1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

ÉRSEBÉSZET SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

ÉRSEBÉSZET SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi érsebészeti panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

ÉRSEBÉSZET MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

Az érsebészet az érrendszeri rendellenességek diagnosztizálásával, kezelésével és sebészeti beavatkozásaival foglalkozó orvosi szakág. Az érrendszer magában foglalja az artériákat (vérkeringést a szív felé szállító erek) és a vénákat (vérkeringést a szívből távolító erek). Az érsebészet az érrendszeri problémák széles skáláját kezeli, beleértve az érelmeszesedést, érszűkületet, aneurizmát, visszértágulatokat, trombózisokat és más érrendszeri rendellenességeket.

Az érrendszeri problémák gyakran kapcsolódnak a szív- és érrendszeri betegségekhez, és súlyos szövődményekhez vezethetnek, mint például szívinfarktus vagy stroke. Az érsebészet célja az érrendszeri rendellenességek kezelése annak érdekében, hogy javítsa a vérkeringést és csökkentse a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Az érsebészeti beavatkozások különféle típusokat ölelhetnek fel, beleértve a hagyományos műtéteket és az endovaszkuláris eljárásokat. Az endovaszkuláris eljárások során általában katétereket és más speciális eszközöket alkalmaznak az érrendszer belső részeinek kezelésére, minimálisan invazív módon.

Az érsebészet fontos szerepet játszik az érrendszeri betegségek megelőzésében, a diagnózis felállításában és a hatékony kezelésben, ezáltal hozzájárulva a betegek életminőségének javításához és a súlyos szövődmények elkerüléséhez.

MILYEN ESETEKBEN FORDULJUNK ÉRSEBÉSZ SZAKORVOSHOZ

Érsebész szakorvoshoz fordulhatunk különböző érrendszeri problémák és tünetek esetén. Fontos megjegyezni, hogy az alábbi lista csak általános tájékoztatást nyújt, és minden egyes eset egyedi klinikai megítélésre szorul. A következő esetekben érdemes lehet konzultálni egy érsebész szakorvossal:

 1. Láb- és karfájdalom: Tartós vagy ismétlődő fájdalom a lábakban vagy a karokban, különösen járáskor vagy mozgás közben.
 2. Visszértágulatok: Az elszórt vagy kitágult vénák, amelyek láthatóak és tapinthatóak a bőr alatt, különösen akkor, ha fájdalommal, viszketéssel vagy duzzanattal járnak.
 3. Érelmeszesedés tünetei: Például a szív- és érrendszeri betegség kockázati tényezőinek jelenléte, például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás, cukorbetegség vagy családi anamnézis.
 4. Láb- és kézsérülések: Különféle sérülések vagy infekciók, amelyek az érrendszeri rendellenességekkel kapcsolatosak lehetnek.
 5. Érszűkület tünetei: Az érszűkület (perifériás artériás betegség) jelei közé tartozik a lábak hidegsége, bőr elszíneződése, fájdalom vagy érzéketlenség járás közben.
 6. Érelmeszesedés következményei: Ha már volt szívinfarktus vagy stroke, az érsebész segíthet a további szövődmények megelőzésében.
 7. Vérrögképződés gyanúja: Például hirtelen fellépő lábfájdalom, duzzanat vagy vörösség esetén, ami vérrögképződésre utalhat.
 8. Érdissectio: A kiemelkedő, kórosan kitágult érszakaszok, amelyek veszélyeztethetik az ér falát és akár szakadást is okozhatnak.
 9. Krónikus vénás elégtelenség: Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint lábdagadás, nehézláb érzés és bőrelszíneződés.
 10. Egyéb érrendszeri rendellenességek: Bármilyen egyéb olyan tünet vagy állapot, amely az érrendszerrel kapcsolatos lehet, például érszűkület, érzsugorodás vagy érrendszeri elzáródás.

Amennyiben valaki ezek közül bármelyik tünettel szembesül, vagy érrendszeri probléma gyanúja merül fel, fontos, hogy minél hamarabb konzultáljon egy szakorvossal, a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben elkezdett kezelés jelentősen hozzájárulhat az érrendszeri betegségek jobb kezeléséhez és a szövődmények elkerüléséhez.

MILYEN KEZELÉSI MÓDSZEREK LÉTEZNEK A MODERN ÉRSEBÉSZETI ELLÁTÁSBAN

Endovaszkuláris beavatkozások: Ezek minimálisan invazív eljárások, amelyek során egy katétert vezetnek be a hajszálerekbe, általában az artériákba vagy a vénákba. Ezek magukban foglalhatják:

 • Angioplasztika: Az érszűkületet kitágítják egy ballon segítségével.
 • Stentelés: Egy hálózatot (stentet) helyeznek be az érbe, hogy támogassák és kiterjesszék azt, megakadályozva a további szűkületeket vagy elzáródásokat.
 • Trombektómia: A vérrög eltávolítása a véráramból.
 • Atherosclerosis elleni eljárások: Olyan eljárások, mint a lézeres atherectomia vagy a rotablatió, amelyek segítenek az érelmeszesedés eltávolításában.

Skleroterápia: A visszértágulatok kezelésére alkalmazott eljárás, ahol egy speciális anyagot injektálnak a kitágult vénákba, hogy azok összezsugorodjanak és eltűnjenek.

Vérrögkezelés: Az antikoagulánsok (véralvadásgátlók) és egyéb gyógyszerek alkalmazása a vérrögképződés megelőzésére vagy kezelésére.

Sebészi beavatkozások:

 • Érplasztika: Az érszakaszokat helyreállítják például az érszűkületek vagy az érdissectiók műtéti eltávolítása során.
 • Bypass műtét: Az érrendszeri elzáródásokat kikerülik egy graft (általában véna vagy műszálas) beültetésével, lehetővé téve a véráramlás helyreállítását.
 • Értranszplantáció: Ritka esetekben, amikor egy sérült vagy érintett érszakasz teljes eltávolítása és cseréje szükséges.

Modern képalkotó technológiák: Az érrendszeri problémák diagnosztizálásában fontos szerepet játszanak a CT (számítógépes tomográfia), MRI (mágneses rezonancia képalkotás), duplex ultrahang és más speciális képalkotó eljárások.

Az érsebészetben a kezelési terv minden esetben egyedi lehet, és a beteg állapotától, a probléma típusától és súlyosságától függ. Az érsebész szakorvos segítséget nyújthat abban, hogy a legmegfelelőbb terápiás lehetőségeket válasszák ki, és a beteget személyre szabottan kezeljék a legjobb eredmények eléréséhez.

SZAKORVOSAINK

DR. BEKE GÁBOR

Érsebész szakorvos

Dr. Beke Gábor 1978-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Diploma után a Ceglédi Kórház érsebészeti osztályán dolgozott, majd 1983 és 2007 között a BM Központi Kórház érsebészeti osztályán tevékenykedett. Jelenleg a Honvéd Korház érsebészeti osztályán dolgozik.

Érsebészeti szakterületén széles körű tapasztalattal és magas színvonalú szolgáltatásokkal büszkélkedhet. Szakmai tevékenysége magában foglalja az érrendszeri problémák diagnosztizálását, kezelését és sebészeti beavatkozásait. Élen jár a modern érsebészeti eljárások alkalmazásában, beleértve az innovatív endovaszkuláris technikákat és a precíziós sebészeti megoldásokat.

Dr. Beke nem csupán a tüneteket kezeli, hanem minden egyes betege számára személyre szabott kezelési tervet készít. Az érrendszeri problémák esetén azonnal segítséget nyújt a diagnózis felállításában, és a legmegfelelőbb terápiás megoldásokat kínálja fel. Kiemelkedő szakértelme mellett kiváló kommunikációs képességeivel is kitűnik, és elkötelezett abban, hogy betegeinek részletes tájékoztatást nyújtson az állapotukról és a kezelési lehetőségekről.

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat 30.000
Foam (Hab) szkleroterápia – Visszérkezelés 45.000
Visszerek injekciós kezelése – ampullánként 25.000
Rádiófrekvenciás szkleroterápia  50.000
Recept felírás 2.000

MŰTÉTI ÁRAK

VENASEAL RAGASZTÁSOS VISSZÉRMŰTÉT

 

VenaSeal ragasztásos visszérműtét – egy végtagon 580.000
VenaSeal ragasztásos visszérműtét – mindkét végtagon 800.000
RÁDIÓFREKVENCIÁS EVRF, MW ECO VISSZÉRMŰTÉT

 

Rádiófrekvenciás EVRF, MW ECO visszérműtét – egy végtagon 460.000
Rádiófrekvenciás EVRF, MW ECO visszérműtét – mindkét végtagon 680.000
Perforáns ragasztás 100.000
LÉZERES VISSZÉRMŰTÉT (NEOLASER 1470)

 

Lézeres visszérműtét – egy végtagon 460.000
Lézeres visszérműtét – mindkét végtagon 680.000
Perforáns ág ragasztás 100.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB ÉRSEBÉSZETI PANASZOKRÓL

VISSZÉRTÁGULATOK

Visszértágulatok: Tünetek, Okok és Kezelési Lehetőségek

Bevezetés: A visszértágulatok olyan elterjedt érrendszeri problémák, amelyek a vénák kitágulását és deformációját eredményezik, leggyakrabban a lábakon. Bár sokan esztétikai aggodalomként tekintenek rájuk, a visszértágulatok idővel súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ez a cikk részletesen tárgyalja a visszértágulatok tüneteit, okait és a modern kezelési lehetőségeket.

Tünetek:

 1. Látható kitágult vénák: A legjellegzetesebb tünet a lábakon vagy más érintett területeken látható, kék vagy lilás színű kitágult vénák.
 2. Fájdalom és nehézláb érzés: A visszértágulatok okozhatnak fájdalmat és kellemetlen érzést a lábakban, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy ülés után.
 3. Duzzanat és viszketés: Az érintett területeken duzzanat, viszketés és égő érzés is jelentkezhet.
 4. Bőrproblémák: A visszértágulatok idővel bőrproblémákat is okozhatnak, például bőrelszíneződést vagy fekélyeket a lábakon.

Okok: A visszértágulatok kialakulásában több tényező is szerepet játszhat:

 1. Genetikai hajlam: Ha a családban már előfordultak visszértágulatok, nő a saját kockázata.
 2. Női nem: A nők hajlamosabbak a visszértágulatokra, különösen terhesség alatt.
 3. Álló vagy ülő munka: Hosszabb ideig tartó állás vagy ülés növelheti a visszértágulatok kockázatát.
 4. Túlsúly vagy elhízás: A felesleges testsúly növelheti az erek terhelését.
 5. Terhesség: A terhesség alatt a vér térfogata nő, és nyomás nehezedik az alsó végtagok erekre, ami visszértágulatokat eredményezhet.

Kezelési lehetőségek:

 1. Kompressziós harisnya: A kompressziós harisnya segíthet csökkenteni a visszértágulatok tüneteit, mivel segítik a vér visszafelé áramlását a lábakban.
 2. Életmódbeli változások: A rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly megtartása és a lábak rendszeres pihentetése segíthet a visszértágulatok megelőzésében és kezelésében.
 3. Szkleroterápia: Ez a kezelési módszer a visszértágulatokba injektál egy speciális oldatot, ami összehúzza és lezárja az érintett vénákat.
 4. Endovenás lézeres terápia (EVLT): Lézerrel kezelik az érintett vénát, hogy összehúzódjon és lezáródjon.
 5. Sebészeti beavatkozások: Súlyosabb esetekben, például nagyobb visszértágulatok vagy komplikációk esetén, sebészeti eltávolítás is szóba jöhet.

A visszértágulatok fontos problémák, amelyekre figyelmet kell fordítani, mivel súlyosabb szövődményekhez vezethetnek. A rendszeres ellenőrzések és az orvosi kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében és az egészség megőrzésében. Minden esetben érdemes szakorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

LÁBFÁJDALOM ÉS NEHÉZLÁB ÉRZÉS

Lábfájdalom és Nehézláb Érzés: Tünetek, Okok és Kezelési Stratégiák

Bevezetés: A lábfájdalom és a nehézláb érzése gyakori tünetek, amelyeket számos különböző ok okozhat. Ezek a panaszok nemcsak kellemetlenséget okoznak, de befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeket is. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk ezeket a tüneteket, különféle okokat, és megvizsgáljuk, hogyan lehet kezelni és enyhíteni a panaszokat.

Tünetek:

 1. Lábfájdalom:
  • A lábfájdalom széles skálán mozoghat, beleértve az éles, szúró fájdalmat, az égő érzést vagy a fáradt, tompa fájdalmat.
 2. Nehézláb érzés:
  • A nehézláb érzése gyakran a láb izmainak fáradtságával és súlyosságával jár együtt, különösen járás vagy állás után.
 3. Duzzanat:
  • A lábak duzzadása vagy dagadása, különösen a bokáknál és a lábszáraknál.
 4. Bőrproblémák:
  • A bőr elszíneződése, hidegsége, érzékenysége vagy akár fekélyek kialakulása.
 5. Észlelhető Változások:
  • Az érintett láb vagy lábak megváltozott megjelenése, például visszértágulatok kialakulása.

Okok:

 1. Érrendszeri Problémák:
  • Érszűkület, érelmeszesedés vagy vénás elégtelenség okozhat lábfájdalmat és nehézláb érzést.
 2. Izomszöveti Problémák:
  • Izomszöveti gyulladás, feszülés vagy sérülés.
 3. Idegi Problémák:
  • Ideggyulladás vagy más idegi rendellenességek.
 4. Ízületi Betegségek:
  • Ízületi gyulladás vagy ízületi kopás (artrózis).
 5. Túlsúly és Inaktivitás:
  • A túlsúly vagy a mozgásszegény életmód növelheti a lábfájdalom és a nehézláb érzését.

Kezelési Stratégiák:

 1. Pihenés és Lábemelés:
  • A láb pihentetése és emelése segíthet csökkenteni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat.
 2. Kompressziós Harisnya:
  • A kompressziós harisnya segíthet javítani a vérkeringést és csökkenteni a lábfájdalmat.
 3. Fizikoterápia:
  • Gyógytorna és speciális gyakorlatok az izmok erősítésére és a lábkeringés javítására.
 4. Gyógyszerek:
  • Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők vagy véralvadásgátlók, amelyeket az orvos ír fel.
 5. Életmódbeli Változások:
  • A megfelelő testsúly megtartása, rendszeres testmozgás és az egészséges életmód fenntartása.
 6. Sebészeti Beavatkozás:
  • Súlyos esetekben, például érrendszeri problémák vagy ízületi problémák esetén, sebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

A lábfájdalom és a nehézláb érzése sokféle okra vezethető vissza, és az okok az egyén sajátos egészségi állapotától függenek. Fontos, hogy az érintettek ne hagyják figyelmen kívül ezeket a tüneteket, és forduljanak orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben történő kezelés segíthet megelőzni a panaszok súlyosbodását és javítani az életminőséget.

HIDEG VAGY ELSZÍNEZŐDÖTT VÉGTAGOK

Hideg vagy Elszíneződött Végtagok: Tünetek, Okok és Kezelési Lehetőségek

Bevezetés: A hideg vagy elszíneződött végtagok tünetei olyan állapotokra utalhatnak, amelyek befolyásolják a vérkeringést és az érrendszeri egészséget. Ezek a tünetek lehetnek átmeneti vagy krónikusak, és fontos jelek lehetnek az esetleges egészségügyi problémákra. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk ezeket a tüneteket, lehetséges okokat és az elérhető kezelési lehetőségeket.

Tünetek:

 1. Hideg érzés:
  • A végtagok (például ujjak, kéz, láb) hidegsége, amely nem magyarázható külső hőmérsékleti viszonyokkal.
 2. Elszíneződés:
  • A bőr elszíneződése, például kékesség, sárgaság vagy fehérség.
 3. Érzékenységvesztés:
  • Az érintett területen tapasztalható érzékenységvesztés vagy zsibbadás.
 4. Fájdalom:
  • Az érintett területen fájdalom vagy kellemetlenség.
 5. Gyengeség:
  • Az érintett végtag gyengesége vagy nehezen mozgathatósága.

Okok:

 1. Érrendszeri Problémák:
  • Érszűkület, érelmeszesedés vagy érszűkület okozhatja a hideg és elszíneződött végtagokat.
 2. Vérkeringési Zavarok:
  • A Raynaud-szindróma vagy más vérkeringési rendellenességek.
 3. Vérzési Zavarok:
  • Hemofília vagy más vérzési zavarok, amelyek a véralvadási folyamatokat érintik.
 4. Idegi Problémák:
  • Ideggyulladás vagy neuropátia, amelyek érzékenységvesztést vagy gyengeséget okozhatnak.
 5. Autoimmun Betegségek:
  • Lupus vagy rheumatoid arthritis, amelyek az immunrendszer kóros aktivitását eredményezhetik.
 6. Diabetes:
  • A diabetes okozta neuropátia vagy érrendszeri károsodás.
 7. Médikamentumok:
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, amelyek a vérkeringést vagy a véralvadást befolyásolhatják.

Kezelési Lehetőségek:

 1. Életmódbeli Változások:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és a dohányzás elkerülése.
 2. Melegítő Eljárások:
  • Melegítő krémek, meleg fürdők vagy meleg vizes palackok a hideg ellen.
 3. Kompressziós Kezelések:
  • Kompressziós harisnya vagy gélek a vérkeringés javítására.
 4. Gyógyszerek:
  • Gyulladáscsökkentők, vérhígítók vagy specifikus gyógyszerek az alapbetegség kezelésére.
 5. Fizioterápia:
  • Gyógytorna vagy fizioterápia a végtagok erősítésére és mozgékonyságának javítására.
 6. Sebészeti Beavatkozás:
  • Súlyosabb esetekben, például érszűkület vagy érelmeszesedés esetén, sebészeti eljárások lehetnek szükségesek.

A hideg vagy elszíneződött végtagok tünetei mögött számos potenciális ok állhat, és az okok az egyén egyedi egészségi állapotától függenek. Fontos, hogy az érintettek ne hagyják figyelmen kívül ezeket a tüneteket, és orvosukkal konzultáljanak a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben történő kezelés kulcsfontosságú lehet a lehetséges szövődmények megelőzésében és az életminőség javításában.

ÉRSZŰKÜLET

Érszűkület: Tünetek, Okok és Kezelési Stratégiák

Bevezetés: Az érszűkület olyan állapot, amelyben az artériákban kóros módon csökken a véráramlás, általában az érelmeszesedés vagy az érrendszeri betegségek következtében. Ez a kóros állapot komoly egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket is. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk az érszűkület tüneteit, okait és a rendelkezésre álló kezelési stratégiákat.

Tünetek:

 1. Járáskor jelentkező fájdalom:
  • Az érszűkület gyakran a végtagokban jelentkező fájdalommal jár, különösen járás vagy testmozgás során.
 2. Hidegség és zsibbadás:
  • Az érintett területek hidegek lehetnek, és az érszűkület miatt a végtagok zsibbadnak.
 3. Bőr elszíneződése:
  • A bőr elszíneződése, például sápadtság vagy kékesség az érszűkület következménye lehet.
 4. Gyenge pulzus:
  • Az érintett területeken a pulzus gyengébb lehet, és az érszűkület okozta véráramlási problémákat jelzi.
 5. Lassú sebgyógyulás:
  • Az érszűkület csökkentheti a véráramlást, ami lassabb sebgyógyulást eredményezhet.
 6. Erekcióval kapcsolatos problémák:
  • Az érszűkület szexuális diszfunkcióhoz vezethet a férfiaknál.

Okok:

 1. Érelmeszesedés (atherosclerosis):
  • A leggyakoribb ok, amikor a koleszterin és más anyagok lerakódnak az artériák falán, szűkítve az érrendszeri lumenét.
 2. Diabetes:
  • A cukorbetegség hozzájárulhat az érszűkülethez, különösen, ha nem kezelik megfelelően.
 3. Magas vérnyomás:
  • A magas vérnyomás hozzájárulhat az érelmeszesedéshez és az érszűkülethez.
 4. Dohányzás:
  • A dohányzás káros hatásai közé tartozik az artériák beszűkülése és az érelmeszesedés kialakulása.
 5. Magas koleszterinszint:
  • A túl magas koleszterinszint lerakódásokhoz vezethet az érfalakon, szűkítve az érrendszert.

Kezelési Stratégiák:

 1. Életmódbeli változások:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, dohányzás elkerülése.
 2. Gyógyszerek:
  • Vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentők, véralvadásgátlók az érrendszeri problémák kezelésére.
 3. Endovaszkuláris beavatkozások:
  • Angioplasztika és stentelés a szűkült érterületek tágítására és támogatására.
 4. Sebészeti beavatkozások:
  • Érplasztika vagy bypass műtét a súlyos érszűkületek kezelésére.
 5. Érsebészeti eljárások:
  • Modern technikák, például lézeres atherectomia, az érelmeszesedés eltávolítására.

Az érszűkület komoly állapot, amely súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében és az érintettek életminőségének javításában. A szakorvosi konzultáció és a rendszeres ellenőrzések fontosak az érszűkület kezelésében és követésében.

VÉRRÖGKÉPZŐDÉS

Vérrögképződés: Tünetek, Okok és Megelőzési Stratégiák

Bevezetés: A vérrögképződés vagy trombózis olyan folyamat, amikor a vérben lévő részecskék, például vérlemezkék és vérrögök, összecsapódnak és képződnek. Ez az állapot potenciálisan súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a stroke-ot. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a vérrögképződés tüneteit, okait és a megelőzési stratégiákat.

Tünetek:

 1. Fájdalom és duzzanat:
  • Az érintett területen jelentkező fájdalom és duzzanat, amely a vérrög kialakulásával járhat.
 2. Pirosság és melegség:
  • Az érintett terület pirossá válhat, és melegebbé válhat a környezeténél.
 3. Légzési nehézség:
  • A tüdővérrög esetén légszomj és mellkasi fájdalom jelentkezhet.
 4. Szívproblémák:
  • Az artériákban kialakuló vérrögök szívinfarktust vagy más szívproblémákat okozhatnak.
 5. Stroke tünetei:
  • A véráramlást akadályozó agyi vérrögök stroke-ot okozhatnak, amelyek gyengeséget, beszédzavarokat és más neurológiai tüneteket eredményezhetnek.

Okok:

 1. Érrendszeri károsodás:
  • Az érrendszeri sérülések, például az érfal sérülése vagy gyulladása, elősegítheti a vérrögképződést.
 2. Érelmeszesedés:
  • Az artériákban lerakódó plakkok növelik a vérrögképződés kockázatát.
 3. Vérzavarok:
  • Hemofília vagy más véralvadási rendellenességek.
 4. Dohányzás:
  • A dohányzás fokozza az érrendszeri kockázatokat és elősegítheti a vérrögképződést.
 5. Cukorbetegség:
  • A magas vércukorszint növeli a vérrögképződés kockázatát.
 6. Magas vérnyomás:
  • A magas vérnyomás sérüléseket okozhat az érfalakban, elősegítve a vérrögképződést.
 7. Szívritmuszavarok:
  • A fibrilláció vagy más szívritmuszavarok növelik a vérrögképződés kockázatát.

Megelőzési Stratégiák:

 1. Életmódbeli változások:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, dohányzás elkerülése.
 2. Vérhígító gyógyszerek:
  • Az orvos által előírt véralvadásgátlók a vérrögképződés kockázatának csökkentésére.
 3. Kompressziós harisnya:
  • Azoknak, akik hajlamosak a vérrögképződésre, kompressziós harisnya használata segíthet.
 4. Szünetek a hosszabb ülés vagy állás során:
  • A hosszú ideig tartó ülés vagy állás növelheti a vérrögképződés kockázatát.
 5. Rendszeres ellenőrzések és kezelések:
  • Különösen a magas kockázatú egyének számára fontos rendszeres orvosi ellenőrzés és kezelés.

A vérrögképződés komoly egészségügyi kockázatokat hordoz, de megfelelő prevencióval és orvosi figyelemmel sok esetben elkerülhető. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a kockázati tényezőkkel és a tünetekkel, és szükség esetén azonnal keresse fel orvosát a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

KRÓNIKUS VÉNÁS ELÉGTELENSÉG

Krónikus Vénás Elégtelenség: Tünetek, Okok és Kezelési Lehetőségek

Bevezetés: A krónikus vénás elégtelenség egy olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor a vénák nem képesek hatékonyan visszaszállítani a vért a végtagokból a szívbe. Ez a probléma idővel súlyosbodhat, és számos kellemetlen tünettel járhat. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a krónikus vénás elégtelenség tüneteit, okait és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket.

Tünetek:

 1. Lábfájdalom és nehézláb érzés:
  • A leggyakoribb tünetek közé tartozik a lábfájdalom, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy ülés után, valamint a lábakban jelentkező nehézláb érzés.
 2. Duzzanat és viszketés:
  • Az érintett területeken duzzanat és viszketés jelentkezhet, mivel a vér nem megfelelően áramlik a vénákon keresztül.
 3. Visszértágulatok:
  • A visszértágulatok, vagy kidudorodó, kanyargós vénák, a KVE egyik jól látható jele lehet.
 4. Bőrproblémák:
  • A bőrön kialakuló elszíneződés, pigmentáció vagy fekélyek a vér elégtelen visszaáramlását jelzik.
 5. Éjszakai görcsök:
  • Az éjszakai lábgörcsök a vér áramlásának zavara miatt jelentkezhet.
 6. Bőrpír és hőmérsékletváltozások:
  • Az érintett területeken a bőr melegebb lehet, és pirosság is kialakulhat.

Okok:

 1. Visszértágulatok:
  • A leggyakoribb ok a visszértágulatok, amelyek a vénák falának gyengülésével és kitágulásával járnak.
 2. Érelmeszesedés:
  • Az érelmeszesedés miatt az ér falai beszűkülhetnek, és nehezebben szállítják vissza a vért.
 3. Vénás trombózis:
  • A vérrögök kialakulása a vénákban akadályozhatja a vér áramlását.
 4. Szív- és érrendszeri betegségek:
  • Szívhibák vagy más érrendszeri betegségek is elősegíthetik a krónikus vénás elégtelenség kialakulását.
 5. Hormonális változások:
  • Terhesség, fogamzásgátlók vagy hormonpótló terápia is hozzájárulhat a kialakulásához.

Kezelési Lehetőségek:

 1. Kompressziós terápia:
  • Kompressziós harisnya vagy gélek használata a vér visszaáramlásának javítására.
 2. Életmódbeli változások:
  • Rendszeres testmozgás, testsúlykontroll, a lábak rendszeres pihentetése.
 3. Gyógyszeres kezelés:
  • Gyógyszerek, például érfalat erősítők vagy vízhajtók, a tünetek enyhítésére.
 4. Intervenciós eljárások:
  • Skleroterápia vagy endovenás lézeres terápia a visszértágulatok kezelésére.
 5. Sebészeti beavatkozás:
  • Súlyos esetekben, például fekélyek vagy vénák elzáródása esetén, sebészeti eltávolítás vagy bypass műtét szóba jöhet.

A krónikus vénás elégtelenség hosszú távú és fokozatosan súlyosbodó probléma lehet, de megfelelő kezeléssel és életmódbeli változásokkal sok esetben enyhíthetőek a tünetek és megelőzhetőek a szövődmények. A szakorvosi kezelés és a rendszeres ellenőrzések fontosak a betegség megfelelő kezelésében és gondozásában.

ÉRELMESZESEDÉS TÜNETEI

Érelmeszesedés Tünetei és Azok Felismerése

Bevezetés: Az érelmeszesedés, más néven atherosclerosis, egy olyan állapot, amikor az artériákban koleszterin, zsír és egyéb anyagok lerakódnak, kialakítva plakkokat, és szűkítik az érfalakat. Ez a folyamat hosszú időn keresztül zajlik, és jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük az érelmeszesedés tüneteit és azt, hogyan lehet felismerni ezt az állapotot.

Tünetek:

 1. Angina Pectoris:
  • Az angina pectoris a mellkasi fájdalom vagy kényelmetlenség érzése, ami akkor jelentkezik, amikor a szív nem kap elegendő vért vagy oxigént. Ez az egyik jellegzetes tünete az érelmeszesedésnek.
 2. Légzési Nehézség:
  • Az érelmeszesedés a tüdő artériáinak beszűkülését is okozhatja, ami légzési nehézségekhez vezethet.
 3. Fáradtság és Gyengeség:
  • Az érelmeszesedés következtében a szív kevésbé hatékonyan pumpálja a vért, így fáradtság és gyengeség is jelentkezhet.
 4. Érrendszeri Betegségek Egyéb Jelei:
  • Egyéb érrendszeri betegségek tünetei is jelentkezhetnek, például hideg vagy zsibbadt végtagok, fejfájás, szédülés.
 5. Szívritmuszavarok:
  • Az érelmeszesedés növelheti a szívritmuszavarok kockázatát, ami szívverési rendellenességekhez vezethet.
 6. Szexuális Diszfunkció:
  • Az érelmeszesedés szexuális diszfunkcióhoz, például merevedési zavarokhoz vezethet a férfiaknál.
 7. Ischaemiás Stroke:
  • Az érelmeszesedésből adódó plakkok leválása és az artériák elzáródása ischaemiás stroke-ot okozhat, ami a neurológiai tünetek (pl. beszédzavar, bénulás) kialakulásához vezet.

Az Érelmeszesedés Felismerése:

 1. Egészségügyi Vizsgálatok:
  • A vérnyomás, a koleszterinszint, és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése fontos a kockázatok felméréséhez.
 2. Szív- és Érrendszeri Vizsgálatok:
  • EKG, szívkatéterezés, vagy echokardiográfia segíthet az érelmeszesedés és annak szövődményeinek felismerésében.
 3. Képalkotó Vizsgálatok:
  • CT vagy MRI vizsgálatok segíthetik az artériák állapotának vizsgálatát és a plakkok lokalizálását.
 4. Angiográfia:
  • Az angiográfia segítségével az orvos láthatja az artériákban található szűkületeket vagy elzáródásokat.
 5. Szívstressz Teszt:
  • Egy olyan vizsgálat, amely során a szív reakcióit tesztelik terhelés alatt, ami segít az érelmeszesedés korai felismerésében.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Életmódváltás:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, dohányzásról való leszokás.
 2. Gyógyszeres Kezelés:
  • Koleszterinszint-csökkentők, vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók az érelmeszesedés kezelésére.
 3. Intervenciós Eljárások:
  • Stentelés vagy angioplasztika a szűkült artériák tágítására.
 4. Sebészeti Beavatkozások:
  • Bypass műtét súlyos esetekben, ahol az artériák elzáródnak.
 5. Rendszeres Orvosi Ellátás:
  • Rendszeres orvosi ellenőrzések és szűrések az érelmeszesedés korai felismerése és kezelése érdekében.

Zárás: Az érelmeszesedés egy súlyos állapot, de megfelelő kezeléssel és életmódváltással sok esetben kezelhető és megelőzhető. Az érintetteknek fontos figyelni a tünetekre, rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket végezni, és az orvossal együttműködve kezelési tervüket kidolgozni a szív- és érrendszeri egészség megőrzése érdekében.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×