1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

KARDIOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem Empátia Törődés

KARDIOLÓGIA SZAKRENDELÉS

Szakértelem

Empátia

Törődés

MILYEN PANASZOKKAL TUD HOZZÁNK FORDULNI

Amennyiben az alábbi immunológiai panaszokat tapasztalja, bátran forduljon hozzánk segítségért

Hívjon minket bizalommal hétfőtől péntekig 8:00-20:00, szombaton 9:00-14:00 között, vagy foglaljon időpontot online a nap bármelyik percében!

KARDIOLÓGIA MAGÁNRENDELÉS BUDAPEST

A kardiológia az orvostudomány azon területe, amely a szív- és érrendszeri rendellenességek tanulmányozásával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. A szív és az érrendszer egészségének megőrzése kulcsfontosságú az egyének általános jóllétéhez és hosszú életéhez. Ezért a kardiológiai szakemberek kiemelten fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzés és a betegségek kezelése terén.

A kardiológiai ellátásnak nemcsak a betegségek kezelése, hanem a megelőzés is kiemelt szerepet kap. Életmódbeli változtatások, rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és a dohányzás kerülése mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.

A rendszeres kardiológiai ellenőrzés kiemelt jelentőséggel bír, mivel a szív- és érrendszeri problémák és az ezekhez kapcsolódó szövődmények gyakran váratlanul jelentkeznek, fájdalmas előjelek nélkül.  Az agyvérzés vagy a szívinfarktus hazánkban sajnos kiemelkedően magas számban előforduló esemény, melyek súlyos következményekkel járhatnak, de megfelelő életmód és rendszeres szűrővizsgálatok révén a kockázatok jelentősen csökkenthetők lennének.

A kardiológiai szakemberek által végzett kutatás és fejlesztés folyamatosan bővíti ismereteinket a szív- és érrendszeri betegségek terén. A kardiológiai ellátás és a betegségek megelőzése kulcsfontosságú az egyén és a közösség egészségének javításában. Rendszeres szűrővizsgálatok, egészséges életmód és a kardiológusok által nyújtott szakértelem mind hozzájárulhatnak a szívünk hosszú és egészséges működéséhez.

MIKOR ÉRDEMES FELKERESNI KARDIOLÓGUST

A kardiológus felkeresése számos esetben ajánlott, különféle tünetek vagy kockázati tényezők miatt.

 

 1. Szívpanaszok és Tünetek: Amennyiben fájdalom vagy nyomás érezhető a mellkasban, szorító érzés, mellkasi fájdalom a fizikai aktivitás során vagy nyugalomban, légszomj vagy egyéb tünetek jelentkeznek.
 2. Magas Vérnyomás, Cukorbetegség: Magas vérnyomás, cukorbetegség esetén, vagy gyakran mérsékelt vagy súlyos vérnyomás-ingadozásokat tapasztal, érdemes kardiológushoz fordulni a megfelelő kezelés és ellenőrzés érdekében.
 3. Szívritmuszavarok: Amennyiben szívritmuszavarok vagy szabálytalanságok tapasztalhatók, például rendszertelen szívverés vagy pitvarfibrilláció, sokszor előforduló heves szédülés, fejfájás, légszomj, akkor a kardiológus segíthet a diagnózis és a kezelés terén.
 4. Családi Anamnézis: Ha családi előfordulások miatt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, érdemes rendszeresen ellenőriztetni a szív egészségét.
 5. Korábbi Szívproblémák: Ha már volt szívproblémája, szívizominfarktus, szívbillentyű-rendellenesség vagy más szívbetegség, fontos a rendszeres kardiológiai ellenőrzés a további szövődmények megelőzése érdekében.
 6. Dyslipidémia (Magas Koleszterinszint): Ha magas a koleszterinszint vagy más lipid rendellenesség van jelen, a kardiológus segíthet a kezelés és az életmódbeli változtatások terén.

Az egyéb kardiológiai panaszok sokféle lehetnek, mivel a szív- és érrendszeri rendszer számos összetevője érintett lehet.

 

  1. Pericarditis: A perikardium (szívburok) gyulladása, ami mellkasi fájdalomhoz, lázhoz és légszomjhoz vezethet.
  2. Myocarditis: A szívizom gyulladása, amely különböző tüneteket okozhat, beleértve a fáradtságot, a szívritmuszavarokat és a légszomjat.
  3. Aorta aneurysma: Az aorta kitágulása, ami súlyos esetben életveszélyes lehet, és tünetek nélkül is előrehaladhat.
  4. Szívbillentyű prolapsus: A szívbillentyűk egyikének nem megfelelő záródása vagy billenése, ami szívzörejekhez és ritmuszavarokhoz vezethet.
  5. Szívelégtelenség tünetei: Fáradtság, légszomj, duzzanat, és a lábakban vagy hasban folyadékretencióra utalhatnak.
  6. Posturalis orthosztatikus tachycardia szindróma (POTS): A vérnyomás hirtelen esése, különösen a testhelyzet megváltozásakor, ami szédülést, szívritmuszavarokat és más panaszokat okozhat.
  7. Szívzörejek: Olyan hangok, melyek a szív normális működésétől eltérőek, például szívbillentyű rendellenességek vagy szívizombetegségek miatt.
  8. Veleszületett szívhibák: Olyan rendellenességek, melyek a szív szerkezetét érintik, és a születés előtt kialakulnak.
  9. Raynaud-kór: Az ujjak és lábujjak hidegre vagy stresszre adott reakciója, ami az erek görcsölését okozza, és a vérkeringési problémák jele lehet.

   

 1. Fontos megjegyezni, hogy ezek a panaszok csak példák, és a kardiológusok széles körű kivizsgálást és értékelést végeznek az egyes betegeknél a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATAINK

ECHOCARDIÓGRÁFIA (SZÍV ULTRAHANG)

Az Echocardiográfia (Szív ultrahang) egy olyan vizsgálati módszer, amely során ultrahang hullámokat használnak a szív szerkezetének és működésének vizsgálatára. A szív ultrahanggal történő vizsgálata lehetővé teszi a szív üregeinek, falainak, billentyűinek és azok mozgásának részletes értékelését.

A vizsgálat során egy ultrahangos eszközt (transzducer) helyeznek a mellkasra, amely ultrahanghullámokat küld a szív irányába. Ezek a hullámok visszaverődnek a szív struktúráiról, és a számítógép segítségével egy részletes képet hoznak létre a szív anatómiájáról és funkciójáról.

Az echocardiográfia számos információt nyújthat, beleértve a szív üregeinek méretét, falvastagságát, a billentyűk mozgását, a szívizomzat állapotát és a véráramlást. Ez a nem invazív módszer segíthet az orvosoknak a szívbetegségek diagnosztizálásában, a kezelés tervezésében és a betegségmonitorozásban.

EKG (ELEKTROKARDIÓGRÁFIA) ÉS TERHELÉSES EKG

EKG (Elektrokardiográfia) egy olyan diagnosztikai eljárás, amely az emberi szív elektromos aktivitásának mérését végzi. Az EKG a szív elektródok által mért elektromos jeleinek grafikus ábrázolását eredményezi, amelyek a szívizomzat összehúzódásait és pihenéseit rögzítik.

A vizsgálat során a páciens mellkasára, karjaira és lábaira elektródokat helyeznek, amelyek érzékelik a szív elektromos impulzusait. Az EKG gép ezeket az impulzusokat rögzíti és ábrázolja a grafikonon, amely ún. EKG görbévé alakul.

Az EKG segítségével az orvosok képesek értékelni a szív ritmusát, szívverésszámát, a szív üregeinek működését, valamint az esetleges szívritmuszavarok vagy szívizomkárosodások jelenlétét. Ez a vizsgálat fontos eszköze a szív- és érrendszeri problémák diagnosztizálásában és követésében.

ABPM (24 ÓRÁS VÉRNYOMÁSMÉRÉS)

Az ABPM, vagyis az 24 órás vérnyomásmérés (Ambuláns Vérnyomásmonitorozás), egy speciális diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi a vérnyomás dinamikus követését egy teljes nap vagy akár egy hét során. Ez a technológia segít az orvosoknak egy pontosabb kép kialakításában a páciens vérnyomásának ingadozásairól, kockázatairól és az esetleges szív- és érrendszeri problémákról.

A páciens egy hordozható speciális vérnyomásmérőt visel egy teljes nap során, beleértve az éjszakai időszakot is. Ez a módszer lehetővé teszi az orvosok számára, hogy valós idejű adatokat kapjanak a vérnyomásról különböző élethelyzetekben és tevékenységek során. A hordozható eszköz általában 15-30 percenként automatikusan méri a vérnyomást, és ezeket az adatokat rögzíti egy beépített memóriában.

AZ ABPM VIZSGÁLAT ELŐNYEI

Miért Fontos az ABPM?

 1. Pontosabb Kép a Vérnyomásról: Az ABPM segítségével az orvosok pontosabb képet kapnak a vérnyomás ingadozásairól a nap folyamán. Ez segít az esetleges szív- és érrendszeri problémák korai felismerésében.
 2. Éjszakai Vérnyomásértékelés: Az ABPM éjszakai mérései különösen fontosak, mivel ezek segítenek az éjszakai hipertónia vagy más alvási kapcsolatos vérnyomásproblémák azonosításában.
 3. Vérnyomásprofil Készítése: Az eljárás során létrejövő vérnyomásprofil lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák a szokatlanul magas vagy alacsony vérnyomásértékeket, és személyre szabottabb kezelést tervezzenek.
 4. Veszélyeztetettség Értékelése: Az ABPM segítségével jobban megérthetjük, hogy egy adott egyén mennyire van kitéve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak.

Az ABPM és Az Egészségügyi Ellátás Jövője:

Az ABPM egyre inkább a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének és megelőzésének fontos eszközévé válik. A hordozható eszközök technológiai fejlődése további lehetőségeket nyit meg az egészségügyi ellátásban, lehetővé téve a személyre szabottabb és hatékonyabb intervenciókat.

Az ABPM alkalmazása különösen ajánlott olyan személyek számára, akiknél az átlagos vérnyomásmérés nem ad teljes képet a vérnyomás viselkedéséről, vagy akiknél gyanú merül fel szív- és érrendszeri problémákra. Az orvosok és betegek együttműködése révén az ABPM hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség optimalizálásához és a kockázati tényezők korai azonosításához.

HOLTER (24 ÓRÁS EKG VIZSGÁLAT)

A Holter vizsgálat egy speciális diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy részletes és folyamatos képet kapjanak a páciens szívtevékenységéről. A módszer egy hordozható eszközt, a Holter monitort alkalmazza, amely 24 vagy 48 órán keresztül rögzíti a szív elektromos jeleit. Ezáltal a vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy betekintést nyerjenek a mindennapi élet különböző helyzeteiben jelentkező szívritmuszavarokba és egyéb szívproblémákba.

A Holter vizsgálat során a páciens egy kis eszközt hord a mellkasán, amely elektromos jeleket rögzít a szív működéséről. A páciens normál életvitelét élheti, mivel a Holter monitor folyamatosan figyeli és rögzíti a szívtevékenységet. Az adatokat később elemzik, és az orvosok részletes információkat nyernek a szívritmuszavarokról, a szívfrekvenciáról és egyéb szívtevékenységekről.

A Holter vizsgálat célja az, hogy olyan információkat szolgáltasson, amelyek segítik az orvost a szívproblémák diagnosztizálásában és kezelésében. Az adatok segítik az orvosokat azonosítani olyan szívproblémákat, amelyek csak időszakosan vagy stressz alatt jelentkeznek. Ezenkívül a Holter vizsgálat fontos eszköz lehet a szívritmuszavarok kezelésének és a kezelés hatékonyságának monitorozásában is.

A HOLTER VIZSGÁLAT ELŐNYEI
 1. Folyamatos Monitorozás: A Holter monitor lehetővé teszi a folyamatos szívtevékenység monitorozását a mindennapi élet körülményei között.
 2. Személyre Szabott Kezelés: Az adatok alapján az orvosok személyre szabottabb kezelési terveket készíthetnek a páciens számára.
 3. Időszakos Problémák Azonosítása: A Holter vizsgálat lehetővé teszi olyan szívproblémák azonosítását, amelyek csak bizonyos körülmények között jelentkeznek.
 4. Kezelés Hatékonyságának Monitorozása: A Holter vizsgálat segíthet az orvosoknak nyomon követni a kezelés hatékonyságát és szükség esetén módosítani azt.

A Holter vizsgálat egy hatékony eszköz a szívproblémák diagnosztizálására és kezelésére, különösen olyan esetekben, amikor a szívritmuszavarok időszakosan vagy stressz alatt jelentkeznek. Ez a folyamatos monitorozás lehetőséget ad az orvosoknak a páciens szívtevékenységének részletes elemzésére, ami hozzájárulhat a pontosabb diagnózishoz és kezelési terv kialakításához.

SZÍV MR VIZSGÁLAT

A szív MR (mágneses rezonancia) vizsgálat egy kifinomult és nem invazív diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi a szív anatómiájának és működésének részletes vizsgálatát. 

A szív MR vizsgálat során a beteg egy speciális gépbe (mágneses mezőbe helyezkedik), miközben a szív különböző szögekből készült részletes képei készülnek. A vizsgálatot gyakran kontrasztanyag alkalmazásával végezzük, ami segít kiemelni és részletesebben megjeleníteni a szív struktúráit és érrendszerét. A vizsgálatot képzett szakemberek, radiológusok vagy kardiológusok értékelik, és a kapott adatok alapján elkészítik a diagnózist.

A szív MR vizsgálat modern, hatékony eszköz a szívproblémák diagnosztizálására és a megfelelő kezelési terv kidolgozására. A részletes és nem invazív jellege révén segíti az orvosokat a szív anatómiájának és működésének jobb megértésében, ami hozzájárulhat a betegek jobb egészségi állapotához és a hatékonyabb kezeléshez.

A SZÍV MR VIZSGÁLAT ELŐNYEI
 1. Az Előnyök és Alkalmazási Területek:
  1. Részletes Anatómiai Információk: A szív MR vizsgálat részletes képet nyújt a szív anatómiájáról, beleértve a szívizom, a kamrák, az ereket és a billentyűket is.
  2. Működési Információk: A vizsgálat lehetővé teszi a szív működésének dinamikus megfigyelését, beleértve a szívizom mozgását és a véráramlást is.
  3. Szöveti Képalkotás: A szív MR segít megkülönböztetni az egészséges és kóros szöveteket, például az elhalást vagy hegesedést a szívizomban.
  4. Érrendszeri Vizsgálat: A szív MR segítségével értékelhetők az érrendszeri problémák, például az érelmeszesedés vagy az érkárosodások.
  5. Szívbillentyűk Vizsgálata: Az eljárás alkalmas a szívbillentyűk részletes vizsgálatára, beleértve a billentyűk működését és a szövetek állapotát is.
  6. Korábbi Infarktus Kimutatása: A szív MR segít azonosítani a korábbi szívizominfarktus területeit és annak következményeit.

  A Klinikai Alkalmazások:

  • Szívbetegségek Diagnosztikája: A szív MR segíthet azonosítani és kategorizálni különböző szívbetegségeket, például szívizomgyulladást, szívbillentyű problémákat vagy veleszületett szívhibákat.
  • Kezelési Tervek Kialakítása: A részletes információk segítik az orvosokat a szívproblémák pontosabb diagnosztizálásában, és hozzájárulnak a személyre szabott kezelési tervek kialakításához.
  • Szívsebészeti Előkészítés: A szív MR alkalmazható a szívsebészeti beavatkozások előtti alapos vizsgálatokra is.

SZAKORVOSAINK

DR. VINCZE VIKTÓRIA

Kardiológus szakorvos

Dr. Vincze Viktória a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Osztály szakorvosa, ahol szakterületén széles körű tapasztalattal és magas színvonalú szolgáltatásokkal büszkélkedhet. Szakmai tevékenysége magában foglalja a szívbetegségek diagnosztizálását, kezelését és a szív- és érrendszeri egészség megőrzését. A legmodernebb diagnosztikai eszközökkel, mint például a szívultrahang, EKG vizsgálat és Holter EKG-monitorozás ill. más komplex kardiológiai vizsgálatok segítségével teljes körű kardiológiai dignosztizálást és kezeléseket biztosít.

Minden páciensem esetében nagy hangsúlyt fektetek az egyéni igényekre és személyre szabott diagnosztikai és terápiás megközelítésre. Az érthető kommunikáció és a közvetlen kapcsolattartás kiemelkedő fontosságú számomra. Mindig figyelembe veszem a betegek egyedi igényeit és kérdéseit, hogy segítsem őket elérni a legjobb eredményeket.

Specializációk: hypertónia beállítás, emelkedett koleszterin szint, iszkémiás szívbetegség, infarktus utáni gondozás, szívelégtelenség gondozás, ritmuszavarok, EKG vizsgálatok, billentyűbetegségek, szív és érrendszeri betegségek szűrése és megelőzése

Tagságok: Magyar Kardiológiai Társaság, Magyar Hypertónia Társaság, European Society of Cardiology, European Association of Cardiovascular Imaging

KÉRJEN IDŐPONTOT MÉG MA!

GOLDEN MEDICAL CENTER

1133 BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL

HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 8:00-20:00 KÖZÖTT,

VAGY KÉRJEN IDŐPONTOT ONLINE A NAP BÁRMELY PERCÉBEN!

+36 1 770 7065

” A Golden Medical Centernél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pácienseink számára ne csak időben és térben, de a magas minőség megtartása mellett árainkkal is elérhető kezeléseket nyújtsunk.

DR. MEDVECZKI ZOLTÁN

Vezető főorvos, Golden Medical Center

ÁRLISTA

 

Kardiológiai szakorvosi vizsgálat 30.000

Tartalmazza:

 • Nyugalmi EKG
Kontroll vizsgálat + Kontroll EKG (1 hónapon belül) 24.000
Kardiológiai vizsgálat csomag: Szakorvosi vizsgálat EKG-val, ultrahanggal és kiértékeléssel 45.000
Szívultrahang vizsgálat – kardiológiai vizsgálat nélkül 28.000
EKG vizsgálat – kardiológiai vizsgálat nélkül 18.000
Holter 24 órás EKG monitorozás – szakorvosi értékeléssel 32.000
ABPM 24 órás vérnyomás monitorozás – szakorvosi értékeléssel 28.000
Műtét előtti vizsgálat EKG-val, rizikóbecslés
25.000
Koszorúérbetegség vizsgálati panel (vizsgálat, EKG , szívultrahang ,terheléses EKG) 65.000
Magas vérnyomás terheléssel vizsgálati panel (vizsgálat EKG szívultrahang ABPM terhelés EKG) 85.000
Magas vérnyomás vizsgálati panel (vizsgálat EKG szívultrahang ABPM) 62.000
Ritmus vizsgálati panel (vizsgálat,EKG ,szívultrahang ,24 órás EKG monitorozás 67.000
Ritmus vizsgálati panel terheléssel( kardiológiai vizsgálat, EKG, szív UH, 24 órás holter, terhelés) 90.000
Ritmus és vérnyomás vizsgálati panel (vizsgálat, EKG, szívultrahang, 24 órás ABPM és 24 órás EKG monitorozás) 90.000
Teljes kardiológiai kivizsgálási panel (vizsgálat, EKG, szívultrahang, 24 órás vérnyomás és EKG monitorozás, terheléses EKG) 115.000
Recept felírás 5.000

TUDJON MEG TÖBBET A LEGGYAKORIBB KARDIOLÓGIAI PANASZOKRÓL

SZORÍTÓ FÁJDALOM A MELLKASBAN (ANGINA PECTORIS)

Az angina pectoris egy olyan kardiológiai tünet, amelyet sokan egyfajta mellkasi szorító vagy nyomó fájdalomként írnak le. Ez a jellegzetes tünet a szívizom elégtelen vérellátásával kapcsolatos, és gyakran az artériákban található plakkok okozzák.

Az angina pectoris a szívizom elégtelen vérellátásából származó fájdalmas érzést jelenti, amelyet sokan „szorító” vagy „nyomó” fájdalomként írnak le a mellkasban. Ez a fájdalom gyakran az említett terület közepén, a szegycsont mögött jelentkezik, és hosszabb vagy intenzívebb fizikai aktivitás, stressz vagy egyéb tényezők hatására léphet fel.

Okok és Kockázati tényezők: Az angina pectoris hátterében általában az érelmeszesedés áll, amely során az artériák falain plakkok alakulnak ki. Ezek a plakkok összegyűjthetik a koleszterint és más anyagokat, szűkítve az artériát és korlátozva a véráramlást a szívbe. Azok, akiknek magas a vérnyomása, cukorbetegségük van, dohányoznak, vagy családjukban előfordultak szívproblémák, nagyobb kockázatnak vannak kitéve az angina pectoris kialakulására.

Tünetek: Az angina pectoris fő tünete a mellkasban jelentkező szorító, nyomó vagy fájdalmas érzés. Emellett más tünetek is kísérhetik, mint például légszomj, fáradtság, verejtékezés, és a fájdalom néha a karokba, a nyakba, az állba vagy a hátba is kisugározhat.

Diagnózis: A diagnózist általában az orvos fizikai vizsgálata, a páciens anamnézise, valamint különböző vizsgálatok, például EKG és szívstressz tesztek alapján állítják fel. A Holter vizsgálat is segíthet az esetleges ritmuszavarok azonosításában.

Kezelési Módszerek: Az angina pectoris kezelése többféle módon történhet. Az orvos által előírt gyógyszerek, például nitroglicerin, béta-blokkolók és kalciumcsatorna-blokkolók enyhíthetik a tüneteket. Emellett életmódbeli változások, mint például az egészséges étrend, a dohányzásról való leszokás és a rendszeres testmozgás is fontos szerepet játszhatnak a kezelésben. A súlyosabb esetekben, amikor a plakkok miatt súlyos érelmeszesedés alakul ki, az orvosok műtéti beavatkozást is javasolhatnak, például sztentelést vagy bypass műtétet.

Az angina pectoris egy fontos figyelmeztető jel arra, hogy a szív vérellátása problémákkal küzd. Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés segíthet a szövődmények megelőzésében. Minden olyan személy, aki az angina pectorisra utaló tüneteket észlel, sürgősen konzultáljon orvosával, hogy azokat alaposan ki lehessen vizsgálni és a megfelelő kezelést el lehessen kezdeni.

LÉGSZOMJ

A légszomj, más néven nehezített légzés, egy olyan tünet, amely számos egészségügyi problémára utalhat, különösen szívproblémákra.

Légszomj és Szívproblémák: A légszomj a szívproblémák, például a szívelégtelenség vagy a szívbillentyű rendellenességek egyik gyakori tünete lehet. Ebben az esetben a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test körül, ami oxigénhiányhoz vezethet, és a tüdőben pangó folyadék felhalmozódását idézheti elő.

Szívelégtelenség: A szívelégtelenség esetén a szív nem tudja elégségesen kiszolgálni a test szükségleteit. Ez pangó folyadék felhalmozódásához vezethet a tüdőben, amely légszomjat okozhat. A légszomj lehet fokozódó, különösen fizikai aktivitás során vagy fekvő helyzetben.

Szívbillentyű Rendellenességek: A szívbillentyű rendellenességek, például a szűkület vagy a billentyűelégtelenség, szintén légszomjat okozhatnak. Ezek a problémák megnehezítik a vér áramlását a szívben, és a szívnek keményebben kell dolgoznia a megfelelő vérellátás érdekében.

Tünetek és Felismerés:

 1. Nehezített Légzés: A légszomj gyakran az egyik legjellemzőbb tünet, amelyet a szívproblémák okozhatnak. A betegek nehezen veszik a levegőt, és akár pihenés közben is légszomjat tapasztalhatnak.
 2. Fokozott Légszomj Fizikai Aktivitás Során: A szívproblémákkal küzdők gyakran érzik, hogy a légszomjuk fokozódik, amikor fizikailag aktívak, például sétálnak vagy más tevékenységet végeznek.
 3. Éjszakai Légszomj: Az éjszakai légszomj szintén gyakori a szívproblémákkal járó légszomj esetén. Az éjszakai panaszok arra utalhatnak, hogy a tüdőben pangó folyadék nehezíti a légzést.

Kezelési Módszerek:

 1. Gyógyszerek: A szívelégtelenség kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, beleértve a vízhajtókat és a szív erősségét növelő gyógyszereket.
 2. Szívbillentyű Műtét: A súlyos szívbillentyű rendellenességeket műtéti beavatkozásokkal lehet kezelni.
 3. Életmódváltás: Egészséges életmódváltás, például az egészséges étrend, a testmozgás, és a dohányzásról való leszokás, segíthet a szívproblémák kialakulásának megelőzésében és a tünetek enyhítésében.

A légszomj nemcsak kényelmetlen, de komoly figyelmeztető jel is lehet a szívproblémákra. Az időben történő felismerés és megfelelő kezelés elengedhetetlen a szív egészségének megőrzése érdekében. Bármely légszomjra utaló tünet esetén fontos az orvosi konzultáció, hogy a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés megtörténhessen.

SZÍVRITMUSZAVAROK
A szívritmuszavarok, más néven aritmia, olyan kardiológiai problémák, amelyek a szív normális ritmusától eltérő szívverést eredményeznek.

Szívritmuszavarok Típusai:

 1. Tahikardia: Gyors szívverés, amely lehet paroxysmalis (hirtelen fellépő és átmeneti) vagy tartós.
 2. Bradykardia: Lassú szívverés, amely idővel kialakulhat vagy hirtelen felléphet.
 3. Előkamrai Kontrakció (Extraszisztolé): Szívritmuszavar, amelyet az előkamrák korai összehúzódása okoz.
 4. Fibrilláció: Szívritmuszavar, amelyben a szívizom rohamos, kaotikus összehúzódásokat mutat.

Tünetek:

 1. Szívdobogás (Palpitációk): Az egyik leggyakoribb tünet, amelyet az egyént zavaró szívdobogás vagy gyors szívverés jelent.
 2. Szívverési Érzés: A betegek érezhetik, hogy a szívük erősen ver, vagy észlelhetik az egyes szívveréseket.
 3. Szabálytalan Pulzus: A szívverés ritmusának észlelése esetén, amely nem követi a normális szívritmust.
 4. Légzési Nehézség: A szívritmuszavarok néha légszomjat és nehezített légzést is okozhatnak.
 5. Szédülés vagy Ájulás: Az elégtelen véráramlás miatt kialakuló szédülés vagy akár ájulás is jellemző lehet.

Okok:

 • Szívbetegségek: Artéria-betegség, szívizomgyulladás vagy szívbillentyű rendellenességek okozhatnak szívritmuszavarokat.
 • Életmódbeli Tényezők: Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, koffein vagy stressz hozzájárulhatnak a szívritmuszavarok kialakulásához.
 • Kor: A szívritmuszavarok gyakrabban fordulnak elő idősebb korban.

Kezelési Módok:

 1. Gyógyszeres Terápia: Szívritmus stabilizáló gyógyszerek használata a szívritmuszavarok kezelésére.
 2. Katéteres Abláció: Egy speciális eljárás, amely során a katéter segítségével eltávolítják vagy elzárják azokat a szívterületeket, amelyekért a szívritmuszavarok kialakulnak.
 3. Szívritmuszavarok Kardiopacemakerrel: A pacemaker olyan eszköz, amely a szívritmust szabályozza, és szükség esetén elektromos impulzusokat küld a szívnek.
 4. Életmódváltás: Az egészséges életmód kialakítása, beleértve az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást és a dohányzásról való leszokást is, fontos szerepet játszhat a szívritmuszavarok megelőzésében és kezelésében.

A szívritmuszavarok komoly egészségügyi problémák lehetnek, de megfelelő diagnózis és kezelés mellett kezelhetők. Azoknak, akik szívritmuszavarokra utaló tüneteket észlelnek, fontos az orvosi konzultáció, mivel a megfelelő kezelési terv segíthet csökkenteni a szövődmények kockázatát és javítani az életminőséget.

HIDEG VAGY FÁJDALOM ÉRZÉSE A VÉGTAGOKBAN

A hideg érzés vagy fájdalom a végtagokban olyan tünet, amely szív- és érrendszeri problémákra utalhat. A szív és az érrendszer összefüggése kiemelten fontos, mivel a megfelelő vérkeringés elengedhetetlen a végtagok megfelelő működéséhez.

Hideg Érzés és Fájdalom: Szív- és Érrendszeri Problémák Jelei:

 1. Érszűkület (Atherosclerosis): Az érszűkület a vérerek falában lerakódott plakkok miatt alakul ki, csökkentve a vérkeringést. Ez hideg érzést vagy fájdalmat okozhat a végtagokban, különösen fizikai aktivitás során.
 2. Perifériás Artériás Betegség (PAD): A PAD az alsó végtagok artériáinak beszűkülése vagy elzáródása miatt jön létre. A hideg érzés, fájdalom vagy bizsergés jellemző tünetek lehetnek.
 3. Érszűkület a Szívben: Az érszűkület a szív koszorúereiben is előfordulhat, kiváltva a hideg érzést vagy fájdalmat a mellkasban, amit angina pectorisnak neveznek.
 4. Raynaud-szindróma: Ez a betegség a hideg vagy stressz hatására fellépő érszűkületet okozza, ami ujjak és lábujjak hideg érzéséhez, fájdalmához és elszíneződéséhez vezethet.
 5. Szívizomelhalás (Infarktus): A szívizomelhalás következtében a vérkeringés zavara alakulhat ki, amely hideg érzést vagy fájdalmat okozhat a karokban, vállakban vagy akár a nyakban.

Felismerés és Tünetek:

 1. Hideg Érzés: Az érintett végtagok hidegebbnek érződhetnek, és a hideg érzés akár fájdalommal is társulhat.
 2. Fájdalom: A végtagokban jelentkező fájdalom változó lehet, lehet tompa, éles, lüktető vagy égő érzés.
 3. Bőr Elszíneződése: A hideg érzés vagy fájdalom mellett a bőr elszíneződése is bekövetkezhet, például kékes vagy sápadt árnyalatok.
 4. Bizsergés vagy Gyengeség: A szív- és érrendszeri problémák gyakran társulnak bizsergéssel vagy gyengeséggel a végtagokban.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Életmódváltás: Az egészséges életmódváltás, beleértve az egészséges étrendet, rendszeres testmozgást, dohányzásról való leszokást és stresszkezelést, hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.
 2. Gyógyszerek: Az orvos által előírt gyógyszerek, például vérhígítók vagy értágítók, segíthetnek a vérkeringés javításában.
 3. Intervenciós Eljárások: Az érszűkületek kezelésére szolgáló eljárások, például katéteres eljárások vagy érballonos angioplasztika, a vérkeringést helyreállíthatják.
 4. Szükség esetén Műtéti Beavatkozás: Az elzárt vagy súlyos érszűkületek esetén szükség lehet műtéti beavatkozásra.
 5. Rendszeres Orvosi Ellátás: A szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek rendszeres orvosi ellenőrzéseken kell részt venniük annak érdekében, hogy a kezelésük hatékony legyen és a tüneteiket megfelelően kezeljék.

A hideg érzés vagy fájdalom a végtagokban szívelégtelenség vagy más szív- és érrendszeri problémákra utalhat. Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy megelőzzük a szövődményeket és javítsuk a beteg életminőségét. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, fontos, hogy mielőbb konzultáljon orvosával.

SZÉDÜLÉS ÉS ÁJULÁS

A szédülés és az ájulás olyan tünetek, amelyek mögött számos ok húzódhat, és a szívproblémák is gyakran járnak ezekkel a jelenségekkel.

A Szívproblémák és a Szédülés, Ájulás Kapcsolata: A szívproblémák számos módon okozhatnak szédülést és ájulást. A szív olyan szerv, amelynek szabályos működése elengedhetetlen az optimális véráramlás és oxigénellátás biztosításához. Ha a szív működése valamilyen oknál fogva zavart szenved, az kihatással lehet a vérnyomásra és a vérellátásra, kiváltva a szédülés és az ájulás tüneteit.

Lehetséges Okok:

 1. Alacsony Vérnyomás: A szívproblémák, mint például a szívelégtelenség vagy a szívbillentyű rendellenességek, csökkenthetik a vérnyomást, ami szédülést és ájulást okozhat.
 2. Szívritmuszavarok: Az aritmia vagy más szívritmuszavarok befolyásolhatják a szív normális ütemét, ami szintén szédülést és ájulást okozhat.
 3. Koszrúér-betegség: A koszorúér-betegség esetén a szívizom vérellátása csökkenhet, kiváltva a szédülés és ájulás tüneteit.
 4. Szívizomgyulladás: A szívizomgyulladás (myocarditis) a szívizom gyulladása, ami befolyásolhatja a szív normális működését és okozhat szédülést.
 5. Dohányzás és Érelmeszesedés: A dohányzás és az érelmeszesedés szintén hozzájárulhat a szívproblémák kialakulásához, ami szédülést és ájulást eredményezhet.

Felismerés és Tünetek:

 1. Szédülés: A szívproblémák okozta szédülés gyakran a testmozgás, például hirtelen felállás vagy fizikai aktivitás során jelentkezik.
 2. Ájulás: Az ájulás vagy a közelébe kerülés érzése gyakran a vérnyomás hirtelen csökkenése miatt következik be.
 3. Légzési Nehézség: A szívproblémákkal járó szédülés és ájulás gyakran kíséri a légzési nehézség érzését is.
 4. Szívritmuszavarok: Az esetleges szívritmuszavarok szédüléssel és ájulással járó tünetekkel együtt jelentkezhetnek.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Szívbetegség Kezelése: A szívproblémák korai felismerése és megfelelő kezelése segíthet a szédülés és ájulás tüneteinek csökkentésében.
 2. Gyógyszerek: A vérnyomást szabályozó gyógyszerek vagy szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
 3. Életmódváltás: Az egészséges életmód, beleértve az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást és a dohányzásról való leszokást, fontos szerepet játszhat a szívproblémák kialakulásának megelőzésében.
 4. Rendszeres Orvosi Ellátás: A rendszeres orvosi ellenőrzések segíthetnek az esetleges szívproblémák korai felismerésében és kezelésében.

A szédülés és az ájulás figyelmeztető jelek lehetnek a szívproblémákra. Fontos, hogy ezeket a tüneteket komolyan vegyük, és időben konzultáljunk orvosunkkal. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés hozzájárulhat a szívproblémák kontrollálásához és a tünetek enyhítéséhez, javítva ezzel az életminőséget.

VIZESEDÉS (ÖDÉMA)

Az ödéma, más néven vizesedés, a test különböző részein jelentkező folyadékretenció, amely számos egészségügyi probléma, köztük a szívelégtelenség tünete is lehet.

Az Ödéma és Szívelégtelenség Kapcsolata: A szívelégtelenség olyan állapot, amikor a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test körül, ami pangó folyadék felhalmozódásához vezethet. Az ödéma a folyadékretenció következtében alakul ki, és különösen a lábak, bokák vagy a has területén jelentkezhet. Az ödéma szívelégtelenség esetén a vér nem kering megfelelően a szívben, így a folyadék a szövetekben marad, okozva duzzanatot és kellemetlenséget.

Tünetek:

 1. Lábdagadás: A szívelégtelenség okozta ödéma gyakran lábdagadással vagy bokaduzzanattal kezdődik. A cipők szorossá válhatnak, és a lábak érzékenyek lehetnek a megérintésre.
 2. Hasi Duzzanat: A szívelégtelenség okozta ödéma befolyásolhatja a has területét is, ami a hasi terület duzzanatához vezethet.
 3. Fokozott testsúly: A pangó folyadék felhalmozódása miatt a szívbetegséggel küzdők fokozott testsúlyt is tapasztalhatnak.
 4. Légzési Nehézség: Az ödéma a tüdőben is kialakulhat, ami légzési nehézségekhez vezethet. A betegek megkönnyebbülést érezhetnek, amikor fekvő pozícióba kerülnek.
 5. Fáradtság: Az ödéma és a szívelégtelenség által okozott alacsony véráramlás és pangó folyadék további fáradtságot és kimerültséget okozhat.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Vízhajtók: Az orvosok gyakran írnak elő vízhajtókat a felesleges folyadék eltávolítására és az ödéma kezelésére.
 2. Szívgyógyszerek: Olyan gyógyszerek, mint a béta-blokkolók vagy az ACE-gátlók, segíthetnek a szívelégtelenség tüneteinek kezelésében, beleértve az ödéma csökkentését is.
 3. Dietetikai és Életmódbeli Tanácsok: Az egészséges étrend és az étrendi változtatások, például a sóbevitel csökkentése, hozzájárulhatnak az ödéma kezeléséhez.
 4. Fizikai Aktivitás: Az orvos által engedélyezett mérsékelt fizikai aktivitás segíthet az ödéma kezelésében és a szív egészségének támogatásában.
 5. Rendszeres Orvosi Ellátás: A szívelégtelenséggel küzdőknek fontos rendszeres orvosi ellenőrzéseken részt venniük annak érdekében, hogy a kezelésüket optimalizálhassák és a tüneteket hatékonyan kezeljék.

Az ödéma a szívelégtelenség jellegzetes tünete, és fontos jele lehet annak, hogy a szív nem működik hatékonyan. A korai felismerés és a megfelelő kezelés elengedhetetlen annak érdekében, hogy a szív egészsége megőrizhető legyen, és a betegek minél jobb életminőségben részesüljenek. Ha valaki az ödéma vagy más szívelégtelenség tüneteit tapasztalja, fontos az orvosi segítség kérése

CYANOSIS (KÉKES ELVÁLTOZÁSOK)

A cyanosis, más néven kékesség, egy olyan tünet, amely a bőr és a nyálkahártyák kék elszíneződését jelenti, és szívproblémákra utalhat. A kékesség olyan állapotokra utal, amelyek súlyos oxigénhiányt okoznak a vérben vagy a szövetekben.

Cyanosis a Szívproblémáknál: A cyanosis általában akkor jelentkezik, amikor a vér nem tartalmaz elegendő oxigént. A szívproblémák, amelyek zavarják a normális vérkeringést vagy az oxigén szállítását, gyakran vezethetnek cyanosis kialakulásához.

Típusok:

 1. Perifériás Cyanosis: Ez a típus elsősorban a végtagokon, például ujjakon vagy lábakon jelentkezik. A hideg környezet, alacsony hőmérséklet vagy érszűkület miatt következhet be.

 2. Központi Cyanosis: Ez a típus a test központi részein, például az arcon, az ajkakon és a nyelven jelentkezik. Ez súlyosabb oxigénhiányt vagy szívproblémákat jelöl.

Szívproblémák és Cyanosis:

 1. Szívelégtelenség: A szívelégtelenség esetén a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a testben, ami az oxigénszint csökkenéséhez és cyanosishoz vezethet.

 2. Kongetív Szívbetegség: Egyes születési rendellenességek, például a congenitalis szívhibák, ahol a szívfejlődési rendellenességek következtében a szív nem működik megfelelően, cyanosishoz vezethetnek.

 3. Szívbillentyű Rendellenességek: A szívbillentyűk rendellenes működése szintén okozhatja a vér normális áramlásának zavarához és cyanosishoz vezető problémákat.

 4. Koronaér-betegség: Ha a koszorúerek beszűkülnek vagy elzáródnak, a szívizom oxigénhiányt tapasztalhat, ami cyanosis kialakulásához vezethet.

 5. Lung Artéria Elzáródás: Ha a tüdő artériájának elzáródása vagy szűkülete következik be, az csökkentheti az oxigént a vérben, ami cyanosishoz vezethet.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Szívproblémák Kezelése: A cyanosis hátterében álló szívproblémák kezelése az elsődleges cél, és a kezelés típusa a specifikus diagnózistól függ.

 2. Oxigénterápia: Szükség esetén az oxigénterápia alkalmazása segíthet kompenzálni az oxigénhiányt.

 3. Sebészeti Beavatkozás: Bizonyos szívproblémák, például szívhibák vagy koszorúér-betegség, sebészeti beavatkozást igényelhetnek.

 4. Gyógyszerek: Az orvosok olyan gyógyszereket írhatnak elő, amelyek segítenek a szív működésének javításában és az oxigénellátás növelésében.

 5. Életmódváltás: Az egészséges életmódváltás, beleértve az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást, hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

A cyanosis fontos jel lehet a szív- és érrendszeri problémákra utalva. Fontos, hogy az ilyen tünetekkel azonnal konzultáljon az orvossal, aki megfelelő diagnózist és kezelést javasolhat a szövődmények minimalizálása érdekében. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a betegség súlyosságának csökkentése és a jobb életminőség elérésében.

SZORÍTÓ ÉRZÉS A TOROKBAN

A szorító érzés vagy fájdalom a torokban olyan tünet, amely szívproblémákra utalhat, különösen szívbillentyű rendellenességek esetén.

A Szívbillentyű Rendellenességek és a Szorító Érzés a Torokban: A szívbillentyűk olyan szelepek a szívben, amelyek szabályozzák a vér áramlását. Ha ezek a szelepek nem működnek megfelelően, különféle szívproblémák, például szívbillentyű rendellenességek alakulhatnak ki. A szorító érzés vagy fájdalom a torokban ezekre a rendellenességekre utalhat.

Tünetek és Jellemzők:

 1. Szorító Érzés a Torokban: A szorító érzés vagy fájdalom jellegzetes tünet lehet, amely az érintett egyén úgy érezheti, mintha valami szorítaná a torokát.
 2. Fájdalom Terjedése a Mellkas Felé: A fájdalom vagy a szorító érzés a torokban gyakran terjedhet lefelé a mellkas irányába, amit néha szorító mellkasi fájdalomként vagy nyomásként éreznek.
 3. Regurgitáció: A szívbillentyű rendellenességek okozhatnak regurgitációt, ami a vér visszaáramlását jelenti a szívben. Ez gyakran savas refluxhoz vezethet, ami szorító érzést a torokban és gyomortartalom visszaáramlását okozhatja.
 4. Légzési Nehézség: A szívbillentyű rendellenességek kihatással lehetnek a vér áramlására, ami légzési nehézségeket okozhat.
 5. Szívverési Zavarok: A szívbillentyű rendellenességek befolyásolhatják a szív normális ritmusát, ami szívverési zavarokhoz vezethet, és további tüneteket okozhat, például szorító érzést vagy fájdalmat a torokban.

Kezelés és Megelőzés:

 1. Orvosi Vizsgálat: Azok, akik szorító érzést vagy fájdalmat tapasztalnak a torokban, különösen akkor, ha ezt szívproblémákra utaló tünetekkel kombinálják, azonnal orvoshoz kell fordulniuk. Orvosi vizsgálat során kiderülhet, hogy szívbillentyű rendellenesség áll-e a tünetek hátterében.
 2. Kardiológus Konzultáció: A kardiológus által végzett vizsgálat és konzultáció segíthet az esetleges szívproblémák azonosításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.
 3. Gyógyszerek: Az orvos által előírt gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők vagy szívritmus-szabályozók, segíthetnek a tünetek enyhítésében.
 4. Szükség esetén Sebészeti Beavatkozás: Súlyosabb esetekben, amikor a szívbillentyű rendellenesség komolyabb problémát okoz, sebészeti beavatkozásra lehet szükség.
 5. Életmódváltás: Egészséges életmódváltás, beleértve az egészséges étrendet, a rendszeres testmozgást és a dohányzásról való leszokást, hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

A szorító érzés a torokban súlyos szívproblémák, különösen szívbillentyű rendellenességek jele lehet. A korai felismerés és a megfelelő kezelés rendkívül fontos a szív egészségének megőrzése és a tünetek enyhítése érdekében. Azoknak, akik ilyen tüneteket tapasztalnak, javasolt az orvosi segítség igénybevétele és az alapos vizsgálat elvégzése a lehetséges problémák kizárása érdekében.

PÁCIENSEINK MONDTÁK…

GOLDEN MEDICAL BLOG

MIÉRT VÁLASSZA A GOLDEN MEDICAL CENTERT

Golden Medical Center – Az egészségért, ahol gondoskodás és szakértelem találkozik.

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI PARTNEREINK

×