium (a méh belső rétege) a méhen kívüli területeken is növekszik, amely fájdalmat, rendellenes vérzést és meddőséget okozhat.
 4. Méhmióma: Jóindulatú daganatok a méh izomszövetében, amelyek méhméret növekedést, fájdalmat és vérzési rendellenességeket okozhatnak.

Menstruációs Zavarok Tünetei:

 1. Irreguláris vérzés: A menstruációs ciklus hossza és intenzitása változhat. Irreguláris vérzés lehet túl bőséges vagy túl gyenge, és az időzítése is változhat.
 2. Fájdalmas menstruációs görcsök: A dysmenorrhea nevű jelenség eredményeként jelentkező fájdalmas görcsök a méhösszehúzódások során alakulnak ki.
 3. Vérzési rendellenességek: A rendellenes vérzés lehet középidős vérzés vagy a cikluson kívüli vérzés.

Menstruációs Zavarok Kezelési Lehetőségei:

 1. Életmódbeli változtatások: Egészséges életmód és testmozgás segíthet megőrizni a hormonális egyensúlyt és csökkenteni a menstruációs zavarokat.
 2. Gyógyszerek: Hormonterápiát vagy fogamzásgátlókat alkalmazhatnak a hormonális egyensúly helyreállítására és a tünetek enyhítésére.
 3. Sebészet: Súlyos esetekben, például méhmióma vagy endometriózis esetén, sebészeti beavatkozás lehet szükséges.

Fontos, hogy bármilyen menstruációs zavarral kapcsolatos tünet esetén konzultáljunk orvossal. Az orvos képes lesz az alapos diagnózisra és a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozására a páciens egyéni igényei és állapota alapján. Az időben történő felismerés és kezelés segíthet minimalizálni a zavarok okozta kényelmetlenséget és hatást az életminőségre.

HÜVELYI FERTŐZÉSEK

Hüvelyi Fertőzések: Okok, Tünetek és Kezelési Módok

A hüvelyi fertőzések olyan gyakori női egészségügyi problémák, amelyek a hüvelyben kialakuló kórokozók túlszaporodásából vagy egyensúlyának megbomlásából erednek. Ezek a fertőzések kellemetlenséget és irritációt okozhatnak, és különféle tünetekkel járhatnak.

Hüvelyi Fertőzések Típusai:

 1. Candida fertőzés (gombás fertőzés): Az emberek általában a Candida albicans nevű gomba miatt tapasztalnak gombás fertőzéseket. Ez a fertőzés viszketéssel, égéssel, hüvelyi kisülésekkel és kellemetlen szagokkal járhat.
 2. Bakteriális vaginózis: Ez a fertőzés akkor fordul elő, amikor a hüvelyben normálisan jelen lévő baktériumok egyensúlya megbomlik. Tünetei közé tartozik a szokatlan hüvelyi váladék, amely kellemetlen szagú lehet.
 3. Trichomoniasis: Ezt a fertőzést a Trichomonas vaginalis nevű parazita okozza. Tünetek közé tartozik a sárgás-zöldes hüvelyi folyás, viszketés és égő érzés.

Hüvelyi Fertőzések Okai:

 1. Hormonális változások: Hormonális ingadozások, például terhesség vagy menopauza, növelhetik a hüvelyi fertőzések kockázatát.
 2. Antibiotikum-kezelés: Antibiotikumok használata megzavarhatja a hüvelyi mikrobiom egyensúlyát, ami hüvelyi fertőzésekhez vezethet.
 3. Rossz higiéniai szokások: Nem megfelelő higiéniai szokások, például túlzott tisztítás vagy illatosított higiéniai termékek használata, elősegítheti a fertőzések kialakulását.

Hüvelyi Fertőzések Tünetei:

 1. Viszketés és égő érzés a hüvely környékén.
 2. Szokatlan hüvelyi váladék, amely lehet vízszerű, túlzott vagy kellemetlen szagú.
 3. Fájdalom vagy kellemetlenség közösülés során.
 4. Vörösség és duzzanat a hüvely környékén.

Hüvelyi Fertőzések Kezelési Módok:

 1. Gyógyszerek: Gombás fertőzések esetén gombaellenes krémek vagy kúpok, bakteriális vaginózis esetén antibiotikumok, trichomoniasis esetén specifikus parazitaellenes szerek alkalmazhatók.
 2. Életmódbeli változtatások: Megfelelő higiéniai szokások és a parfümmentes higiéniai termékek használata hozzájárulhatnak a fertőzések megelőzéséhez.

Fontos, hogy bármilyen gyanús tünet esetén forduljunk nőgyógyászhoz. Az orvos megfelelő diagnózist tud felállítani, és a legmegfelelőbb kezelési tervet ajánlani a fertőzés típusától és súlyosságától függően. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a kellemetlenségek és szövődmények minimalizálásában.

PETEFÉSZEK CISZTÁK

Petefészek Ciszták: Okok, Tünetek és Kezelési Lehetőségek

A petefészek ciszták olyan folyadékkal teli tasakok vagy daganatok, amelyek a petefészekben alakulnak ki. Ezek a ciszták gyakran jóindulatúak és önmagukban nem feltétlenül okoznak problémát. Azonban a nagyobb méretű vagy szövődményeket okozó ciszták kellemetlenséget és egészségügyi problémákat okozhatnak.

Petefészek Ciszták Okai:

 1. Normális petefészekciklus: A petefészek ciszták néha a petefészek normális működésének részeként alakulnak ki, és általában önmaguktól eltűnnek.
 2. Follikuláris ciszta: Ezek a ciszták a petefészekben lévő petesejtek follikulusaiból alakulnak ki, és a petesejt érési folyamatához kapcsolódnak.
 3. Corpus luteum ciszta: Egy petesejt kiszabadulása után a follikulusban kialakuló szövetekből alakulnak ki, és hormonokat termelnek.
 4. Polycystás petefészek szindróma (PCOS): Ebben a betegségben a petefészkek több cisztával teli lehetnek, amelyeket az ovuláció megszakítása vagy megszüntetése kísér.

Petefészek Ciszták Tünetei:

 1. Fájdalom a medence területén: Az enyhe vagy mérsékelt fájdalom a medence alsó részén lehet, és érzékelhető nyomással vagy görcsökkel járhat.
 2. Növekvő hasi terület: Nagyobb méretű ciszták duzzanatot vagy kényelmetlenséget okozhatnak a hasi területen.
 3. Menstruációs rendellenességek: A ciszták hormonális egyensúlyt befolyásolhatják, ami késleltetett vagy rendszertelen menstruációt okozhat.

Petefészek Ciszták Kezelési Lehetőségek:

 1. Figyelés és követés: Kis méretű, tünetmentes cisztákat gyakran figyelemmel kísérnek, és ha nem okoznak problémát, önmaguktól eltűnhetnek.
 2. Hormonterápia: Hormonális egyensúlyhiány esetén hormonterápiát lehet alkalmazni a ciszták méretének csökkentése érdekében.
 3. Sebészet: Nagyobb méretű, fájdalmas vagy szövődményeket okozó ciszták esetén sebészeti eltávolítás lehet szükséges.

Fontos, hogy a petefészek ciszták esetében a megfelelő diagnózist és kezelést csak orvos állapíthatja meg. Ha bármilyen tünetet vagy kellemetlenséget észlel a petefészek területén, fontos, hogy forduljon orvoshoz. Az időben történő felismerés és kezelés segíthet minimalizálni a potenciális szövődményeket és kellemetlenségeket.

ENDOMETRIÓZIS

Endometriózis: Okok, Tünetek és Kezelési Módok

Az endometriózis egy olyan krónikus női egészségügyi probléma, amely során a méh belső rétege (az endometrium) a méhen kívüli területeken növekszik és fejlődik. Ez a rendellenes növekedés menstruációs ciklus közben fájdalmat, gyulladást és egyéb problémákat okozhat. Az endometriózis néha meddőséghez is vezethet.

Endometriózis Okai:

Az endometriózis pontos okai nem teljesen érthetők, de számos elmélet és tényező létezik, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához:

 1. Retrográd menstruáció: A méhben lévő endometriumsejtek a menstruáció során a méhen kívüli területekre juthatnak, és ott növekedhetnek.
 2. Immunrendszeri problémák: Az immunrendszer zavarai lehetővé tehetik, hogy az endometriumsejtek a helyüktől eltávolodjanak és a méhen kívüli területeken telepedjenek le.
 3. Genetikai tényezők: Ha a családban már előfordult endometriózis, akkor nő a kockázata annak, hogy valakinél szintén kialakuljon.

Endometriózis Tünetei:

 1. Intenzív menstruációs fájdalom: A fájdalom a menstruáció előtt, alatt vagy után jelentkezhet, és hosszú ideig tarthat.
 2. Medencei fájdalom: Krónikus medencei fájdalom és kellemetlenség, amely az idő múlásával súlyosbodhat.
 3. Fájdalom a közösülés során: A közösülés során jelentkező fájdalom lehet az endometriózis jele.
 4. Hüvelyi vérzés: Az endometriózis során az endometriumsejtek a hüvelyen keresztül is vérzést okozhatnak.

Endometriózis Kezelési Módok:

 1. Fájdalomkezelés: Fájdalomcsillapítók és görcsoldók segíthetnek enyhíteni a menstruációs fájdalmat és a krónikus medencei fájdalmat.
 2. Hormonterápia: Hormonális kezelések, például fogamzásgátlók vagy GnRH agonisták, csökkenthetik az endometriózis tüneteit.
 3. Sebészet: Laparoszkópos sebészeti beavatkozás során az endometriózisos szövetek eltávolíthatók, ami enyhítheti a tüneteket és segíthet a meddőség kezelésében.

Fontos, hogy az endometriózisban szenvedő nők szakemberrel konzultáljanak. Az orvos megfelelő diagnózist és kezelési tervet állíthat össze, amely az egyéni tünetek és az állapot alapján szabott. Az időben történő kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket, javítani az életminőséget és esetleg megelőzni a szövődményeket, például meddőséget.

 

MÉHMIÓMA

Méhmióma: Okok, Tünetek és Kezelési Módok

A méhmióma (vagy méhdaganat) jóindulatú daganat, amely a méh izomszövetében alakul ki. Ezek a daganatok gyakran különböző méretűek és számúak lehetnek, és általában nem okoznak problémát. Azonban a nagyobb méretű vagy szövődményeket okozó méhmiómák kellemetlenséget és egészségügyi problémákat okozhatnak.

Méhmióma Okai:

A méhmióma kialakulásának pontos okai nem teljesen érthetők, de számos tényező és hormonális változás hozzájárulhat a daganatok kialakulásához:

 1. Hormonális tényezők: A méhmiómák gyakran a női hormonok, például az ösztrogén hatására alakulnak ki és nőnek.
 2. Genetikai hajlam: Ha a családban már előfordult méhmióma, akkor nő a kockázata annak, hogy valakinél szintén kialakuljon.
 3. Gyulladás és sejtnövekedési tényezők: A gyulladás és a sejtnövekedési folyamatok hozzájárulhatnak a méhmióma kialakulásához.

Méhmióma Tünetei:

 1. Menstruációs rendellenességek: Bőséges és hosszantartó menstruációs vérzés, amely okozhat vérszegénységet.
 2. Medencei fájdalom: Krónikus medencei fájdalom és kellemetlenség, amely a méhmióma méretének növekedésével súlyosbodhat.
 3. Vizeletürítési problémák: A méhmióma a húgyhólyagra nyomást gyakorolhat, ami vizeletürítési nehézségeket okozhat.
 4. Szexuális panaszok: Fájdalom vagy kellemetlenség a közösülés során, amit a méhmióma nyomása okozhat.

Méhmióma Kezelési Módok:

 1. Figyelés és követés: Kis méretű és tünetmentes méhmiómák esetén figyelemmel kísérhetők, és ha nem okoznak problémát, nem feltétlenül szükséges kezelni őket.
 2. Gyógyszerek: Hormonterápiát, például fogamzásgátlókat vagy GnRH agonistákat lehet alkalmazni a méhmióma méretének csökkentésére.
 3. Sebészet: Nagyobb méretű, fájdalmas vagy szövődményeket okozó méhmiómák esetén sebészeti eltávolítás lehet szükséges.
 4. Embolizáció: Egy eljárás, amely során az érintett vérereket lezárják, hogy a méhmióma vérellátása csökkenjen.

Fontos, hogy a méhmióma esetében orvoshoz forduljunk. Az orvos képes lesz megfelelő diagnózist felállítani és a legmegfelelőbb kezelési tervet ajánlani az egyéni tünetek és az állapot alapján. Az időben történő kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket, javítani az életminőséget és megelőzni az esetleges szövődményeket.

HÜVELYI SZÁRAZSÁG

Hüvelyi Szárazság: Okok, Tünetek és Kezelési Lehetőségek

A hüvelyi szárazság egy gyakori női egészségügyi probléma, amely akkor jelentkezik, amikor a hüvely nem termel elegendő nedvességet, vagy a hüvely nyálkahártyája vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válik. Ez gyakran fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a szexuális tevékenység során, valamint általában kényelmetlenséget és irritációt eredményezhet.

Hüvelyi Szárazság Okai:

 1. Hormonális változások: Hormonális változások, például a terhesség, szoptatás, menopauza vagy hormonális fogamzásgátlók használata befolyásolhatják a hüvelyi nedvesség szintjét.
 2. Menopauza: A menopauza során a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, ami a hüvelyi nyálkahártya elvékonyodásához és szárazsághoz vezethet.
 3. Szülés: A szülés során a hüvelyi szövetek károsodhatnak, ami hüvelyi szárazságot okozhat.
 4. Stressz és szorongás: Krónikus stressz és szorongás hatással lehet a hormonális egyensúlyra, ami befolyásolhatja a hüvelyi nedvesség szintjét.

Hüvelyi Szárazság Tünetei:

 1. Fájdalom vagy kellemetlenség a közösülés során: A hüvelyi szárazság miatt a közösülés fájdalmas lehet, és irritációt okozhat.
 2. Viszketés és égő érzés: A hüvelyi szárazság gyakran viszketést és égő érzést okozhat a hüvelyi területen.

Hüvelyi Szárazság Kezelési Lehetőségek:

 1. Szájon át szedhető kiegészítők: Kiegészítők, például omega-3 zsírsavak vagy vitaminok, amelyek segíthetnek a hüvelyi nyálkahártya hidratálásában.
 2. Hormonterápia: Hormonpótló terápiát vagy hüvelyi ösztrogént tartalmazó krémeket vagy kúpokat lehet alkalmazni a hüvelyi nedvesség helyreállítására.
 3. Hüvelyi hidratálók: Hüvelyi hidratálók segíthetnek megőrizni a hüvely nyálkahártyájának nedvességét.
 4. Életmódbeli változtatások: Megfelelő hidratálás, egészséges étrend és stresszkezelés is hozzájárulhatnak a hüvelyi egészséghez.

Fontos, hogy a hüvelyi szárazság esetében konzultáljon orvossal. Az orvos megfelelő diagnózist tud felállítani és a legmegfelelőbb kezelési tervet ajánlani az egyéni tünetek és az állapot alapján. Az időben történő kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket, javítani a szexuális életet és a hüvelyi egészséget.

MEDDŐSÉG

Meddőség: Okok, Vizsgálatok és Kezelési Lehetőségek

A meddőség olyan helyzet, amikor egy pár nem tud természetes úton teherbe esni, annak ellenére, hogy rendszeresen próbálkoznak a fogantatással. Ez lehet egy fájdalmas és stresszes helyzet a párok számára, de szerencsére a modern orvostudomány számos vizsgálati és kezelési lehetőséget kínál a meddőség kezelésére.

Meddőség Okai:

 1. Petefészek problémák: A petefészek rendellenességei vagy a petevezetékek elzáródása gátolhatja a megtermékenyített petesejt bejutását a méhbe.
 2. Hormonális egyensúlyhiány: Hormonális problémák, például PCOS vagy pajzsmirigy problémák, befolyásolhatják a petesejtérés és a fogantatás folyamatát.
 3. Sperma minőségének problémái: Az alacsony spermaminőség, alacsony sperma mennyiség vagy spermamozgékonyság problémák a termékenységet befolyásolhatják.
 4. Endometriózis: Az endometriózis, ahol az endometrium a méhen kívül is növekszik, lehet meddőség oka.

Meddőség Vizsgálatok:

 1. Vér- és hormonvizsgálatok: A hormonok szintjének ellenőrzése segíthet az ovuláció problémáinak azonosításában.
 2. Spermaanalízis: A sperma minőségének és mennyiségének értékelése.
 3. Petefészek ultrahang: Az ultrahang segíthet megvizsgálni a petefészkek és a petevezetékek állapotát.

Meddőség Kezelési Lehetőségek:

 1. Gyógyszeres kezelés: Hormonterápia vagy ovulációt serkentő gyógyszerek segíthetnek a petesejtek érésének és ovulációjának elősegítésében.
 2. Műtét: Néhány esetben sebészeti beavatkozásra lehet szükség a petevezetékek vagy méhrészletek helyreállításához.
 3. Asszisztált reprodukciós technikák (ART): Ilyen módszerek például az in vitro fertilizáció (IVF), amikor a petesejteket és spermákat a laboratóriumban összeteszik, majd a megtermékenyített petesejteket a méhbe ültetik.

Fontos, hogy meddőség esetén orvoshoz forduljon. Az orvosok megfelelő diagnózist tudnak felállítani és a legmegfelelőbb kezelési tervet ajánlani a párok személyes helyzetének és a probléma okának függvényében. Az időben történő kezelés segíthet növelni a siker esélyét és minimalizálni a stresszt, ami a meddőséggel járhat.

PAPILLÓMAVÍRUS (HPV)

Papillomavírus (HPV): Okok, Tünetek és Megelőzési Módok

Az emberi papillomavírus (HPV) egy elterjedt vírus, amely szexuális úton terjed, és számos egészségügyi problémát okozhat. Az HPV számos típusa létezik, beleértve a jóindulatú bőrnövedékeket és azokat a típusokat, amelyek nemi szemölcsöket és bizonyos ráktípusokat okozhatnak.

HPV Okai:

Az HPV szexuális érintkezéssel terjed. A legtöbb esetben az immunrendszer leküzdheti a vírust, és nincs komoly következménye. Azonban a vírus néhány típusa tartós fertőzést okozhat, ami nemi szemölcsöket vagy akár rákot is előidézhet.

HPV Tünetei:

 1. Nemi szemölcsök: Ezek a kinövések általában a nemi területeken vagy a végbélnyílás körül jelennek meg. Kicsik vagy nagyobbak lehetnek, és fájdalommentesek vagy kellemetlenek lehetnek.
 2. Papillomavírus okozta rákok: Bizonyos HPV típusok hozzájárulhatnak a méhnyakrák, hüvelyrák, és egyéb rákok kialakulásához.

HPV Megelőzési és Kezelési Lehetőségek:

 1. Védőoltások: HPV elleni védőoltások állnak rendelkezésre, amelyek a legveszélyesebb típusok ellen védenek, és csökkentik a méhnyakrák és más ráktípusok kialakulásának kockázatát.
 2. Rendszeres szűrések: A méhnyakrák szűrések lehetővé teszik a rendellenességek időben történő felismerését és kezelését.
 3. Nemi szemölcsök kezelése: A nemi szemölcsöket különböző módszerekkel lehet kezelni, például krémekkel, fagyasztással vagy sebészeti eltávolítással.
 4. Immunrendszer erősítése: Az egészséges életmód, beleértve a megfelelő táplálkozást és rendszeres testmozgást, segíthet az immunrendszer erősítésében.

Fontos, hogy az HPV-vel kapcsolatban szakemberrel konzultáljon. Az orvos képes lesz a megfelelő diagnózist felállítani és a legmegfelelőbb kezelési tervet ajánlani az egyéni helyzet és a vírus típusa alapján. Az időben történő kezelés segíthet minimalizálni a szövődményeket és megelőzni a vírus továbbterjedését.

MÉHNYAK ÉS EGYÉB DAGANATOK

Méhnyakrák: Okok, Tünetek és Megelőzési Módok

A méhnyakrák egy súlyos női egészségügyi probléma, amely a méhnyak nyálkahártyájának rendellenes sejtnövekedéséből ered. Ez a fajta rák általában lassan fejlődik, és az időben történő felismerés és kezelés kiemelkedően fontos a sikeres gyógyuláshoz.

Méhnyakrák Okai:

A legtöbb méhnyakrák esetben a hosszú távú humán papillomavírus (HPV) fertőzés hozzájárul a daganat kialakulásához. Az HPV olyan vírus, amely szexuális úton terjed és méhnyaksejtek abnormális növekedését okozhatja. Más tényezők is hozzájárulhatnak a méhnyakrákhoz, mint például dohányzás, immunitászavarok és hormonális változások.

Méhnyakrák Tünetei:

A méhnyakrák korai szakaszában általában nincsenek észrevehető tünetek. Ahogy a rák előrehalad, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 1. Vérzés: Abnormális vérzés, például a menstruáció közötti vérzés vagy hüvelyi vérzés a menopauza után.
 2. Fájdalom: Medencei fájdalom és kellemetlenség, különösen a nemi közösülés során.
 3. Hüvelyi váladék: Nem jellemző hüvelyi váladék, amelynek színe és szaga eltérhet a megszokottól.

Méhnyakrák Megelőzési és Kezelési Lehetőségek:

 1. HPV elleni védőoltások: Az HPV elleni védőoltások segítenek megelőzni azokat a HPV típusokat, amelyek a méhnyakrákot okozhatják.
 2. Szűrések: A méhnyakrák korai szakaszban történő felismeréséhez rendszeres méhnyakrák szűréseket (Pap-kenet) ajánlott végezni.
 3. Sebészet és kezelések: Ha a méhnyakrákot diagnosztizálják, a sebészet, sugárterápia vagy kemoterápia lehet a szükséges kezelés.
 4. Gyógyulás és utánkövetés: Az orvosi kezelés után rendszeres utánkövetési vizsgálatokra van szükség a rák kiújulásának vagy szövődményeknek az azonnali felismeréséhez.
 5. Életmódváltások: Egészséges életmód, dohányzás elhagyása és megfelelő táplálkozás hozzájárulhatnak a méhnyakrák kockázatának csökkentéséhez.

Fontos, hogy a méhnyakrákkal kapcsolatban szakemberrel konzultáljon. Az orvos megfelelő diagnózist tud felállítani és a legmegfelelőbb kezelési tervet ajánlani a rák típusától, stádiumától és az egyéni helyzettől függően. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet a sikeres gyógyulásban és az életminőség javításában.

 

NŐGYÓGYÁSZATI EGYNAPOS MŰTÉTEK

Tapasztalt nőgyógyász szakorvosaink magas színvonalú ellátást biztosítanak a méh, petefészkek, hüvely és egyéb megbetegedések egynapos sebészeti ellátásában. Intézményünkben elérhetőek a legfrissebb endoszkópos, mikrosebészeti és lézeres eljárások, amelyek nem csak hatékonyan és pontosan kezelik a különféle nőgyógyászati betegségeket, de emellett pácienseink gyors felépülését is lehetővé teszik.

MÉHPOLIP MŰTÉT

A legmodernebb műtéti eljárások:

A méhnyak és méhtest polip műtét egy gyakran végzett nőgyógyászati sebészeti eljárás, amelynek során a méhnyakon és/vagy a méhtestben található polipokat vagy egyéb elváltozásokat távolítják el. 

Tovább>>

 

MYOMA ELTÁVOLÍTÁS

A legmodernebb műtéti eljárások:

A myoma a méh izomfalának jóindulatú elváltozásai közé tartozik. Ez a leggyakoribb jóindulatú méhdaganat típus, és általában a reproduktív éveikben lévő nőkben fordul elő.

Tovább>>

 

HÜVELYPLASZTIKA

A legmodernebb műtéti eljárások:

A hüvelyplasztika egy sebészeti eljárás, amely során a sebész visszaállítja a hüvelyfal feszességét, eltüntetve ezzel a mellső és hátsó hüvelyfal süllyedését. 

Tovább>>

 

CONISATIO MŰTÉT

A legmodernebb műtét eljárások:

A conisatio egy olyan orvosi eljárás vagy beavatkozás, amelyet a méhnyak (cervix) sejtes elváltozásainak, például precancerous (előrákos) vagy rákos állapotok kezelésére használnak. 

Tovább>>

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×