1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

PROKTOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

PROKTOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi proktológiai panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

PROKTOLÓGIA MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

A proktológia egy szakterület az általános sebészetben, mely a végbél különféle betegségeinek feltárására, diagnosztizálására és kezelésére specializálódik. A proktológus szakorvosok az aranyér, a végbél környezetében zajló gyulladások, jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, valamint a végbél különböző elváltozásainak vizsgálatát és kezelését végzik. Az egyszerű végbél repedésektől kezdve egészen a panaszmentesen kialakuló végbélrákig terjedő problémák kezelésével foglalkoznak.

A proktológia számos különböző állapotot kezel, például aranyeret, végbélrepedést (anal fisszúra), végbéltályogot, végbélgyulladást (proktitis), végbéltágulatokat (visszér), végbélpolipokat és egyéb anatómiai rendellenességeket vagy betegségeket.

Különböző fizikai vizsgálatokkal , anoscopia (végbéltükörrel történő vizsgálat), sigmoidoscopia (végbélszári vizsgálat), kolonoszkópia (vastagbéltükörrel történő vizsgálat) és egyéb diagnosztikai eljárásokat alkalmaznak a panasz okának feltárására.

A proktológiai problémák gyakoriak lehetnek, és jelentős kényelmetlenséget és zavarokat okozhatnak a betegeknek. Fontos, hogy az ilyen típusú tünetekkel küzdők időben orvoshoz forduljanak, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjanak.

MILYEN ESETEKBEN FORDULJUNK PROKTOLÓGUS SZAKORVOSHOZ

Proktológushoz fordulhatunk, ha a következő tüneteket tapasztaljuk, vagy panaszokkal küzdünk:

 1. Aranyér: Ha végbélben vagy a végbélnyílás környékén fájdalom, viszketés, égő érzés vagy vérzés jelentkezik, amely az aranyér jele lehet. Az aranyér a végbél körüli vénák duzzanata, mely fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat székletürítéskor.
 2. Anal fisszúra: Ha a végbélnyílás környékén fájdalom, vérzés vagy égő érzés tapasztalható a székletürítés során, ami anal fisszúrára utalhat. Ez akkor fordul elő, amikor a végbél vékony, érzékeny nyálkahártyája megsérül, és hosszanti irányú apró repedések, sebek keletkeznek. Ez általában rendkívül fájdalmas állapot, és nagyon nehezen vagy egyáltalán nem gyógyul.
 3. Visszértágulat: A visszértágulat a végbélben olyan állapot, amikor a végbél körüli vénák megduzzadnak és kitágulnak, gyakran fájdalmat, viszketést és vérzést okozva. A székrekedés, az ülő életmód és terhesség hajlamosító tényezők lehetnek.
 4. Végbélgyulladás: A végbélgyulladás a végbél nyálkahártyájának gyulladásos állapota, melyet gyakran fájdalom, viszketés és végbélvérzés kísér. Lehetséges okai között szerepelhetnek az irritáló anyagok, fertőzések vagy autoimmun betegségek.
 5. Anal trombózis: Az analis trombózis a végbél körüli vénákban kialakuló vérrögök miatt jelentkező fájdalmas duzzanat. Általában hirtelen kialakul, és érzékenységet, duzzanatot és fájdalmat okoz a végbélnyílás környékén.
 6. Végbélrák vagy polipok: A végbélrák vagy polipok a vastagbél vagy végbél belső falán kialakuló elváltozások, amelyek a vastagbélrák kialakulásához vezethetnek. A polipok jóindulatú növedékek, melyek lehetséges előállományai a ráknak. A végbélrák vagy polipok gyakran tünetmentesek, de a véres széklet, hasi fájdalom vagy emésztési problémák jelentkezése esetén fontos az orvosi vizsgálat.
 7. Berepedés: Az anális berepedés kis repedés vagy seb a végbélnyílás körüli bőrön vagy nyálkahártyán, általában a székletürítés során jelentkező éles fájdalommal és vérzéssel. Gyakran a székrekedés vagy az erős ürítés okozza.

Ezen tünetek vagy állapotok esetén fontos szakorvoshoz fordulni, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjunk. A proktológus szakorvos szakosodott a végbél és a végbélnyílás problémáinak diagnosztizálására és kezelésére, így segítséget tud nyújtani a problémák kezelésében.

MILYEN KEZELÉSI MÓDSZEREK LÉTEZNEK A MODERN PROKTOLÓGIAI ELLÁTÁSBAN

 1. Gyógyszeres kezelés: Ide tartoznak a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, vénás keringést javító gyógyszerek, valamint helyi kezelésekre szolgáló kenőcsök és kúpok.
 2. Krioterápia: Az eljárás során a problémás területet fagyasztják, hogy megsemmisítsék az érintett szöveteket, például aranyerek esetén.
 3. Infravörös koaguláció (IRC): Ez a módszer arra használható, hogy az aranyeres csomókat megkoagulálják és lezárják, csökkentve ezzel a vérzést.

 

 1. Skleroterápia: A módszer során egy speciális oldatot injektálnak az aranyeres csomókba, hogy összezsugorítsák és lezárják azokat.
 2. Laserterápia: A lézeres kezelés során a lézer energiáját használják fel a problémás területek kezelésére, például aranyeres csomók vagy végbélpolipok eltávolítására.
 3. Sebészeti beavatkozások: A sebészi eljárások közé tartoznak az aranyér eltávolítása, az analis berepedések vagy fistulák kezelése, valamint a végbélrák műtéti kezelése.

Fontos megjegyezni, hogy a kezelési módszer kiválasztása attól függ, hogy milyen problémát kell kezelni, valamint az egyedi páciensigényekre és az orvos által javasolt terápiára.

SZAKORVOSAINK

DR. LÁSZLÓ ELŐD

Proktológus, általános sebész szakorvos

Dr. Beke Gábor 1978-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Diploma után a Ceglédi Kórház érsebészeti osztályán dolgozott, majd 1983 és 2007 között a BM Központi Kórház érsebészeti osztályán tevékenykedett. Jelenleg a Honvéd Korház érsebészeti osztályán dolgozik.

Érsebészeti szakterületén széles körű tapasztalattal és magas színvonalú szolgáltatásokkal büszkélkedhet. Szakmai tevékenysége magában foglalja az érrendszeri problémák diagnosztizálását, kezelését és sebészeti beavatkozásait. Élen jár a modern érsebészeti eljárások alkalmazásában, beleértve az innovatív endovaszkuláris technikákat és a precíziós sebészeti megoldásokat.

Dr. Beke nem csupán a tüneteket kezeli, hanem minden egyes betege számára személyre szabott kezelési tervet készít. Az érrendszeri problémák esetén azonnal segítséget nyújt a diagnózis felállításában, és a legmegfelelőbb terápiás megoldásokat kínálja fel. Kiemelkedő szakértelme mellett kiváló kommunikációs képességeivel is kitűnik, és elkötelezett abban, hogy betegeinek részletes tájékoztatást nyújtson az állapotukról és a kezelési lehetőségekről.

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Proktológiai szakorvosi vizsgálat 30.000
Kontroll vizsgálat (3 hónapon belül) 25.000
Aranyér Thrombectomia, Tályogfeltárás, Vérrög eltávolítás  56.000
Rektoszkópia 45.000
Aranyér gyűrűzés 1db – barron ligatura műszeres vizsgálattal. További gyűrű +25.000Ft/db
78.000
Végbél polyp eltávolítás
75.000
Szövettani vizsgálat 15.000
Recept felírás 2.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB PROKTOLÓGIAI PANASZOKRÓL

ANAL FISTULA

Az anális fisztula: Tünetek, okok és kezelési lehetőségek

Az anális fisztula egy olyan állapot, amely gyakran fájdalmat és kellemetlenséget okoz az anus környékén. Ez a probléma általában egy korábbi anális abszcessz (gennyes tasak) következménye, amely nem gyógyult megfelelően. Az abszcessz kialakulhat fertőzés vagy irritáció miatt az anus vagy a végbél területén.

Tünetek: Az anális fisztulát számos tünet jellemzi, köztük:

 • Gennyes váladék kibocsátása az anus környékén
 • Fájdalom vagy kellemetlenség az anus körül, különösen ülés vagy székletürítés közben
 • Vérzés az anusból
 • Viszketés vagy égő érzés az anus körül
 • Székletürítés során fellépő fájdalom vagy kellemetlenség

Okok: Az anális fisztula gyakran egy korábbi anális abszcessz következménye, amely nem gyógyult megfelelően. Az abszcessz kialakulhat fertőzés vagy irritáció miatt az anus vagy a végbél környékén.

Kezelés: Az anális fisztulát általában sebészeti úton kezelik. A sebész eltávolítja a fistulát, majd helyreállítja az érintett területet. Egyes esetekben előzetes antibiotikum-kezelés is szükséges lehet a fertőzés leküzdésére.

Fontos megérteni, hogy az anális fisztula súlyos fájdalommal és kellemetlenséggel járhat, és ha tüneteket észlel, fontos, hogy minél előbb konzultáljon proktológussal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Összefoglalás: Az anális fisztula gyakori probléma, amely gyakran a korábbi anális abszcessz következménye. Tünetei közé tartozik a fájdalom, a gennyes váladék és a vérzés az anus környékén. A kezelés általában sebészeti beavatkozást igényel, de fontos az időben történő diagnózis és kezelés a szövődmények elkerülése érdekében.

ARANYÉR KIALAKULÁSA ÉS KEZELÉSE

Az aranyér: Tünetek, okok és kezelési lehetőségek

Az aranyér egy olyan állapot, amely a végbél körüli vénák kóros kitágulását jelenti, ami gyakran fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat a székletürítés során. Bár az aranyér kellemetlen lehet, általában kezelhető és kezelés nélkül is enyhülhetnek a tünetek.

Tünetek: Az aranyér számos tünettel járhat, köztük:

 • Véres széklet, amelyet az aranyeres csomók megsérülése vagy irritációja okozhat
 • Fájdalom vagy kellemetlenség az anus környékén
 • Viszketés vagy égő érzés az anus körül
 • Aranyeres csomók tapinthatóak lehetnek a végbél környékén vagy a végbélnyílásban

Okok: Az aranyér kialakulásának számos oka lehet, köztük:

 • Székrekedés vagy krónikus hasmenés, amely fokozza a végbél nyomását
 • Ülő életmód, ami lassíthatja a vérbőséget az alsó végtagokban és a végbélben
 • Terhesség vagy szülés, amely növelheti a nyomást a végbél környékén lévő vénákban

Kezelés: Az aranyér kezelése általában konzervatív intézkedéseket és életmódbeli változtatásokat foglal magában, például:

 • Diéta módosítása, beleértve a rostban gazdag ételek fogyasztását és a megfelelő hidratáltság fenntartását
 • Aktív életmód fenntartása, beleértve a rendszeres testmozgást
 • Helyi kezelések alkalmazása, például hidratáló krémek vagy kúpok
 • Gyógyszerek szedése, például véralvadásgátlók vagy gyulladáscsökkentők

Súlyosabb esetekben, amikor a konzervatív kezelések nem segítenek, sebészeti beavatkozás is szóba jöhet, például aranyér ligálása vagy aranyér eltávolítása.

Összefoglalás: Az aranyér egy gyakori és kellemetlen állapot, amely a végbél körüli vénák kóros kitágulását jelenti. Bár az aranyér tünetei megterhelőek lehetnek, a megfelelő kezelési módszerekkel jelentősen enyhíthetők. Fontos azonban, hogy ha aranyér tüneteit tapasztalja, konzultáljon proktológussal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

VÉGBÉLGYULLADÁS (PROCTITIS)

Végbélgyulladás (Proctitis): Tünetek, okok és kezelési lehetőségek

A végbélgyulladás (proctitis) egy gyulladásos állapot, amely a végbél nyálkahártyáját érinti. Ez az állapot kellemetlenséget, fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat, és számos oka lehet. Azonban a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget.

Tünetek:

 • Vérzés a végbélnyílásból
 • Fájdalom vagy kellemetlenség a végbél környékén
 • Vizenyő, duzzanat vagy érzékenység a végbél körül
 • Székletürítés során fellépő fájdalom vagy kellemetlenség
 • Nyálkahártyás kibocsátás az anusból

Okok: A végbélgyulladás különféle okokból alakulhat ki, köztük:

 • Bakteriális vagy vírusfertőzés
 • Gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa
 • Szexuális úton terjedő fertőzések, például a chlamydia vagy a gonorrhoea
 • Gyógyszerek mellékhatásai, például a rák kezelésére használt sugárterápia

Kezelés: A végbélgyulladás kezelése a gyulladás okától függ. Ezért fontos az alapos orvosi vizsgálat és diagnózis. A kezelés általában magában foglalja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, antibiotikumok vagy más specifikus kezelési módszerek alkalmazását. Fontos az is, hogy kerüljük azokat a tényezőket, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket, például az irritáló ételeket vagy az anális szexet.

Összefoglalás: A végbélgyulladás kellemetlen és gyakori állapot, amely számos okból alakulhat ki. A tünetek enyhítése és a gyulladás kezelése érdekében fontos az orvosi vizsgálat és a megfelelő kezelési terv kialakítása. A korai diagnózis és kezelés segíthet elkerülni a szövődményeket és javítani az életminőséget az érintettek számára.

ANÁLIS BEREPEDÉS

Anális Berepedés (Fissura ani): Tünetek, okok és kezelési lehetőségek

Az anális berepedés (Fissura ani) egy gyakori probléma, amely kellemetlenséget és fájdalmat okozhat az anus környékén. Ez az állapot általában egy kis repedés vagy seb a végbélnyílás körüli bőrön vagy nyálkahártyán. Bár általában nem súlyos, de fájdalmassága miatt jelentős kellemetlenséget okozhat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az anális berepedés tüneteit, okait és lehetséges kezelési módjait.

Tünetek:

 • Éles vagy égő fájdalom az anus környékén, különösen székletürítéskor
 • Véres széklet vagy véres nyálkahártya az anusból
 • Viszketés vagy égő érzés az anus körül
 • Fájdalom a székletürítés után, amely akár néhány óráig is eltarthat

Okok: Az anális berepedés általában az erős vagy túlzott székletürítés következtében alakul ki, ami túlzott nyomást gyakorol az anus környékén lévő szövetekre. Egyéb okok közé tartozhatnak a székrekedés, az irritáló ételek fogyasztása, az anális szex vagy a gyomor-bélrendszeri betegségek, mint például a Crohn-betegség.

Kezelés: Az anális berepedés kezelése általában konzervatív, és magában foglalja az alábbiakat:

 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása, például kenőcsök vagy végbélkúpok formájában
 • Az irritáló ételek kerülése és a megfelelő rostbevitel biztosítása a székrekedés enyhítése érdekében
 • Helyi meleg fürdők vagy hidrogén-peroxidos öblögetések alkalmazása az anus körüli terület tisztítására és fájdalom enyhítésére

Súlyosabb esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem segít, az orvos további terápiát vagy akár sebészeti beavatkozást is javasolhat az anális berepedés kezelésére.

Az anális berepedés általában jól reagál a kezelésre, és általában gyógyulási időtartama rövid. Fontos azonban, hogy ha bármilyen tünetet észlel, konzultáljon proktológussal, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

VÉGBÉL POLIPOK

Végbélpolipok: Tünetek, Diagnózis és Kezelési Lehetőségek

A végbélpolipok olyan jóindulatú kinövések, amelyek a végbél nyálkahártyáján alakulnak ki. Általában kicsik és tünetmentesek, de egyes esetekben okozhatnak vérzést vagy más emésztőrendszeri panaszokat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a végbélpolipok tüneteit, diagnózisát és kezelési lehetőségeit.

Tünetek:

 • Véres széklet, amely a polipok véresedéséből ered
 • Végbélvérzés, különösen székletürítés során
 • Változások a székletürítésben, például hasmenés vagy székrekedés
 • Fájdalom vagy kellemetlenség a végbél környékén
 • Ritkábban előforduló tünetek, mint például hasi fájdalom vagy fáradtság

Diagnózis: A végbélpolipok általában véletlenszerűen kerülnek diagnosztizálásra a végbél vagy vastagbél vizsgálata során, például kolonoszkópia vagy sigmoidoszkópia segítségével. Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik az orvos számára a polipok megtekintését és szükség esetén a mintavételt a további vizsgálatokhoz.

Kezelés: A végbélpolipok kezelése általában a polipok eltávolítását jelenti. A polipektómia során a polipot eltávolítják a végbél vagy vastagbél vizsgálata során. A polipokat eltávolíthatják a kolonoszkópia vagy sigmoidoszkópia során is. A nagyobb vagy bizonytalan jellegű polipok esetén a teljes eltávolítást követően további vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy kizárják a rák kialakulásának lehetőségét.

Megelőzés: A rendszeres szűrővizsgálatok, például a kolonoszkópia vagy a sigmoidoszkópia, fontosak lehetnek a végbélpolipok időben történő felismerése és kezelése érdekében. Az egészséges életmód, például a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend, segíthet csökkenteni a végbélpolipok kockázatát.

Összességében a végbélpolipok gyakran jóindulatúak és kezelhetőek. Fontos azonban az időben történő diagnózis és kezelés annak érdekében, hogy kizárjuk a súlyosabb problémákat és megelőzzük a szövődményeket.

VÉGBÉL DAGANATOK

Végbél daganatok: Tünetek, diagnózis és kezelési lehetőségek

A végbél daganatok olyan elváltozások, amelyek a végbélben vagy a végbélnyílás környékén fordulnak elő. Ezek lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, és különböző tünetekkel és kezelési lehetőségekkel járhatnak.

Tünetek:

 • Véres széklet vagy véres elszíneződés a WC-papíron vagy a székletben
 • Változások a székletürítésben, például hasmenés vagy székrekedés
 • Fájdalom vagy kellemetlenség a végbél környékén
 • Súlyvesztés, fáradtság vagy gyengeség
 • Érzékenység vagy duzzanat a végbél környékén

Diagnózis: A végbél daganatok diagnosztizálásához az orvos általában az alábbi vizsgálatokat rendeli el:

 • Fizikai vizsgálat és anamnézis felvétel
 • Vérvizsgálatok és képalkotó eljárások, például kolonoszkópia vagy sigmoidoszkópia
 • Biopszia, amely során a daganat szövettani vizsgálatra kerül

Kezelés: A végbél daganatok kezelése attól függ, hogy a daganat milyen típusú és milyen előrehaladott. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:

 • Sebészi eltávolítás: A daganat teljes vagy részleges eltávolítása műtéti úton.
 • Sugárkezelés: A daganat sugárterápiával történő kezelése a sebészi beavatkozás előtt vagy után.
 • Kemoterápia: Gyógyszerekkel történő kezelés a daganat megszüntetésére vagy méretének csökkentésére.

Fontos megjegyezni, hogy minél korábban diagnosztizálják és kezelik a végbél daganatokat, annál jobb a túlélési prognózis. Ezért fontos az időben történő orvosi vizsgálat és kezelés igénylése, ha bármilyen tünetet észlel vagy kockázati tényezőkkel rendelkezik.

A végbél daganatok komoly egészségügyi problémát jelenthetnek, de a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet a sikeres kezelésben és a betegség leküzdésében.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×