1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

GASZTROENTEROLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

GASZTROENTEROLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi gasztroenterológiai panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

GASZTROENTEROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

A gasztroenterológia az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozó szakterület, amely a gyomor, a belek, a máj, az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy működésének vizsgálatára és kezelésére összpontosít. Gasztroenterológus szakorvoshoz érdemes fordulni, ha gyakori hasi fájdalmat, puffadást, gyomorégést, refluxot, hasmenést vagy székrekedést tapasztal, illetve ha vért észlel a székletében, megmagyarázhatatlan fogyást vagy étvágytalanságot észlel, esetleg a laborleletei májproblémára utalnak.

A pontos diagnózis felállításához többféle vizsgálat is szükséges lehet. Nagy szerepe van a nagyfelbontású hasi ultrahangnak, amely fájdalommentes és gyors eljárásként részletes képet ad a hasi szervek – így a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vesék – állapotáról. Ez a modern képalkotó módszer segíthet idejében felismerni az elváltozásokat, és megalapozni a további kezelést. Bizonyos esetekben gyomor- vagy vastagbéltükrözés is szükséges lehet.

Amennyiben Ön tartós emésztési panaszokat tapasztal, vagy szeretne megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van, javasolt gasztroenterológiai kivizsgálást kérnie, melyet nagyfelbontású hasi ultrahangvizsgálattal is ki tudunk egészíteni a még pontosabb eredmény érdekében.

MIKOR ÉRDEMES FELKERESNI GASZTROENTEROLÓGUST

Gasztroenterológus szakorvost akkor érdemes felkeresni, ha az emésztőrendszerrel kapcsolatos panaszokat tapasztal, különösen, ha azok gyakran visszatérnek vagy tartósan fennállnak. A gasztroenterológiai vizsgálat célja, hogy időben felismerje az olyan gyakori problémákat, mint a reflux, a gyulladásos bélbetegségek, az epehólyag- vagy májproblémák, és kiszűrje az esetleges súlyosabb elváltozásokat is.

A következő tünetek esetén mindenképpen javasolt a kivizsgálás:

  • Gyakori hasi fájdalom, puffadás, amely étkezéshez vagy stresszhez is kapcsolódhat

  • Gyomorégés, reflux, nyelési nehézségek, amelyek hosszabb távon a nyelőcső károsodását is okozhatják

  • Tartós hasmenés vagy székrekedés, főleg ha váltakozva jelentkeznek vagy fájdalommal járnak

  • Vér a székletben, szurokfekete vagy világos, agyagszínű széklet

  • Indokolatlan fogyás, étvágytalanság, vagy általános gyengeség

  • Tartós hányinger, hányás, ami akár a gyomor, hasnyálmirigy vagy epehólyag betegségére is utalhat

  • Májenzim-eltérés, sárgaság, a szemfehérje vagy a bőr sárgás elszíneződése

  • Korábban diagnosztizált gyomor- vagy bélbetegségek kiújulása

  • Családi halmozódás emésztőrendszeri daganatok esetén, különösen vastagbél- vagy gyomorrák esetén

Fontos kiemelni, hogy 50 éves kor felett panaszmentesen is ajánlott szűrővizsgálaton részt venni, különösen a vastagbélrák megelőzése céljából. A gasztroenterológiai vizsgálat során a szakorvos szükség esetén gyomortükrözést, vastagbéltükrözést vagy nagyfelbontású hasi ultrahangot is javasolhat, amely fájdalommentesen nyújt részletes képet a hasi szervek – például a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy – állapotáról.

Ha bármilyen emésztéssel kapcsolatos panasza van, vagy csak szeretne meggyőződni róla, hogy minden rendben van, érdemes időben gasztroenterológushoz fordulni. A korai felismerés nemcsak a tünetek gyorsabb enyhítését, hanem a komolyabb betegségek megelőzését is lehetővé teszi.

GASZTROENTEROLÓGIAI VIZSGÁLAT MENETE

A gasztroenterológiai kivizsgálás célja, hogy pontos képet adjon az emésztőrendszer állapotáról, és segítse a panaszok okának feltárását. A vizsgálat általában a következő lépésekből áll:

1. Részletes kikérdezés (anamnézis)

Az első találkozás alkalmával a szakorvos részletesen kikérdezi Önt a panaszairól:

  • Milyen tüneteket tapasztal? Mióta állnak fenn?

  • Van-e bármilyen ismert betegsége, ételintoleranciája, allergiája?

  • Szed-e rendszeresen gyógyszert?

  • Volt-e már korábban gyomor-, bélrendszeri vizsgálata?

Ez az első lépés segít irányt mutatni a további vizsgálatokhoz.

2. Fizikális vizsgálat

Ezután a szakorvos megtapintja a hasát, figyeli a fájdalmas pontokat, esetleges érzékenységet, puffadást. Ez rövid és fájdalommentes lépés.

3. Képalkotó vizsgálatok

A pontosabb diagnózis érdekében gyakran javasolt:

  • Nagyfelbontású hasi ultrahang: fájdalommentes vizsgálat, amely részletes képet ad a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vesék és más hasi szervek állapotáról.

Szükség esetén egyéb vizsgálatok is javasoltak lehetnek:

4. Laborvizsgálatok

Vér- és székletvizsgálat is segíthet az eltérések felismerésében, például gyulladás, vérzés vagy májprobléma esetén.

5. Tükrözéses vizsgálatok (ha indokolt)

Amennyiben a panaszok alapján szükséges, a szakorvos a következőket javasolhatja:

  • Gyomortükrözés (gasztroszkópia) – a nyelőcső, gyomor és nyombél vizsgálatára

  • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) – a vastagbél és a végbél állapotának feltérképezésére

Ezek a vizsgálatok általában érzéstelenítésben vagy bódításban történnek, és előzetes előkészületet igényelnek.

6. Diagnózis és kezelési terv

Az eredmények alapján a szakorvos felállítja a diagnózist, és megbeszélik a személyre szabott kezelési lehetőségeket, diétás tanácsokat vagy további teendőket.


Ha tartós vagy visszatérő emésztőrendszeri panasza van, ne halogassa a vizsgálatot. A gasztroenterológiai kivizsgálás gyors, fájdalommentes és segít megőrizni az egészségét – vagy éppen időben kezelni egy kezdődő problémát.

SZAKORVOSAINK

DR. HAMVAS JÓZSEF PhD

Gasztroenterológus szakorvos

Dr. Hamvas József Péter több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező belgyógyász és gasztroenterológus, aki pályája során számos budapesti kórházban dolgozott, illetve a Péterfy Sándor Utcai Kórház gasztroenterológiai részlegének vezető főorvosa volt. Munkája során kiemelt figyelmet fordít az emésztőszervi betegségek korszerű diagnosztikájára és kezelésére, különösen a mesterséges táplálás, az endoszkópos ultrahang (EUH) és az intervenciós gasztroenterológia területén.

” Több mint 30 éve foglalkozom emésztőszervi betegségekkel, különösen a gyomor- és bélpanaszok korszerű, fájdalommentes vizsgálatával és hatékony kezelésével. Tapasztalataimat itthon és külföldön szerzett ismeretekkel igyekszem naprakészen tartani. Fontosnak tartom, hogy minden páciens figyelmet, megértést és személyre szabott ellátást kapjon – mert hiszem, hogy a bizalom és az odafigyelés a gyógyítás alapja.”

 

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat 35.000

 

Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül) 28.000
Gyomortükrözés (gasztroszkópia) 65.000
Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) 85.000
Altatás gyomortükrözéshez vagy vastagbéltükrözéshez 65.000
Bódítás vastagbéltükrözéshez: 30.000
Szövettani mintavétel 19.000
Endoszkópos polypeltávolítás kauterrel 1 polyp 35.000
Endoszkópos polypeltávolítás kauterrel 2 polyp 47.000
Endoszkópos polypeltávolítás kauterrel 3 polyp 60.000
Endoszkópos kisebb polypeltávolítás
17.000
Endoszkópos vérzéscsillapítás 23.000
Endoszkópos jelölés 24.000
H2 kilégzés teszt laktulóz vagy laktóz vagy fruktóz 23.000
H2 kilégzés teszt laktulóz vagy laktóz vagy fruktóz 2×180
41.000
Recept felírás (utólagos) 5.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB GASZTROENTEROLÓGIAI PANASZOKRÓL

KELL-E ÉHGYOMOR A VIZSGÁLATOKHOZ

Ez mindig attól függ, milyen típusú vizsgálatra érkezik.

Hasi ultrahang esetén javasolt legalább 6 órával korábban már nem enni, mert a gyomor-bél traktusban lévő étel, valamint a gázok ronthatják a vizsgálat pontosságát. Szénsavas italokat, rágózást és dohányzást is érdemes kerülni. Vizet azonban általában lehet inni.

Gyomortükrözés (gastroszkópia) előtt szigorúan éhgyomorra kell érkezni – ez azt jelenti, hogy legalább 6-8 órával a vizsgálat előtt már nem szabad sem enni, sem inni (még vizet sem), mivel a gyomorban maradt folyadék vagy étel zavarhatja a vizsgálatot, és akár fulladást is okozhat az eljárás közben.

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) előtt nemcsak éhgyomorra kell jönni, hanem otthon előzetesen egy alapos béltisztító előkészítés is szükséges – erről minden esetben részletes tájékoztatást adunk a vizsgálat előtti napokban.

Ha bizonytalan, milyen előkészületek szükségesek, érdemes előre érdeklődni – szívesen segítünk, hogy minden zökkenőmentesen menjen!

KÜLÖNBSÉG REFLUX ÉS GYOMORSAVTÚLTENGÉS KÖZÖTT

A gyomorpanaszok hátterében sokszor savtúltengés vagy reflux áll, de a két probléma nem ugyanaz – és nem is feltétlenül jár együtt. Nézzük meg részletesen, miben különböznek:


Gyomorsavtúltengés (hiperszekréció)

Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a gyomor a szükségesnél több sósavat termel. Ez önmagában is kellemetlen tüneteket okozhat:

  • Égő érzés a gyomorszájnál (gyomorégés)

  • Teltségérzet, puffadás

  • Hányinger, enyhe hányás

  • Étvágytalanság vagy éhségérzet, ami csak rövid ideig szűnik

  • Alkalmanként savas böfögés

A túlzott sav irritálhatja a gyomornyálkahártyát, és gyomorhurutot (gastritis) vagy gyomor- illetve nyombélfekélyt is okozhat. A kiváltó ok lehet stressz, koffein, túlzott fűszer- vagy alkoholfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek (pl. NSAID-ok).

Reflux (GERD – gastrooesophagealis reflux betegség)

A refluxbetegség lényege, hogy a gyomor savas vagy epés tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez nem normális jelenség, mivel a nyelőcső nem rendelkezik saválló nyálkahártyával, így a sav károsítja azt. Tünetei:

  • Égő érzés a mellkasban (a klasszikus „gyomorégés”, ami valójában a nyelőcsőben érezhető)

  • Savas szájíz, reggeli rossz lehelet

  • Köhögés, torokkaparás, krónikus rekedtség

  • Gombócérzés a torokban

  • Éjszakai panaszok, lefekvés után súlyosbodó tünetek

A reflux hátterében gyakran a nyelőcső alsó záróizmának gyengesége áll, de előidézheti túlsúly, nagy étkezések, fűszeres ételek, alkohol, kávé vagy fekvő testhelyzet evés után.

FÁJDALMAS A GYOMOR VAGY VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit a páciensek feltesznek – és teljesen érthető, hiszen ezek a vizsgálatok elsőre ijesztőnek tűnhetnek. A jó hír az, hogy ma már korszerű, kíméletes módszerekkel, igény szerint bódításban vagy altatásban végezhetők el, így a kellemetlenség minimálisra csökkenthető vagy teljesen megszüntethető.


Gyomortükrözés (gastroszkópia)

Ez a vizsgálat a nyelőcső, a gyomor és a nyombél belső felszínének megtekintésére szolgál egy vékony, hajlékony műszerrel (endoszkóp). A beavatkozás:

  • nem jár fájdalommal, de kellemetlen lehet a torokban a cső bevezetése miatt, amit hányingerként élhet meg a beteg,

  • a torok helyi érzéstelenítésével (spray formájában) ez a reflex tompítható,

  • kérésre bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, így a páciens semmit sem érez a vizsgálatból,

  • az egész eljárás általában 5–10 percet vesz igénybe.


Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

Ez a vizsgálat a vastagbél teljes hosszának átvizsgálására szolgál, szintén egy hajlékony endoszkóppal. A beavatkozás során:

  • nincs éles fájdalom, de a bélben a levegő befújása miatt feszülés, görcsös érzés jelentkezhet,

  • a legtöbb esetben enyhe bódításban végzik, ami megnyugtatja a beteget, és csökkenti a kellemetlenséget,

  • lehetőség van teljes altatásra is, ami különösen ajánlott, ha valaki nagyon szorong vagy korábban rossz élménye volt,

  • a vizsgálat kb. 15–30 percig tart, és utána rövid pihenőidő szükséges.


Összegzés

Mindkét vizsgálat biztonságos és rutineljárásnak számít. A modern gyakorlatban a páciens komfortja elsődleges szempont:
✔️ ha fél a kellemetlenségtől, bódítás vagy altatás kérhető,
✔️ az orvosi csapat végig figyel a kényelmére,
✔️ a kellemetlen érzés mértéke minimálisra csökkenthető vagy teljesen elkerülhető.

Ha tart a vizsgálattól, beszéljen róla nyugodtan – minden kérdésére szívesen válaszolunk, és segítünk a legmegfelelőbb megoldást megtalálni.

NYÁK A SZÉKLETBEN

A székletben megjelenő nyák sokak számára ijesztő jelenség lehet, ám önmagában még nem feltétlenül utal komoly betegségre. A vastagbél nyálkahártyája normál esetben is termel kisebb mennyiségű nyákot, amely segíti a béltartalom továbbhaladását és védi a bélfalat. Ez a nyák azonban általában nem látható szabad szemmel.

Ha azonban a székletben látható mennyiségű, átlátszó vagy fehéres nyák jelenik meg, főleg ha ez rendszeresen előfordul, vagy további tünetek is társulnak hozzá, mint például hasmenés, hasi fájdalom, puffadás, véres széklet vagy fogyás, akkor mindenképp javasolt gasztroenterológiai kivizsgálás.

A nyákos széklet hátterében többféle ok is állhat. Gyakori, viszonylag ártalmatlan kiváltó ok például az irritábilis bél szindróma (IBS), amely gyakran jár nyáktermeléssel, puffadással, váltakozó székletállaggal és hasi diszkomfortérzéssel. Szintén előidézheti a nyák megjelenését valamilyen ételintolerancia, például laktóz- vagy gluténérzékenység, főként ha az emésztőrendszer túlérzékenyen reagál bizonyos tápanyagokra.

Súlyosabb esetekben a nyákos széklet gyulladásos bélbetegség jele is lehet, például colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség, amelyek gyakran okoznak véres-nyákos hasmenést, görcsös hasi fájdalmat és általános gyengeséget. Bakteriális vagy vírusos fertőzések (pl. Salmonella, Clostridium difficile) szintén kiválthatják a belek fokozott nyáktermelését, amit láz, rossz közérzet és hasmenés kísérhet.

Ritkábban, de előfordulhat, hogy a végbél környékének irritációja, például aranyér, végbélrepedés, vagy a végbélbevezetésben kialakuló enyhe gyulladás is fokozott nyáktermeléssel jár.

MI AZ IBS?

Az IBS, vagyis irritábilis bél szindróma egy igen gyakori, krónikus emésztőrendszeri működési zavar, amely főként a vastagbelet érinti. Bár a betegség nem jár szervi elváltozással, gyulladással vagy maradandó károsodással, a tünetei jelentősen ronthatják az életminőséget. Az IBS nem veszélyes, de sokszor visszatérő, kellemetlen panaszokat okoz.

A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, görcsök, puffadás, teltségérzet, valamint a székletürítési szokások megváltozása. Előfordulhat hasmenés, székrekedés, vagy a kettő váltakozása. A széklet gyakran nyákos, és sok páciens számol be arról is, hogy székelés után nem érzik teljesen kiürültnek a beleiket. A panaszok általában evés után jelentkeznek, és székelés után enyhülnek.

Az IBS pontos oka nem ismert, de a szakirodalom szerint a bélrendszer túlérzékenysége, a stressz, a korábbi bélfertőzések, bizonyos ételek, valamint a bél-agy tengely működésének zavara is szerepet játszhat a kialakulásában. A tünetek gyakran felerősödnek stresszes időszakokban vagy érzelmi megterhelés alatt, ezért az IBS-t gyakran „stresszbetegségként” is emlegetik.

Fontos megkülönböztetni az IBS-t más, szervi eredetű bélbetegségektől, például a gyulladásos bélbetegségektől (Crohn, colitis ulcerosa), mivel utóbbiak súlyos szövődményekkel járhatnak, míg az IBS nem okoz gyulladást vagy vérzést, és nem vezet daganatos elváltozáshoz.

A kezelés az életmód és étrend átalakításán alapul. Gyakran javasolt a FODMAP-diéta kipróbálása, amely a nehezen emészthető szénhidrátok csökkentésén alapul. Ezen kívül segíthetnek a rendszeres testmozgás, a stresszkezelési technikák (pl. relaxáció, pszichológiai támogatás), valamint szükség esetén tüneti gyógyszerek és probiotikumok is.

Az IBS kezelése mindig egyénre szabott, és fontos, hogy minden tartós vagy visszatérő emésztőrendszeri panasz esetén orvosi kivizsgálás történjen a komolyabb betegségek kizárása érdekében.

MIRE UTALHAT A GYAKORI PUFFADÁS

A gyakori puffadás sokak életét megnehezíti – kellemetlen, zavaró tünet, amely mögött sokféle ok húzódhat meg. Alkalomszerűen mindenkinél előfordulhat, például egy nehezebb étkezés után, de ha szinte naponta jelentkezik, esetleg más panasz is társul hozzá (pl. hasi fájdalom, teltségérzet, székletprobléma), akkor érdemes kivizsgáltatni.

Az egyik leggyakoribb ok az emésztőrendszer működési zavara, például az irritábilis bél szindróma (IBS), amelyet puffadás, görcsök, váltakozó széklet (hasmenés vagy székrekedés) és teltségérzet jellemez. Ugyanígy vezethet puffadáshoz ételintolerancia is, például laktóz- vagy fruktózérzékenység, amelyeknél a szervezet nem képes lebontani bizonyos cukorféléket, ezért azok erjedni kezdenek a belekben, gázképződést okozva.

Szintén gyakori ok a szénsavas italok túlzott fogyasztása, gyors evés, rágózás, vagy ha valaki túl sok levegőt nyel evés közben. Bizonyos ételek – mint a hüvelyesek, káposztafélék, hagyma, élesztős pékáruk – szintén hajlamosítanak puffadásra. A puffadás lehet hormonális eredetű is (például nőknél a menstruációs ciklushoz köthetően), vagy egyszerűen a bélmozgás lelassulásából is fakadhat.

Komolyabb okokra is gondolni kell, ha a puffadás újkeletű, rendszeresen visszatér, vagy más aggasztó tünettel – például fogyással, véres széklettel, étvágytalansággal – jár. Ilyen esetben akár gyulladásos bélbetegség, hasnyálmirigy- vagy epeprobléma, bélfertőzés vagy ritkán daganatos betegség is állhat a háttérben.


Összefoglalva: a gyakori puffadás hátterében legtöbbször ártalmatlan, de kezelhető funkcionális emésztési zavar áll, azonban tartós vagy egyéb tünettel társuló panasz esetén érdemes gasztroenterológushoz fordulni. A pontos kivizsgálás segít kizárni a komolyabb okokat, és megtalálni a megfelelő kezelést, akár diétás, akár gyógyszeres formában.

MI ÁLLHAT A HASI GÖRCSÖK HÁTTERÉBEN

A hasi görcsök gyakori, sokakat érintő panaszok, amelyek jelentkezhetnek átmeneti, ártalmatlan okokból, de akár komolyabb egészségügyi problémára is utalhatnak. A görcsök jellege, helye, időtartama és a kísérő tünetek (például hasmenés, puffadás, láz, vér a székletben) segítenek meghatározni, mi lehet a kiváltó ok.

Az egyik leggyakoribb kiváltó tényező az emésztőrendszer túlérzékenysége vagy működési zavara, például az irritábilis bél szindróma (IBS), amelynél a bél izomzata fokozottan reagál bizonyos ingerekre (étkezés, stressz), és görcsös fájdalmat, puffadást, változó székletürítést okoz.

Szintén előidézhet hasi görcsöket valamilyen fertőzés, például vírusos vagy bakteriális eredetű gyomor-bélhurut, amely gyakran hasmenéssel, hányással és lázzal társul. Ilyen esetben a görcsök hirtelen kezdődnek, és jellemzően néhány nap alatt lezajlanak.

Nem ritka, hogy ételintolerancia (pl. laktóz-, glutén- vagy fruktózérzékenység) vált ki görcsöket. Ezekben az esetekben az adott tápanyag emésztetlenül kerül a bélbe, ahol erjedés és gázképződés indul be, ami görcsös fájdalomhoz vezethet.

Gyulladásos bélbetegségek, például Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa is járhatnak visszatérő, intenzív hasi görcsökkel, amelyeket hasmenés, nyákos vagy véres széklet és fogyás kísérhet.

Nőknél a menstruációs ciklushoz köthető nőgyógyászati eredetű görcsök (pl. endometriózis, petefészekciszta) is okozhatnak alhasi panaszokat, amelyek hasonlíthatnak emésztési eredetű görcsökhöz.

Ritkább, de sürgős kivizsgálást igénylő okok közé tartozik például a vakbélgyulladás, epekövesség, bélelzáródás, vagy hasi sérv, amelyek hirtelen fellépő, erős, egyre rosszabbodó fájdalommal járhatnak.


Összefoglalva: a hasi görcsök hátterében állhat ártalmatlan, diétával és életmódváltással kezelhető ok, de akár komolyabb betegség is. Ha a görcsök visszatérnek, erősek, vagy más tünettel társulnak, érdemes gasztroenterológushoz fordulni a pontos kivizsgálás és célzott kezelés érdekében.

ÉTELINTOLERANCIÁK

Az ételintolerancia olyan emésztőrendszeri túlérzékenység, amikor a szervezet bizonyos élelmiszerekre nem megfelelően reagál, mert nem tudja azokat maradéktalanul lebontani vagy feldolgozni. A közhiedelemmel ellentétben ez nem allergia, vagyis nem az immunrendszer váltja ki, és nem okoz életveszélyes reakciókat, mint például az anafilaxia. Mégis, az ételintolerancia gyakran visszatérő és zavaró tünetekkel jár, amelyek hosszú távon jelentősen ronthatják az életminőséget.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a puffadás, hasi görcsök, fokozott bélgázképződés, hasmenés vagy éppen székrekedés, teltségérzet, hányinger, és néha fáradtság vagy fejfájás is társulhat hozzájuk. A tünetek gyakran nem közvetlenül étkezés után, hanem akár órákkal később jelentkeznek, ami nehezíti a felismerést.

A legismertebb ételintoleranciák közé tartozik a laktózintolerancia, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, ami haspuffadáshoz és hasmenéshez vezethet tejtermékek fogyasztása után. Hasonlóan gyakori a fruktózintolerancia, melynél a gyümölcscukor (fruktóz) felszívódása zavart szenved, és ez gázképződéssel, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár. A nem cöliákiás gluténérzékenység esetén a szervezet gluténtartalmú ételekre (pl. búza, árpa, rozs) reagál hasi panaszokkal, de a bél nyálkahártyája nem károsodik úgy, mint a cöliákiában. Kevésbé ismert, de szintén kellemetlen lehet a hisztaminintolerancia, amely például vörösbor, érlelt sajtok, füstölt húsok fogyasztása után okozhat bőrpírt, fejfájást, gyomorpanaszokat.

Az ételintoleranciák diagnosztizálása alapos kikérdezéssel, étrendi napló vezetésével, illetve bizonyos esetekben laborvizsgálattal vagy terheléses tesztekkel történik. Sokszor alkalmaznak ún. eliminációs diétát is, amely során egy adott ételcsoportot ideiglenesen kiiktatnak az étrendből, majd ellenőrzötten visszavezetik, figyelve a tünetek alakulását.

Bár az ételintolerancia nem életveszélyes, mégis jelentős kellemetlenségeket okozhat, ezért fontos a pontos kivizsgálás. Az öndiagnózis gyakran félrevezető, mivel a tünetek hasonlíthatnak más betegségekhez – például irritábilis bél szindrómához vagy gyulladásos bélbetegséghez –, ezért a megfelelő kezeléshez és étrendi beállításhoz érdemes gasztroenterológus segítségét kérni.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×