1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

SZTEROIDOS INJEKCIÓ TERÁPIA

Szakértelem Empátia Törődés

SZTEROIDOS INJEKCIÓ TERÁPIA

Szakértelem

Empátia

Törődés

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

MI A SZTEROIDOS INJEKCIÓ

A szteroidos injekció olyan gyógyszerrel történő kezelés, amely glükokortikoid nevű szteroid hormont tartalmaz. Ezek a gyógyszerek a szervezetben természetesen is előforduló hormonok szintetikus változatai, és számos gyulladásos állapot és egyéb egészségügyi probléma kezelésére alkalmazzák.

A szteroidos injekciókat gyakran használják ízületi problémák, például ízületi gyulladás vagy osteoarthritis kezelésére, mivel csökkenthetik az ízületi gyulladást és enyhíthetik a fájdalmat. Emellett szteroidos injekciókat alkalmazhatnak például allergiás reakciók, bőrbetegségek, asztma, autoimmun betegségek és más gyulladásos állapotok kezelésére is.

Helyi injekciók esetén a gyógyszert közvetlenül az érintett területre adják be, például az ízületbe vagy az izomba, ahol szinte azonnal kifejti a hatását.

Fontos megjegyezni, hogy a szteroidos injekciókat orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni, és csak az orvos által előírt módon és dózisban. Ezeknek az injekcióknak lehetnek mellékhatásaik, és hosszú távú alkalmazásuk nem mindig ajánlott. Az orvos az egyedi állapot és a betegség típusa alapján határozza meg az alkalmazásuk szükségességét és időtartamát.

torokmandula ellenőrzés

MILYEN ESETEKBEN LEHET SZÜKSÉG SZTEROIDOS KEZELÉSRE

A szteroidos injekciókat ortopédiai esetekben is alkalmazhatják, például az ízületi problémák kezelésére. A következőkben néhány ortopédiai állapot, amelyek esetén szteroidos injekciók lehetnek szükségesek:

 1. Ízületi gyulladás (arthritis): A szteroidos injekciókat gyakran alkalmazzák ízületi gyulladás, például reumatoid arthritis vagy osteoarthritis kezelésére. Ezek az injekciók csökkenthetik az ízületi gyulladást és enyhíthetik a fájdalmat.
 2. Nyak- és hátproblémák: Szteroidos injekciókat alkalmazhatnak olyan állapotok kezelésére, amelyek nyak- és hátproblémákat okoznak, például porckorong-sérv vagy ideggyulladás.
 3. Teniszkönyök és golfkönyök: Azok, akik teniszkönyök vagy golfkönyök nevű állapotban szenvednek, esetenként szteroidos injekciókat kapnak a fájdalom enyhítése érdekében.
 4. Bursitis: A szteroidos injekciókat bursitis nevű állapot kezelésére is alkalmazzák, amely az ízületi burzák gyulladása, például a váll vagy térd területén.
 5. Lágyrész sérülések: Súlyos lágyrész sérülések esetén, például ínszakadás vagy szalagszakadás során is alkalmazhatják a szteroidos injekciókat a gyulladás és duzzanat csökkentése érdekében.

 

MI A SZTEROIDOS INJEKCIÓ HATÁSA

A szteroidos injekciók hatása a glükokortikoid nevű szteroid hormonok alkalmazásából ered, és a gyulladás csökkentésére, fájdalom enyhítésére és duzzanat csökkentésére irányul.

 1. Gyulladás csökkentése: A szteroidos injekciók csökkentik a gyulladást azáltal, hogy gátolják a gyulladásos mediátorok kibocsátását és a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Ezáltal segítenek enyhíteni a gyulladás okozta fájdalmat és diszkomfortot.
 2. Fájdalom enyhítése: Az injekciók hatékonyan csökkenthetik az ízületi vagy szöveti fájdalmat azáltal, hogy befolyásolják az idegeket és a fájdalomérzetet közvetítő anyagokat.
 3. Duzzanat csökkentése: A szteroidok segítik a szövetek duzzadásának és ödémájának csökkentését, amelyek gyakran a gyulladással együtt járnak.
 4. Gyógyulás elősegítése: A szteroidos injekciók segíthetik az érintett terület gyógyulását, mivel csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, ami lehetővé teszi a páciens számára, hogy aktívabb legyen és részt vegyen a rehabilitációs folyamatban.

Fontos megjegyezni, hogy a szteroidos injekciók hatása átmeneti és időszakos, és az eredmények a kezelés típusától, az alkalmazott dózistól és az adott állapottól függően változhatnak. Az injekciókat orvosi felügyelet mellett alkalmazzák, és az alkalmazásukat az orvos szigorúan felügyeli. A hosszú távú szteroidos kezelésnek lehetnek mellékhatásai, amelyeket az orvos figyelembe vesz a kezelést megtervezve.

SZAKORVOSAINK

DR. BERKI SÁNDOR PhD

Ortopédiai sebész szakorvos

Számos hazai és nemzetközi elismerést tudhat magának. Kiemelkedő szaktekintély az ortopéd sebészet területén. 39 éves tapasztalattal rendelkezik az ortopédiai traumasebészet területén, elsősorban az ún. minimál invazív protézis műtétek specialistája. Több mint 5000 sikeres beavatkozást hajtott végre szakmai pályafutása során. Kiváló tagja az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának ill. a német Gerhard Küntscher ortopédiai kutató és oktató társaságnak.

 • Minimal invazív csípő, térd, könyök és vállprotézis műtétek
 • Legmodernebb artoszkópos műtétek
 • Artoszkópos térdműtét
 • Elülső és hátsó keresztszalag műtét
 • Bütyök, kalapácsújj, lábközépcsont, újjpercek osteotomiája
 • Helal, Bösch és egyéb láb deformációk műtéti megoldása
 • Haglund sarok műtét
 • Befagyott váll artoszkópia
 • ACL, PCL
 • Boka artoszkópia
 • Tennisz/golfkönyök műtéti ellátása
 • Ganglion műtét
 • Stb

 

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Ortpédiai szakorvosi vizsgálat 29.000
Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül) 24.000
Hialuron injekció 1db 45.000
Hialuron injekció kúra 3db 125.000
Fájdalom és gyulladáscsökkentő injekció 18.000
Recept felírás 2.000

MŰTÉTI ÁRAK

VÁLL MŰTÉTI ÁRAK

 

Artroszkópos vállműtétek 475.000-tól
Rotátor köpeny rekonstrukció 430.000-tól
Nyitott vállstabilizálás 870.000-tól
Fedett vállstabilizálás (Bankart) 990.000-tól
KÖNYÖK MŰTÉTI ÁRAK

 

Artroszkópos könyökízületi műtétek 310.000-tól
KÉZ MŰTÉTI ÁRAK

 

Carpat tunnel felszabadítás 345.000-tól
Kéztő műtétek 580.000-tól
Inhüvely bemetszés 200.000-tól
Ínplasztikák 475.000-tól
Dupuytren kontraktúra műtétei (oldalanként) 430.000-tól
CSÍPŐ MŰTÉTI ÁRAK

 

Artroszkópos csípőműtétek 990.000-tól
Nyílt feltárásból végzett mozgásjavító műtét a csípőben 990.000-tól
Csípő protézis beültetés 2.200.000-tól
TÉRD MŰTÉTI ÁRAK

 

Artroszkópos térdízületi műtétek 475.000-tól
Elülső keresztszalag plasztika 865.000-tól
Oldalszalag plasztika 590.000-tól
Hátsó keresztszalag pótlás 990.000-tól
Bursa prepatellaris eltávolítás 370.000-tól
Nyitott térd arthrolysis (mozgásjavító műtét) 1.065.000-tól
Baker cysta eltávolítás 465.000-tól
Mozaikplasztika 880.000-tól
Térd protézis beültetés 2.200.000-tól
BOKA ÉS LÁB MŰTÉTI ÁRAK

 

Bütyök műtétek 445.000-tól
Csontkinövés (Exostosis) levésés 390.000-tól
Kalapácsujj műtétek 390.000-tól
Boka artroszkópos műtétei 530.000-tól
Bokaszalag rekonstrukció 465.000-tól
Boka mozaikplasztika 930.000-tól
Boka, láb ganglion eltávolítás (altatásban) 275.000-tól
Lábtő tengelykorrekciós műtétek 825.000-tól
Achilles-ín rekonstrukció 475.000-tól
Sarok műtétek 465.000-tól
Boka, láb haematoma eltávolítás helyi érzéstelenítésben 190.000-tól
Sarokcsont plasztika 510.000-tól

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB ORTOPÉDIAI PANASZOKRÓL

ÍZÜLETI FÁJDALOM ÉS KOPÁS

Az ízületi fájdalom és kopás gyakori probléma, amely az élet során sok ember életét érinti. Ezek az állapotok az ízületekben fellépő kopás és gyulladás következtében alakulnak ki, és idővel jelentős fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

Okok és kockázati tényezők

Az ízületi fájdalom és kopás számos okra és kockázati tényezőre vezethető vissza, köztük:

 1. Öregedés: Az időskorral az ízületek természetes kopása fokozódik, és az ízületi porc elveszíti rugalmasságát és nedvességét.
 2. Sérülések: Sport vagy balesetek során bekövetkező sérülések, például az ízületi szalagok vagy porcok sérülése, hozzájárulhatnak az ízületi kopáshoz.
 3. Túlsúly: A túlzott testsúly terhelést jelent az ízületekre, különösen a térd- és csípőízületekre, ami fokozza az ízületi kopás kockázatát.
 4. Genetika: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az ízületi problémák kialakulásában. Ha családjában előfordultak ízületi betegségek, nagyobb a kockázata.
 5. Túlzott terhelés: Bizonyos sportok vagy foglalkozások miatt az ízületek rendszeresen nagy terhelésnek vannak kitéve, ami hozzájárulhat a kopás kialakulásához.

Tünetek

Az ízületi fájdalom és kopás tünetei változóak lehetnek az érintett ízület típusától és súlyosságától függően. Általában azonban az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 1. Fájdalom: Az ízületi fájdalom általában a legjelentősebb tünet. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és akár állandó is lehet.
 2. Merevség: Az érintett ízületek merevek lehetnek, különösen hosszabb inaktivitás után vagy ébredéskor.
 3. Ízületi duzzanat és gyulladás: Az ízületi terület duzzadt és gyulladt lehet, ami tovább fokozza a fájdalmat.
 4. Csökkent mozgékonyság: Az ízületi kopás miatt csökkenhet az érintett ízület mozgásterjedelme, ami nehezíti a mindennapi tevékenységek végzését.
 5. Csontkinövések (osteofiták): Az ízületi kopás során csontkinövések képződhetnek az ízület körül, ami szintén fájdalmat okozhat.

Kezelési lehetőségek

Az ízületi fájdalom és kopás kezelése változó lehet az állapot súlyosságától és az érintett ízülettől függően. Néhány általános kezelési lehetőség a következők lehet:

 1. Fizioterápia: Fizioterapeuta segítségével végzett gyakorlatok és terápiák segíthetnek megerősíteni az izmokat és javítani az ízületek mozgékonyságát.
 2. Gyógyszeres kezelés: Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) segíthetnek a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.
 3. Életmódbeli változtatások: Az egészséges testsúly fenntartása és a megfelelő táplálkozás segíthetnek a túlsúly okozta terhelés csökkentésében.
 4. Injekciók: Az ízületekbe adott szteroid injekciók vagy hialuronsav-injekciók segíthetnek a fájdalom enyhítésében.
 5. Műtéti beavatkozás: Súlyos esetekben, amikor az ízületi kopás súlyos fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz, műtéti beavatkozás, például ízületi protézis beültetése szükséges lehet.

Az ízületi fájdalom és kopás kezelése során fontos a személyre szabott megközelítés, és az orvos segít kiválasztani a legmegfelelőbb kezelési tervet az egyéni szükségletek alapján. Az időben történő kezelés hozzájárulhat a fájdalom enyhítéséhez és a mozgásképesség javításához, ami nagyban javíthatja az életminőséget.

ÍZÜLETI GYULLADÁSOK

Az ízületi gyulladások egy csoportba tartozó gyulladásos betegségek, amelyek az ízületekben jelentkeznek. Ezek az állapotok jelentős fájdalomhoz, duzzanathoz, merevséghez és mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek. 

Típusok és fajták

Az ízületi gyulladások különböző típusokban és fajtákban jelentkezhetnek. Néhány közülük:

 1. Reumatoid arthritis (RA): Az RA egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer tévesen támadja meg az ízületeket. Ez gyulladást, ízületi károsodást és fájdalmat okozhat.
 2. Osteoarthritis (OA): Az OA a leggyakoribb ízületi betegség, és az ízületek kopása miatt alakul ki. Időskori kopásnak is nevezik, és a porc elvesztése és az ízületi gyulladás jellemzi.
 3. Csípő- és térdízületi gyulladás: Ezek az ízületi gyulladások a csípő és a térdízületekben fordulnak elő, és gyakran okoznak fájdalmat és mozgáskorlátozottságot.
 4. Psoriasis arthritis: Ez az ízületi gyulladás a psoriasis nevű bőrbetegséggel jár együtt. Az ízületek mellett a bőrt is érinti.
 5. Ankylosing spondylitis: Az ankylosing spondylitis a gerincet és a medenceízületeket érintő krónikus gyulladásos betegség, amely merevséget és fájdalmat okozhat.

Okok és kockázati tényezők

Az ízületi gyulladások okai összetettek lehetnek, és genetikai, immunológiai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Néhány lehetséges ok és kockázati tényező:

 1. Genetika: Bizonyos gének hajlamosíthatnak az ízületi gyulladások kialakulására, és családi előfordulás esetén a kockázat nőhet.
 2. Autoimmun folyamatok: Az autoimmun betegségek, mint például a reumatoid arthritis, azt eredményezhetik, hogy az immunrendszer tévesen támadja meg az ízületeket.
 3. Környezeti tényezők: Bizonyos környezeti tényezők, például dohányzás, fertőzések és egyes élelmiszerek, hozzájárulhatnak az ízületi gyulladások kialakulásához.
 4. Életmód: Az egészségtelen életmód, mint például az elhízás és a mozgásszegény életmód, növelheti az ízületi gyulladások kockázatát.

Tünetek

Az ízületi gyulladások tünetei változhatnak az adott típustól és súlyosságtól függően, de általában tartalmazzák a következőket:

 1. Fájdalom: Az ízületi fájdalom általában az egyik legjelentősebb tünet. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és állandó is lehet.
 2. Duzzanat és gyulladás: Az érintett ízületek gyakran duzzadtak és gyulladtak.
 3. Merevség: Az ízületek merevek lehetnek, különösen hosszabb inaktivitás vagy ébredés után.
 4. Csökkent mozgékonyság: Az ízületi gyulladás csökkentheti az érintett ízületek mozgékonyságát.

Kezelési lehetőségek

Az ízületi gyulladások kezelése komplex lehet, és általában az adott típustól és súlyosságtól függ. Néhány általános kezelési lehetőség lehet:

 1. Gyógyszeres kezelés: Az orvosok gyakran gyulladáscsökkentő gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat vagy immunmoduláló szereket írnak fel az ízületi gyulladások kezelésére.
 2. Fizioterápia: Fizioterapeuta segítségével végzett gyakorlatok és terápiák segíthetnek erősíteni az izmokat és javítani az ízületek mozgékonyságát.
 3. Dietetikai változtatások: Az egészséges táplálkozás és az ideális testsúly fenntartása segíthet az ízületi gyulladások kezelésében.
 4. Injekciók: Az ízületekbe adott szteroid injekciók vagy hialuronsav-injekciók segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a gyulladás csökkentésében.
 5. Műtéti beavatkozás: Súlyos esetekben, amikor az ízületi károsodás jelentős, műtéti beavatkozásra, például ízületi protézis beültetésére lehet szükség.

Az ízületi gyulladások kezelése hosszú távú és türelmet igénylő folyamat, amely során az orvosok és a páciensek együtt dolgoznak a tünetek enyhítésén és a jobb életminőség elérésén. Az időben történő diagnózis és kezelés nagyban segíthet az ízületi gyulladások okozta fájdalom és mozgáskorlátozottság kezelésében.

GERINCPROBLÉMÁK

A gerincproblémák széles körben előforduló egészségügyi problémák, amelyek befolyásolhatják az emberek életminőségét és fizikai aktivitását. Ezek a problémák gyakran különböző okokra vezethetők vissza, és különböző tünetekkel járhatnak.

 1. Hátgerincferdülés (scoliosis): A scoliosis egy olyan állapot, amelyben a gerinc oldalirányban görbül. Leggyakrabban a serdülőkorban kezdődik, de felnőtteknél is előfordulhat. A súlyosabb esetekben a görbület fájdalmat és mozgási nehézségeket okozhat.
 2. Csigolyatörés: A csigolyatörés olyan sérülést jelent, amikor egy vagy több csigolya elreped vagy eltörik. Leggyakrabban csontritkulás miatt fordul elő idősebb embereknél, de balesetek vagy súlyos csontritkulás nélkül is kialakulhat.
 3. Nyaki fájdalom: A nyaki fájdalom gyakori probléma, amelyet a nyaki gerinc problémái okozhatnak, például porckorongsérv vagy izomfeszülés. A nyaki fájdalom gyakran fejfájással és merevséggel járhat együtt.
 4. Derékfájás: A derékfájás szintén gyakori, és számos oka lehet, például húzódás, izomgörcs, porckorongsérv vagy degeneratív gerincbetegségek.
 5. Porckorongsérv: A porckorongsérv akkor fordul elő, amikor a porckorong belső része kitüremkedik vagy kijut a porckorong külső burkából. Ez nyomást gyakorolhat az idegekre, és erős derék- vagy nyakfájdalmat, valamint zsibbadást okozhat.
 6. Spinalis stenosis: A spinalis stenosis olyan állapot, amelyben a gerincvelő körüli tér szűkül, ami nyomást gyakorolhat a gerincvelőre és az idegekre. Ez gyakran idősebb korban fordul elő, és a tünetek közé tartozhatnak a derékfájdalom, lábfájdalom és járási nehézségek.

Fontos megérteni, hogy a gerincproblémák sokféle kezelési lehetőséget kínálnak, beleértve a fizikoterápiát, gyógyszereket, injekciókat és műtéti beavatkozásokat is. Azonban minden eset egyedi, és a megfelelő kezelési terv kialakításához orvosi konzultáció szükséges. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a megfelelő testtartás is fontos szerepet játszhatnak a gerinc egészségének megőrzésében és a problémák megelőzésében.

CSONTTÖRÉSEK

A csonttörések olyan sérülések, amelyek során a csont valamilyen okból megsérül vagy eltörik. Ezek a sérülések különböző súlyosságúak lehetnek, és számos kiváltó tényezője van.

Csonttörések típusai:

 1. Zárt törés: Ebben az esetben a csont eltört, de a bőr sértetlen marad.
 2. Nyitott törés: A csonttörés során a bőr is megsérül, és a csont kívülről látható lehet. Nyitott törés esetén fokozott fertőzésveszély áll fenn.
 3. Zöldgally törés (greenstick fracture): Gyakran gyerekeknél fordul elő, amikor a csont egyik oldala eltörik, a másik oldala pedig meghajlik, de nem tör el teljesen.
 4. Kompakt törés (comminuted fracture): Ebben az esetben a csont több darabra törik, ami bonyolultabb műtéti beavatkozást igényelhet.

Csonttörések okai:

 • Balesetek: Ilyenek lehetnek autóbalesetek, zuhanások, sportbalesetek vagy más erőteljes ütközések.
 • Csontritkulás: Az idősebb emberek esetében a csontritkulás miatt könnyebben bekövetkezhetnek törések.
 • Fokozott terhelés: Intenzív sporttevékenység vagy túlzott terhelés a csontokra hosszabb időn keresztül szintén vezethet csonttörésekhez.

Csonttörések kezelése:

A csonttöréseket orvosnak kell kezelnie. A kezelés a sérülés típusától és súlyosságától függ, és a következőket tartalmazhatja:

 • Gipsz vagy rögzítő: A törött csont stabilizálása érdekében gipsz vagy rögzítő alkalmazható.
 • Műtét: Súlyosabb törések esetén műtéti beavatkozásra lehet szükség a csontok összeillesztéséhez és rögzítéséhez.
 • Fájdalomkezelés: Fájdalomcsillapítókat is felírhatnak a fájdalom enyhítése érdekében.
 • Fizikoterápia: A rehabilitáció során a fizikoterápia segíthet a törött csont helyreállításában és az izomzat erősítésében.

Fontos az is, hogy a csonttörések után az orvosok és a beteg együttműködjenek a helyreállítási folyamatban, és kövessék az orvos által előírt terápiát és kezelést. A megfelelő gondoskodás és időben történő kezelés jelentősen javíthatja a csonttörések utáni prognózist és segíthet visszanyerni a normális életminőséget.

SPORTSÉRÜLÉSEK

A sportsérülések lehetnek enyhék és átmenetiek, vagy akár súlyosak és hosszú távú hatással lehetnek az érintett személyre. Az alábbiakban áttekintünk néhány gyakori sportsérülést, azok okait és a megelőzésükre szolgáló tanácsokat.

Gyakori sportsérülések:

 1. Rándulások és húzódások: Ezek a sérülések az izmokat és az ínszalagokat érintik, és gyakran hirtelen mozgások vagy túlzott terhelés következtében alakulnak ki.
 2. Porckorongsérv: A porckorongsérv a gerincoszlopot érintő sportsérülés, amely a gerincsérvvel vagy a csigolyák közötti porckorong kiemelkedésével járhat.
 3. Térd- és ízületi sérülések: Ilyenek lehetnek az ízületi ficamok, térdízületi sérülések vagy porcproblémák, amelyeket gyakran olyan sportok okozhatnak, ahol gyors irányváltások vagy ugrások szükségesek.
 4. Csonttörések: Ütközések vagy erős fizikai kontaktus következtében kialakuló csonttörések.

Sportsérülések okai:

 • Rossz technika: Hibás testtartás és technika hosszú távon növeli a sérülések kockázatát.
 • Túlterhelés: A túlzott edzés, hosszú órák a pályán vagy az edzőteremben fokozhatja a sérülésveszélyt.
 • Fizikai kimerültség: Az elfáradt izmok és ízületek sérülésekre hajlamosabbak lehetnek.

Sportsérülések megelőzése és kezelése:

 • Felkészülés: Fontos a megfelelő bemelegítés és nyújtás, valamint az erősítő gyakorlatok beiktatása az edzésprogramba.
 • Megfelelő felszerelés: Viseljen megfelelő védőfelszerelést a sportág jellegének megfelelően.
 • Pihenés: Fontos az elegendő pihenés és regeneráció az edzések között.
 • Időbeni kezelés: Ha sérülés történik, fontos azonnal kezelni és orvoshoz fordulni. A késlekedés súlyosbíthatja a problémát.
 • Folyamatos orvosi ellenőrzés: Az ismételt sérülések vagy krónikus fájdalom esetén fontos a szakorvosi tanácsadás és kezelés.

A sportsérülések nemcsak a sportolók életét befolyásolják, hanem a mindennapi életüket is. Az egészséges életmód, a megfelelő edzésterv és a sérülések megelőzésére irányuló figyelem nagyban hozzájárulhat a sportteljesítmény javításához és a sérülések minimalizálásához.

ÍNHÜVELYGYULLADÁS

Az ínhüvelygyulladás (tendinitis vagy tendinopathia) egy fájdalmas állapot, amely akkor következik be, amikor az inakat körülvevő ínhüvelyek gyulladnak vagy irritálódnak. Az ínhüvelyek vékony hártyák, amelyek az inakat borítják, és a mozgást könnyebbé és simábbá teszik. Az ínhüvelygyulladás gyakori probléma, amely sokféle tényező miatt kialakulhat, és különféle tünetekkel járhat.

Az ínhüvelygyulladás okai:

Az ínhüvelygyulladás sokféle okra vezethető vissza, de leggyakrabban a következő tényezők játszanak szerepet:

 1. Túlzott terhelés: Gyakori, ismétlődő mozgások vagy fizikai aktivitások, például sporttevékenységek, amelyek folyamatosan nagy terhelést rónak az inakra.
 2. Rossz testtartás: A rossz testtartás vagy helytelen testmozgások hosszú távon növelhetik az inak és az ínhüvelyek igénybevételét.
 3. Sérülés: Hirtelen sérülések, ütések vagy esések is okozhatnak ínhüvelygyulladást.
 4. Életkor: Az idősebb korral az inak természetes öregedése is hozzájárulhat az ínhüvelygyulladás kialakulásához.

Ínhüvelygyulladás tünetei:

Az ínhüvelygyulladás tünetei változhatnak az érintett területtől és az állapot súlyosságától függően. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Fájdalom: Az érintett területen jelentkező fájdalom, amely erősödhet a mozgás során.
 • Duzzanat és érzékenység: Az érintett területen duzzanat és érzékenység észlelhető.
 • Korlátozott mozgás: Az ínhüvelygyulladás a mozgást is korlátozhatja, és nehézségeket okozhat a mindennapi tevékenységek végzésekor.

Ínhüvelygyulladás kezelése:

Az ínhüvelygyulladás kezelése általában konzervatív módszerek alkalmazásával kezdődik, és magában foglalhatja:

 • Pihenés: Az érintett terület pihentetése és a túlzott terhelés elkerülése.
 • Gyulladáscsökkentő kezelés: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k) alkalmazása a fájdalom és a gyulladás enyhítésére.
 • Fizioterápia: Speciális gyakorlatok és terápiás módszerek alkalmazása a mozgás fokozatos helyreállításához.
 • Hő- és hidegterápia: Hő- vagy hidegcsomagok alkalmazása a fájdalom enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére.

Súlyosabb esetekben, ahol a konzervatív kezelés nem hatásos, az orvos lehetőséget javasolhat sebészeti beavatkozásra, amely során az érintett ínt vagy ínhüvelyt kezelik vagy helyre állítják.

Az ínhüvelygyulladás esetén fontos az időben történő kezelés és a megfelelő rehabilitáció. A megfelelő gondoskodás és a kezelési terv betartása jelentősen hozzájárulhat a gyógyuláshoz és az érintett terület normális funkciójának visszaállításához. Ha ínhüvelygyulladásra gyanakszik, forduljon orvoshoz a diagnózis és a kezelés érdekében.

CSONTRITKULÁS

A csontritkulás, orvosi nevén osteoporosis, egy olyan állapot, amelyre jellemző, hogy a csontok fokozatosan elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, ami növeli a törések és csontsérülések kockázatát. Ez az egészségügyi probléma különösen az idősebb korosztályt érinti, de fiatalabb embereket is érinthet bizonyos körülmények között.

Csontritkulás okai:

 1. Öregedés: Az idő múlásával a csontok természetesen elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat.
 2. Genetikai tényezők: A családi hajlam is szerepet játszhat a csontritkulás kockázatának növelésében.
 3. Hormonális változások: Az ösztrogén szint csökkenése menopauza idején növelheti a nők csontritkulásának esélyét.
 4. Dohányzás és alkoholfogyasztás: A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is ronthatja a csontok egészségét.
 5. Táplálkozás: Az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel, valamint az alacsony fehérjebevitel hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

Csontritkulás tünetei:

A csontritkulás gyakran hosszú ideig tünetmentes maradhat, míg nem következik be egy törés vagy csontsérülés. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Hátfájdalom: Különösen a hát alsó részén érezhető.
 • Csonttörések: A csontritkulás következtében könnyebben bekövetkeznek a csonttörések, különösen az előrehaladott állapotban.
 • Csökkenő testmagasság: Az idő előrehaladtával a csontok elvesztése miatt csökkenhet a testmagasság.

Csontritkulás kezelése és megelőzése:

A csontritkulás kezelése és megelőzése érdekében számos intézkedést lehet tenni:

 • Kalcium- és D-vitamin-bevitel: Az elegendő kalcium és D-vitamin bevitele az egészséges csontokhoz elengedhetetlen.
 • Egészséges étrend: A fehérjék és vitaminok gazdag étrend támogathatja a csontok egészségét.
 • Testmozgás: A súlyzós edzések és a gyakori testmozgás erősítheti a csontokat.
 • Kerülje a dohányzást és a mértéktelen alkoholfogyasztást: Ezek a szokások ronthatják a csontok egészségét.
 • Orvosi kezelés: Az orvos gyógyszereket is felírhat a csontritkulás kezelésére.

A csontritkulás az idő előrehaladtával természetesen előforduló folyamat, de a megfelelő életmóddal és kezeléssel a kockázat csökkenthető. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés lehetőséget nyújthat a csontok egészségének megőrzésére és a törések kockázatának minimalizálására, így javítva az életminőséget. Ha csontritkulásra gyanakszik vagy kockázatnak érzi magát, konzultáljon orvosával az értékelés és a kezelés érdekében.

DERÉKFÁJDALOM

A derékfájdalom (lumbágó) egy gyakori egészségügyi probléma, amely számos ember életét érinti, függetlenül életkoruktól vagy életstílusuktól. A derékfájdalom szerteágazó lehet, és többféle okra vezethető vissza.

Derékfájdalom okai:

 1. Hátfeszítő munka: Azok, akik nehéz tárgyakat emelnek, hordoznak vagy vonszolnak a munkájuk során, fokozott kockázatnak vannak kitéve a derékfájdalom kialakulására.
 2. Rossz testtartás: A helytelen testtartás hosszú távon nyomást gyakorolhat a hátra és a derékra, ami fájdalmat okozhat.
 3. Általános öregedés: Az öregedéssel az izmok és a csontok is veszítik rugalmasságukat, ami hozzájárulhat a derékfájdalomhoz.
 4. Sérülések: Az ütések, esések vagy sportbalesetek sérülésekhez és derékfájdalomhoz vezethetnek.
 5. Csontritkulás: A csontok gyengülése és ritkulása a derékfájdalom egyik okozója lehet.

Derékfájdalom tünetei:

A derékfájdalom tünetei változhatnak az érintett személytől és az okoktól függően. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Fájdalom: A derékfájdalom lehet enyhe, állandó vagy akár heves és hirtelen jelentkező is.
 • Korlátozott mozgás: A derékfájdalom korlátozhatja a mozgást és a mindennapi tevékenységek végzését.
 • Fájdalom kisugárzása: A derékfájdalom gyakran kisugárzhat a hát alsó részéről a lábak felé, ami lábfájdalomhoz vezethet.
 • Érzékenység vagy zsibbadás: Néhány beteg érzékenységet vagy zsibbadást is tapasztalhat a derék vagy a lábak területén.

Derékfájdalom kezelése:

A derékfájdalom kezelése a tünetek súlyosságától és az okoktól függ. A következő lehetőségeket alkalmazzák a derékfájdalom enyhítésére és kezelésére:

 • Pihenés: A pihenés és a terhelés minimalizálása segíthet a fájdalom enyhítésében.
 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k) alkalmazása a fájdalom és a gyulladás enyhítésére.
 • Fizikoterápia: Fizioterapeuta segítségével végzett gyakorlatok és terápiás módszerek alkalmazása a derék erősítésére és a mozgás javítására.
 • Hő- és hidegterápia: Hő- vagy hidegcsomagok alkalmazása a fájdalom enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére.
 • Sebészeti beavatkozás: Súlyos esetekben vagy amikor a konzervatív kezelés nem hatásos, az orvos sebészeti beavatkozást is javasolhat.

Fontos, hogy a derékfájdalom kezelésére az orvos által előírt módszerek és terápiák alkalmazása mellett megfelelő testmozgást és egészséges életmódot is fenntartsunk. Az időben történő kezelés és a megfelelő gondoskodás hozzájárulhat a fájdalom enyhítéséhez és a derék egészségének javításához, így javítva az életminőséget. Ha derékfájdalomra gyanakszik vagy rendszeres panaszokat tapasztal, konzultáljon orvosával a diagnózis és a kezelés érdekében.

KÉZ- ÉS LÁBSÉRÜLÉSEK

A kéz- és lábsérülések széles körben előforduló problémák, amelyek számos okból adódhatnak. Ezek a sérülések megnehezíthetik a mindennapi tevékenységeket és az életminőséget, különösen akkor, ha nem kezelik megfelelően.

Kéz- és lábsérülések okai:

 1. Balesetek: Az ütések, esések, ütközések és sérülések gyakori okozói lehetnek kéz- és lábsérüléseknek.
 2. Számos mozgásszervi betegség: Olyan állapotok, mint például az ízületi gyulladás, ízületi kopás vagy csonttörések, növelhetik a sérülések kockázatát.
 3. Fizikai aktivitás és sport: A túlzott vagy helytelen edzés, sportolás közbeni sérülések gyakran érintik a kéz és a láb területét.
 4. Munkahelyi kockázatok: Bizonyos foglalkozások, például az építőiparban fokozott a sérülés kockázata.

Kéz- és lábsérülések tünetei:

A kéz- és lábsérülések tünetei nagyban változhatnak az érintett területtől és a sérülés típusától függően. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Fájdalom: Az érintett területen észlelt fájdalom, amely enyhe vagy súlyos lehet.
 • Duzzanat: A sérült terület duzzanata és ödéma.
 • Vérzés vagy zúzódás: Sérülés esetén a bőr alatt vérzés vagy zúzódás is kialakulhat.
 • Korlátozott mozgás: A sérülés korlátozhatja a kéz vagy láb normális mozgását és funkcióját.

Kéz- és lábsérülések kezelése:

A kéz- és lábsérülések kezelése attól függ, hogy milyen típusú sérülésről van szó és mennyire súlyos. A kezelés magában foglalhatja:

 • Pihenés: A sérült terület pihentetése és a terhelés minimalizálása segíthet a gyógyulásban.
 • Jegelés: A jegelés segíthet csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat.
 • Fájdalomcsillapítók: Gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy fájdalomcsillapítók alkalmazása a fájdalom enyhítésére.
 • Fizioterápia: Fizioterapeuta segítségével végzett gyakorlatok és terápiás módszerek alkalmazása a funkció helyreállításához.
 • Sebészeti beavatkozás: Súlyos sérülések esetén vagy amikor a konzervatív kezelés nem hatásos, az orvos sebészeti beavatkozást is javasolhat.

Fontos megjegyezni, hogy a kéz- és lábsérülések kezelése időben történő orvosi ellátást igényel, és az egyedi esetektől függ. A sérülések megfelelő kezelése és rehabilitációja fontos a teljes gyógyulás érdekében. Ha kéz- vagy lábsérülésre gyanakszik, vagy súlyos tünetei vannak, forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

ORTOPÉDIAI MŰTÉTEK

Tapasztalt ortopéd szakorvosaink kiváló szintű ellátást nyújtanak a csípő, térd, váll és egyéb ortopédiai problémák sebészeti kezelésében. Intézményünkben elérhetőek a legkorszerűbb műtéti eljárások, beleértve az endoszkópos és mikrosebészeti technikákat is. Ezek a módszerek nemcsak hatékonyan és precízen kezelik az ortopédiai megbetegedéseket, hanem segítik a gyorsabb felépülést is a pácienseink számára.

CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉS

A legmodernebb műtéti eljárások:

A csípőízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, és ezért évtizedek során természetes módon kopik. A leggyakoribb ok, ami csípőfájdalmat okoz, az ízület sérülése vagy kopása…

Tovább>>

 

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS

A legmodernebb műtéti eljárások:

A térdprotézis műtét egy olyan sebészeti eljárás, amely során egy sérült vagy kopott térdízületet cserélnek ki egy mesterséges protézissel. Ez a beavatkozás gyakran azoknak a betegeknek ajánlott, akik…

Tovább>>

 

KERESZTSZALAG MŰTÉT

A legmodernebb műtéti eljárások:

Az elülső és hátsó keresztszalag műtétek olyan ortopédiai sebészeti eljárások, amelyek a térdízületben lévő keresztszalagok sérüléseinek kezelésére szolgálnak. A térdízületben két fontos…

Tovább>>

 

GANGLION MŰTÉT

A legmodernebb műtét eljárások:

A ganglion ciszta műtét egy sebészeti eljárás, amely során az orvos eltávolítja a ganglion cisztát, amely általában a csuklón, az ujjaknál, a lábon vagy más ízületek közelében található. A ganglion ciszta egy folyadékkal telt üreg…

Tovább>>

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×