1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

DOPPLER VIZSGÁLAT

Szakértelem Empátia Törődés

DOPPLER VIZSGÁLAT

Szakértelem

Empátia

Törődés

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

MI A DOPPLER VIZSGÁLAT

A Doppler vizsgálat egy olyan orvosi képalkotó eljárás, amelynek segítségével az érrendszerben áramló vér sebességét és irányát lehet mérni. Ezek a vizsgálatok nagyon fontosak lehetnek az érrendszeri betegségek diagnosztizálásában és követésében, például a vénás trombózis vagy az artériás szűkületek felismerésében. A Doppler vizsgálat segítségével az orvosok képet kapnak az érrendszerben lévő esetleges elzáródásokról, véráramlási problémákról és azok súlyosságáról. A módszer különösen hasznos lehet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a terhesség alatti monitorozás során.

DOPPLER ULTRAHANG DIAGNOSZTIKA

A Doppler-vizsgálat sok betegség diagnózisában segíthet, például:

 • vérrögök
 • érelmeszesedés
 • rosszul működő erek, például a lábon, amelyek a vér vagy egyéb folyadék meggyűlését és a láb bedagadását okozhatják (vénás elégtelenség)
 • szívérelégtelenség
 • veleszületett szívbetegségek
 • elzáródott artéria
 • csökkent keringés a lábon (perifériás artériás betegség)
 • felfújódott erek
 • érszűkület, például karotisz szűkülete

ALSÓ ÉS FELSŐ VÉGTAGI VÉNÁK ÉS ARTÉRIÁK DOPPLER VIZSGÁLATA

Az alsó végtagi artériák Doppler vizsgálata az egyik kulcsfontosságú eszköze az érrendszeri betegségek diagnosztizálásának és kezelésének. Ez a nem invazív eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy értékeljék a véráramlás sebességét és irányát az alsó végtagok artériáiban, segítve ezzel az artériás betegségek, például az érszűkületek vagy az artériás elzáródások felismerését és kezelését.

Az eljárás nemcsak a betegségek diagnosztizálására, hanem a kezelési terv kialakítására és a kezelés hatékonyságának nyomon követésére is alkalmazható. Például az artériás elzáródások vagy érszűkületek esetén a Doppler-vizsgálat segíthet az elzáródások pontos lokalizálásában és a megfelelő kezelési stratégia meghatározásában, például angioplasztika vagy érszűkületi műtét formájában.

 

Az alsó végtagi artériák Doppler vizsgálata során az orvosok figyelmet fordítanak az artériákban észlelt jelekre és paraméterekre. Ezek közé tartozik a szisztolés és diasztolés véráramlás sebessége, a pulzáló véráramlás jelenléte, az áramlás gördülő jellegének értékelése és az esetleges érszűkületek vagy elzáródások lokalizálása.

 

NYAKI EREK DOPPLER VIZSGÁLATA

A nyaki artériák Doppler vizsgálata során az orvosok figyelmet fordítanak az artériákban észlelt jelekre és paraméterekre. Ezek közé tartozik a szisztolés és diasztolés véráramlás sebessége, a pulzáló véráramlás jelenléte, az áramlás jellegének értékelése és az esetleges érszűkületek vagy elzáródások lokalizálása.

A nyaki artériák Doppler vizsgálata különösen fontos lehet olyan panaszok esetén, mint például:

 1. Fejfájás és szédülés: Ezek a tünetek gyakran jelzik az agyi véráramlás problémáit, például az artériás szűkületeket vagy elzáródásokat, amelyeket a nyaki artériák Doppler vizsgálata segíthet azonosítani.
 2. Látásproblémák: Az érszűkületek vagy az agyi véráramlás zavarai látásproblémákat is okozhatnak. A Doppler vizsgálat segíthet az érrendszeri problémák felismerésében, amelyek hatással lehetnek a szem érrendszerére.

 

3. Beszédzavarok és mozgásproblémák: Az agyi véráramlás zavaraihoz kapcsolódó tünetek, mint például a beszédzavarok vagy a végtagok mozgásának problémái, további diagnosztikai értéket adnak a Doppler vizsgálatnak az érrendszeri problémák azonosításában.

 

SZAKORVOSAINK

DR. BEKE GÁBOR

Érsebész szakorvos

Dr. Beke Gábor 1978-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Diploma után a Ceglédi Kórház érsebészeti osztályán dolgozott, majd 1983 és 2007 között a BM Központi Kórház érsebészeti osztályán tevékenykedett. Jelenleg a Honvéd Korház érsebészeti osztályán dolgozik.

Érsebészeti szakterületén széles körű tapasztalattal és magas színvonalú szolgáltatásokkal büszkélkedhet. Szakmai tevékenysége magában foglalja az érrendszeri problémák diagnosztizálását, kezelését és sebészeti beavatkozásait. Élen jár a modern érsebészeti eljárások alkalmazásában, beleértve az innovatív endovaszkuláris technikákat és a precíziós sebészeti megoldásokat.

Dr. Beke nem csupán a tüneteket kezeli, hanem minden egyes betege számára személyre szabott kezelési tervet készít. Az érrendszeri problémák esetén azonnal segítséget nyújt a diagnózis felállításában, és a legmegfelelőbb terápiás megoldásokat kínálja fel. Kiemelkedő szakértelme mellett kiváló kommunikációs képességeivel is kitűnik, és elkötelezett abban, hogy betegeinek részletes tájékoztatást nyújtson az állapotukról és a kezelési lehetőségekről.

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat (Doppler vizsgálattal) 30.000
Foam (Hab) szkleroterápia – Visszérkezelés 45.000
Visszerek injekciós kezelése – ampullánként 25.000
Rádiófrekvenciás szkleroterápia 50.000
Recept felírás 2.000

MŰTÉTI ÁRAK

VENASEAL RAGASZTÁSOS VISSZÉRMŰTÉT

 

VenaSeal ragasztásos visszérműtét – egy végtagon 580.000
VenaSeal ragasztásos visszérműtét – mindkét végtagon 800.000
RÁDIÓFREKVENCIÁS EVRF, MW ECO VISSZÉRMŰTÉT

 

Rádiófrekvenciás EVRF, MW ECO visszérműtét – egy végtagon 460.000
Rádiófrekvenciás EVRF, MW ECO visszérműtét – mindkét végtagon 680.000
Perforáns ragasztás 100.000
LÉZERES VISSZÉRMŰTÉT (NEOLASER 1470)

 

Lézeres visszérműtét – egy végtagon 460.000
Lézeres visszérműtét – mindkét végtagon 680.000
Perforáns ág ragasztás 100.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB ÉRSEBÉSZETI PANASZOKRÓL

VISSZÉRTÁGULATOK

Visszértágulatok: Tünetek, Okok és Kezelési Lehetőségek

Bevezetés: A visszértágulatok olyan elterjedt érrendszeri problémák, amelyek a vénák kitágulását és deformációját eredményezik, leggyakrabban a lábakon. Bár sokan esztétikai aggodalomként tekintenek rájuk, a visszértágulatok idővel súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ez a cikk részletesen tárgyalja a visszértágulatok tüneteit, okait és a modern kezelési lehetőségeket.

Tünetek:

 1. Látható kitágult vénák: A legjellegzetesebb tünet a lábakon vagy más érintett területeken látható, kék vagy lilás színű kitágult vénák.
 2. Fájdalom és nehézláb érzés: A visszértágulatok okozhatnak fájdalmat és kellemetlen érzést a lábakban, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy ülés után.
 3. Duzzanat és viszketés: Az érintett területeken duzzanat, viszketés és égő érzés is jelentkezhet.
 4. Bőrproblémák: A visszértágulatok idővel bőrproblémákat is okozhatnak, például bőrelszíneződést vagy fekélyeket a lábakon.

Okok: A visszértágulatok kialakulásában több tényező is szerepet játszhat:

 1. Genetikai hajlam: Ha a családban már előfordultak visszértágulatok, nő a saját kockázata.
 2. Női nem: A nők hajlamosabbak a visszértágulatokra, különösen terhesség alatt.
 3. Álló vagy ülő munka: Hosszabb ideig tartó állás vagy ülés növelheti a visszértágulatok kockázatát.
 4. Túlsúly vagy elhízás: A felesleges testsúly növelheti az erek terhelését.
 5. Terhesség: A terhesség alatt a vér térfogata nő, és nyomás nehezedik az alsó végtagok erekre, ami visszértágulatokat eredményezhet.

Kezelési lehetőségek:

 1. Kompressziós harisnya: A kompressziós harisnya segíthet csökkenteni a visszértágulatok tüneteit, mivel segítik a vér visszafelé áramlását a lábakban.
 2. Életmódbeli változások: A rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly megtartása és a lábak rendszeres pihentetése segíthet a visszértágulatok megelőzésében és kezelésében.
 3. Szkleroterápia: Ez a kezelési módszer a visszértágulatokba injektál egy speciális oldatot, ami összehúzza és lezárja az érintett vénákat.
 4. Endovenás lézeres terápia (EVLT): Lézerrel kezelik az érintett vénát, hogy összehúzódjon és lezáródjon.
 5. Sebészeti beavatkozások: Súlyosabb esetekben, például nagyobb visszértágulatok vagy komplikációk esetén, sebészeti eltávolítás is szóba jöhet.

A visszértágulatok fontos problémák, amelyekre figyelmet kell fordítani, mivel súlyosabb szövődményekhez vezethetnek. A rendszeres ellenőrzések és az orvosi kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében és az egészség megőrzésében. Minden esetben érdemes szakorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

LÁBFÁJDALOM ÉS NEHÉZLÁB ÉRZÉS

Lábfájdalom és Nehézláb Érzés: Tünetek, Okok és Kezelési Stratégiák

Bevezetés: A lábfájdalom és a nehézláb érzése gyakori tünetek, amelyeket számos különböző ok okozhat. Ezek a panaszok nemcsak kellemetlenséget okoznak, de befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeket is. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk ezeket a tüneteket, különféle okokat, és megvizsgáljuk, hogyan lehet kezelni és enyhíteni a panaszokat.

Tünetek:

 1. Lábfájdalom:
  • A lábfájdalom széles skálán mozoghat, beleértve az éles, szúró fájdalmat, az égő érzést vagy a fáradt, tompa fájdalmat.
 2. Nehézláb érzés:
  • A nehézláb érzése gyakran a láb izmainak fáradtságával és súlyosságával jár együtt, különösen járás vagy állás után.
 3. Duzzanat:
  • A lábak duzzadása vagy dagadása, különösen a bokáknál és a lábszáraknál.
 4. Bőrproblémák:
  • A bőr elszíneződése, hidegsége, érzékenysége vagy akár fekélyek kialakulása.
 5. Észlelhető Változások:
  • Az érintett láb vagy lábak megváltozott megjelenése, például visszértágulatok kialakulása.

Okok:

 1. Érrendszeri Problémák:
  • Érszűkület, érelmeszesedés vagy vénás elégtelenség okozhat lábfájdalmat és nehézláb érzést.
 2. Izomszöveti Problémák:
  • Izomszöveti gyulladás, feszülés vagy sérülés.
 3. Idegi Problémák:
  • Ideggyulladás vagy más idegi rendellenességek.
 4. Ízületi Betegségek:
  • Ízületi gyulladás vagy ízületi kopás (artrózis).
 5. Túlsúly és Inaktivitás:
  • A túlsúly vagy a mozgásszegény életmód növelheti a lábfájdalom és a nehézláb érzését.

Kezelési Stratégiák:

 1. Pihenés és Lábemelés:
  • A láb pihentetése és emelése segíthet csökkenteni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat.
 2. Kompressziós Harisnya:
  • A kompressziós harisnya segíthet javítani a vérkeringést és csökkenteni a lábfájdalmat.
 3. Fizikoterápia:
  • Gyógytorna és speciális gyakorlatok az izmok erősítésére és a lábkeringés javítására.
 4. Gyógyszerek:
  • Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők vagy véralvadásgátlók, amelyeket az orvos ír fel.
 5. Életmódbeli Változások:
  • A megfelelő testsúly megtartása, rendszeres testmozgás és az egészséges életmód fenntartása.
 6. Sebészeti Beavatkozás:
  • Súlyos esetekben, például érrendszeri problémák vagy ízületi problémák esetén, sebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

A lábfájdalom és a nehézláb érzése sokféle okra vezethető vissza, és az okok az egyén sajátos egészségi állapotától függenek. Fontos, hogy az érintettek ne hagyják figyelmen kívül ezeket a tüneteket, és forduljanak orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben történő kezelés segíthet megelőzni a panaszok súlyosbodását és javítani az életminőséget.

HIDEG VAGY ELSZÍNEZŐDÖTT VÉGTAGOK

Hideg vagy Elszíneződött Végtagok: Tünetek, Okok és Kezelési Lehetőségek

Bevezetés: A hideg vagy elszíneződött végtagok tünetei olyan állapotokra utalhatnak, amelyek befolyásolják a vérkeringést és az érrendszeri egészséget. Ezek a tünetek lehetnek átmeneti vagy krónikusak, és fontos jelek lehetnek az esetleges egészségügyi problémákra. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk ezeket a tüneteket, lehetséges okokat és az elérhető kezelési lehetőségeket.

Tünetek:

 1. Hideg érzés:
  • A végtagok (például ujjak, kéz, láb) hidegsége, amely nem magyarázható külső hőmérsékleti viszonyokkal.
 2. Elszíneződés:
  • A bőr elszíneződése, például kékesség, sárgaság vagy fehérség.
 3. Érzékenységvesztés:
  • Az érintett területen tapasztalható érzékenységvesztés vagy zsibbadás.
 4. Fájdalom:
  • Az érintett területen fájdalom vagy kellemetlenség.
 5. Gyengeség:
  • Az érintett végtag gyengesége vagy nehezen mozgathatósága.

Okok:

 1. Érrendszeri Problémák:
  • Érszűkület, érelmeszesedés vagy érszűkület okozhatja a hideg és elszíneződött végtagokat.
 2. Vérkeringési Zavarok:
  • A Raynaud-szindróma vagy más vérkeringési rendellenességek.
 3. Vérzési Zavarok:
  • Hemofília vagy más vérzési zavarok, amelyek a véralvadási folyamatokat érintik.
 4. Idegi Problémák:
  • Ideggyulladás vagy neuropátia, amelyek érzékenységvesztést vagy gyengeséget okozhatnak.
 5. Autoimmun Betegségek:
  • Lupus vagy rheumatoid arthritis, amelyek az immunrendszer kóros aktivitását eredményezhetik.
 6. Diabetes:
  • A diabetes okozta neuropátia vagy érrendszeri károsodás.
 7. Médikamentumok:
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, amelyek a vérkeringést vagy a véralvadást befolyásolhatják.

Kezelési Lehetőségek:

 1. Életmódbeli Változások:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és a dohányzás elkerülése.
 2. Melegítő Eljárások:
  • Melegítő krémek, meleg fürdők vagy meleg vizes palackok a hideg ellen.
 3. Kompressziós Kezelések:
  • Kompressziós harisnya vagy gélek a vérkeringés javítására.
 4. Gyógyszerek:
  • Gyulladáscsökkentők, vérhígítók vagy specifikus gyógyszerek az alapbetegség kezelésére.
 5. Fizioterápia:
  • Gyógytorna vagy fizioterápia a végtagok erősítésére és mozgékonyságának javítására.
 6. Sebészeti Beavatkozás:
  • Súlyosabb esetekben, például érszűkület vagy érelmeszesedés esetén, sebészeti eljárások lehetnek szükségesek.

A hideg vagy elszíneződött végtagok tünetei mögött számos potenciális ok állhat, és az okok az egyén egyedi egészségi állapotától függenek. Fontos, hogy az érintettek ne hagyják figyelmen kívül ezeket a tüneteket, és orvosukkal konzultáljanak a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Az időben történő kezelés kulcsfontosságú lehet a lehetséges szövődmények megelőzésében és az életminőség javításában.

ÉRSZŰKÜLET

Érszűkület: Tünetek, Okok és Kezelési Stratégiák

Bevezetés: Az érszűkület olyan állapot, amelyben az artériákban kóros módon csökken a véráramlás, általában az érelmeszesedés vagy az érrendszeri betegségek következtében. Ez a kóros állapot komoly egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket is. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk az érszűkület tüneteit, okait és a rendelkezésre álló kezelési stratégiákat.

Tünetek:

 1. Járáskor jelentkező fájdalom:
  • Az érszűkület gyakran a végtagokban jelentkező fájdalommal jár, különösen járás vagy testmozgás során.
 2. Hidegség és zsibbadás:
  • Az érintett területek hidegek lehetnek, és az érszűkület miatt a végtagok zsibbadnak.
 3. Bőr elszíneződése:
  • A bőr elszíneződése, például sápadtság vagy kékesség az érszűkület következménye lehet.
 4. Gyenge pulzus:
  • Az érintett területeken a pulzus gyengébb lehet, és az érszűkület okozta véráramlási problémákat jelzi.
 5. Lassú sebgyógyulás:
  • Az érszűkület csökkentheti a véráramlást, ami lassabb sebgyógyulást eredményezhet.
 6. Erekcióval kapcsolatos problémák:
  • Az érszűkület szexuális diszfunkcióhoz vezethet a férfiaknál.

Okok:

 1. Érelmeszesedés (atherosclerosis):
  • A leggyakoribb ok, amikor a koleszterin és más anyagok lerakódnak az artériák falán, szűkítve az érrendszeri lumenét.
 2. Diabetes:
  • A cukorbetegség hozzájárulhat az érszűkülethez, különösen, ha nem kezelik megfelelően.
 3. Magas vérnyomás:
  • A magas vérnyomás hozzájárulhat az érelmeszesedéshez és az érszűkülethez.
 4. Dohányzás:
  • A dohányzás káros hatásai közé tartozik az artériák beszűkülése és az érelmeszesedés kialakulása.
 5. Magas koleszterinszint:
  • A túl magas koleszterinszint lerakódásokhoz vezethet az érfalakon, szűkítve az érrendszert.

Kezelési Stratégiák:

 1. Életmódbeli változások:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, dohányzás elkerülése.
 2. Gyógyszerek:
  • Vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentők, véralvadásgátlók az érrendszeri problémák kezelésére.
 3. Endovaszkuláris beavatkozások:
  • Angioplasztika és stentelés a szűkült érterületek tágítására és támogatására.
 4. Sebészeti beavatkozások:
  • Érplasztika vagy bypass műtét a súlyos érszűkületek kezelésére.
 5. Érsebészeti eljárások:
  • Modern technikák, például lézeres atherectomia, az érelmeszesedés eltávolítására.

Az érszűkület komoly állapot, amely súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében és az érintettek életminőségének javításában. A szakorvosi konzultáció és a rendszeres ellenőrzések fontosak az érszűkület kezelésében és követésében.

VÉRRÖGKÉPZŐDÉS

Vérrögképződés: Tünetek, Okok és Megelőzési Stratégiák

Bevezetés: A vérrögképződés vagy trombózis olyan folyamat, amikor a vérben lévő részecskék, például vérlemezkék és vérrögök, összecsapódnak és képződnek. Ez az állapot potenciálisan súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a stroke-ot. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk a vérrögképződés tüneteit, okait és a megelőzési stratégiákat.

Tünetek:

 1. Fájdalom és duzzanat:
  • Az érintett területen jelentkező fájdalom és duzzanat, amely a vérrög kialakulásával járhat.
 2. Pirosság és melegség:
  • Az érintett terület pirossá válhat, és melegebbé válhat a környezeténél.
 3. Légzési nehézség:
  • A tüdővérrög esetén légszomj és mellkasi fájdalom jelentkezhet.
 4. Szívproblémák:
  • Az artériákban kialakuló vérrögök szívinfarktust vagy más szívproblémákat okozhatnak.
 5. Stroke tünetei:
  • A véráramlást akadályozó agyi vérrögök stroke-ot okozhatnak, amelyek gyengeséget, beszédzavarokat és más neurológiai tüneteket eredményezhetnek.

Okok:

 1. Érrendszeri károsodás:
  • Az érrendszeri sérülések, például az érfal sérülése vagy gyulladása, elősegítheti a vérrögképződést.
 2. Érelmeszesedés:
  • Az artériákban lerakódó plakkok növelik a vérrögképződés kockázatát.
 3. Vérzavarok:
  • Hemofília vagy más véralvadási rendellenességek.
 4. Dohányzás:
  • A dohányzás fokozza az érrendszeri kockázatokat és elősegítheti a vérrögképződést.
 5. Cukorbetegség:
  • A magas vércukorszint növeli a vérrögképződés kockázatát.
 6. Magas vérnyomás:
  • A magas vérnyomás sérüléseket okozhat az érfalakban, elősegítve a vérrögképződést.
 7. Szívritmuszavarok:
  • A fibrilláció vagy más szívritmuszavarok növelik a vérrögképződés kockázatát.

Megelőzési Stratégiák:

 1. Életmódbeli változások:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, dohányzás elkerülése.
 2. Vérhígító gyógyszerek:
  • Az orvos által előírt véralvadásgátlók a vérrögképződés kockázatának csökkentésére.
 3. Kompressziós harisnya:
  • Azoknak, akik hajlamosak a vérrögképződésre, kompressziós harisnya használata segíthet.
 4. Szünetek a hosszabb ülés vagy állás során:
  • A hosszú ideig tartó ülés vagy állás növelheti a vérrögképződés kockázatát.
 5. Rendszeres ellenőrzések és kezelések:
  • Különösen a magas kockázatú egyének számára fontos rendszeres orvosi ellenőrzés és kezelés.

A vérrögképződés komoly egészségügyi kockázatokat hordoz, de megfelelő prevencióval és orvosi figyelemmel sok esetben elkerülhető. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a kockázati tényezőkkel és a tünetekkel, és szükség esetén azonnal keresse fel orvosát a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

KRÓNIKUS VÉNÁS ELÉGTELENSÉG

Krónikus Vénás Elégtelenség: Tünetek, Okok és Kezelési Lehetőségek

Bevezetés: A krónikus vénás elégtelenség egy olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor a vénák nem képesek hatékonyan visszaszállítani a vért a végtagokból a szívbe. Ez a probléma idővel súlyosbodhat, és számos kellemetlen tünettel járhat. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a krónikus vénás elégtelenség tüneteit, okait és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket.

Tünetek:

 1. Lábfájdalom és nehézláb érzés:
  • A leggyakoribb tünetek közé tartozik a lábfájdalom, különösen hosszabb ideig tartó állás vagy ülés után, valamint a lábakban jelentkező nehézláb érzés.
 2. Duzzanat és viszketés:
  • Az érintett területeken duzzanat és viszketés jelentkezhet, mivel a vér nem megfelelően áramlik a vénákon keresztül.
 3. Visszértágulatok:
  • A visszértágulatok, vagy kidudorodó, kanyargós vénák, a KVE egyik jól látható jele lehet.
 4. Bőrproblémák:
  • A bőrön kialakuló elszíneződés, pigmentáció vagy fekélyek a vér elégtelen visszaáramlását jelzik.
 5. Éjszakai görcsök:
  • Az éjszakai lábgörcsök a vér áramlásának zavara miatt jelentkezhet.
 6. Bőrpír és hőmérsékletváltozások:
  • Az érintett területeken a bőr melegebb lehet, és pirosság is kialakulhat.

Okok:

 1. Visszértágulatok:
  • A leggyakoribb ok a visszértágulatok, amelyek a vénák falának gyengülésével és kitágulásával járnak.
 2. Érelmeszesedés:
  • Az érelmeszesedés miatt az ér falai beszűkülhetnek, és nehezebben szállítják vissza a vért.
 3. Vénás trombózis:
  • A vérrögök kialakulása a vénákban akadályozhatja a vér áramlását.
 4. Szív- és érrendszeri betegségek:
  • Szívhibák vagy más érrendszeri betegségek is elősegíthetik a krónikus vénás elégtelenség kialakulását.
 5. Hormonális változások:
  • Terhesség, fogamzásgátlók vagy hormonpótló terápia is hozzájárulhat a kialakulásához.

Kezelési Lehetőségek:

 1. Kompressziós terápia:
  • Kompressziós harisnya vagy gélek használata a vér visszaáramlásának javítására.
 2. Életmódbeli változások:
  • Rendszeres testmozgás, testsúlykontroll, a lábak rendszeres pihentetése.
 3. Gyógyszeres kezelés:
  • Gyógyszerek, például érfalat erősítők vagy vízhajtók, a tünetek enyhítésére.
 4. Intervenciós eljárások:
  • Skleroterápia vagy endovenás lézeres terápia a visszértágulatok kezelésére.
 5. Sebészeti beavatkozás:
  • Súlyos esetekben, például fekélyek vagy vénák elzáródása esetén, sebészeti eltávolítás vagy bypass műtét szóba jöhet.

A krónikus vénás elégtelenség hosszú távú és fokozatosan súlyosbodó probléma lehet, de megfelelő kezeléssel és életmódbeli változásokkal sok esetben enyhíthetőek a tünetek és megelőzhetőek a szövődmények. A szakorvosi kezelés és a rendszeres ellenőrzések fontosak a betegség megfelelő kezelésében és gondozásában.

ÉRELMESZESEDÉS TÜNETEI

Érelmeszesedés Tünetei és Azok Felismerése

Bevezetés: Az érelmeszesedés, más néven atherosclerosis, egy olyan állapot, amikor az artériákban koleszterin, zsír és egyéb anyagok lerakódnak, kialakítva plakkokat, és szűkítik az érfalakat. Ez a folyamat hosszú időn keresztül zajlik, és jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük az érelmeszesedés tüneteit és azt, hogyan lehet felismerni ezt az állapotot.

Tünetek:

 1. Angina Pectoris:
  • Az angina pectoris a mellkasi fájdalom vagy kényelmetlenség érzése, ami akkor jelentkezik, amikor a szív nem kap elegendő vért vagy oxigént. Ez az egyik jellegzetes tünete az érelmeszesedésnek.
 2. Légzési Nehézség:
  • Az érelmeszesedés a tüdő artériáinak beszűkülését is okozhatja, ami légzési nehézségekhez vezethet.
 3. Fáradtság és Gyengeség:
  • Az érelmeszesedés következtében a szív kevésbé hatékonyan pumpálja a vért, így fáradtság és gyengeség is jelentkezhet.
 4. Érrendszeri Betegségek Egyéb Jelei:
  • Egyéb érrendszeri betegségek tünetei is jelentkezhetnek, például hideg vagy zsibbadt végtagok, fejfájás, szédülés.
 5. Szívritmuszavarok:
  • Az érelmeszesedés növelheti a szívritmuszavarok kockázatát, ami szívverési rendellenességekhez vezethet.
 6. Szexuális Diszfunkció:
  • Az érelmeszesedés szexuális diszfunkcióhoz, például merevedési zavarokhoz vezethet a férfiaknál.
 7. Ischaemiás Stroke:
  • Az érelmeszesedésből adódó plakkok leválása és az artériák elzáródása ischaemiás stroke-ot okozhat, ami a neurológiai tünetek (pl. beszédzavar, bénulás) kialakulásához vezet.

Az Érelmeszesedés Felismerése:

 1. Egészségügyi Vizsgálatok:
  • A vérnyomás, a koleszterinszint, és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése fontos a kockázatok felméréséhez.
 2. Szív- és Érrendszeri Vizsgálatok:
  • EKG, szívkatéterezés, vagy echokardiográfia segíthet az érelmeszesedés és annak szövődményeinek felismerésében.
 3. Képalkotó Vizsgálatok:
  • CT vagy MRI vizsgálatok segíthetik az artériák állapotának vizsgálatát és a plakkok lokalizálását.
 4. Angiográfia:
  • Az angiográfia segítségével az orvos láthatja az artériákban található szűkületeket vagy elzáródásokat.
 5. Szívstressz Teszt:
  • Egy olyan vizsgálat, amely során a szív reakcióit tesztelik terhelés alatt, ami segít az érelmeszesedés korai felismerésében.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Életmódváltás:
  • Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, dohányzásról való leszokás.
 2. Gyógyszeres Kezelés:
  • Koleszterinszint-csökkentők, vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók az érelmeszesedés kezelésére.
 3. Intervenciós Eljárások:
  • Stentelés vagy angioplasztika a szűkült artériák tágítására.
 4. Sebészeti Beavatkozások:
  • Bypass műtét súlyos esetekben, ahol az artériák elzáródnak.
 5. Rendszeres Orvosi Ellátás:
  • Rendszeres orvosi ellenőrzések és szűrések az érelmeszesedés korai felismerése és kezelése érdekében.

Zárás: Az érelmeszesedés egy súlyos állapot, de megfelelő kezeléssel és életmódváltással sok esetben kezelhető és megelőzhető. Az érintetteknek fontos figyelni a tünetekre, rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket végezni, és az orvossal együttműködve kezelési tervüket kidolgozni a szív- és érrendszeri egészség megőrzése érdekében.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×