1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás, fülcsengés, más néven tinnitus, olyan állapot, amikor az egyén olyan hangokat vagy zajokat hall, amelyeket nem külső tényező okoz pl. sípoló, csengő, zümmögő, vagy más hasonló hangokat. A fülzúgás sokféle okból kialakulhat, és megkülönböztetünk átmeneti vagy krónikus (tartós) típusokat. A fülzúgás gyakori okai  A fülzúgás kezelése A tinnitus kezelése attól függ, hogy mi […]

A fülzúgás, fülcsengés, más néven tinnitus, olyan állapot, amikor az egyén olyan hangokat vagy zajokat hall, amelyeket nem külső tényező okoz pl. sípoló, csengő, zümmögő, vagy más hasonló hangokat. A fülzúgás sokféle okból kialakulhat, és megkülönböztetünk átmeneti vagy krónikus (tartós) típusokat.

A fülzúgás gyakori okai

 • A fülzúgásnak számos formája és kiváltó oka lehet. 
 • Zajártalom: Hosszú távú vagy nagy intenzitású zajok (például koncertek, hangos munkagépek, robbanások) okozhatnak átmeneti vagy tartós fülzúgást.
 • Korral járó halláskárosodás: Az idősebbeknél gyakran alakul ki fülzúgás, ami az életkorral járó halláskárosodás részeként jelentkezhet.
 • Fülzsír felhalmozódás, zsírdugó: A fülben lévő fülzsír felhalmozódása is okozhat fülzúgást.
 • Fülkárosodás vagy sérülés: A fülkárosodás, vagy fülbéli sérülés is okozhat fülzúgást.
 • Meniere-kór: Ez egy belső fület érintő betegség, ami fülzúgással, halláskárosodással, szédüléssel, hányingerrel és verejtékezéssel járhat.
 • Néhány más betegség, például a migrén, a szív- és érrendszeri betegségek vagy az agydaganatok is kiválthatnak fülzúgást.
 • A fülzúgás jelentkezhet csak az egyik fülben, ilyenkor féloldali tinnitusról beszélünk. Ezt leggyakrabban fülzsír, fülsérülés, daganat vagy idegrendszeri probléma okozza. 

 A fülzúgás kezelése

A tinnitus kezelése attól függ, hogy mi okozza a problémát, pl. halláskárosodás esetén hallókészülék viselése, zsírdugó esetén a fülzsír eltávolítása megoldást jelenthet.

További megközelítések, amik segíthetnek a fülzúgás elleni harcban:

 • Zajterápia: A zajterápia során egy másik hangot, például fehér zajt, relaxációs zenét vagy természetes hangokat (pl. patakcsobogást) használnak a tinnitus zavaró tünetének elnyomására, elfedésére. Ezek a hangok segíthetnek elterelni a figyelmet a tinnitusról, így enyhítve a kellemetlen érzést.
 • Szorongás és stressz kezelése: A tinnitus gyakran jár együtt szorongással és stresszel, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Relaxációs technikák, meditáció, légzésgyakorlatok vagy más stresszkezelési módszerek segíthetnek csökkenteni a fülzúgás okozta feszültséget, nyugtalanságot.
 • Gyógyszerek: Néhány esetben a tinnitus enyhíthető bizonyos gyógyszerekkel, pl. antidepresszánsokkal, szorongásoldókkal. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a gyógyszereknek lehetnek mellékhatásaik, és nem minden esetben hatásosak.
 • Hangterápia: Hangterápia során egy terapeuta segít a páciensnek megváltoztatni a tinnitusra való reakcióját és hozzáállását.
 • Alternatív terápiák: Az olyan kiegészítő terápiák, mint az akupunktúra, akupresszúra, homeopátia segíthetnek a kezelésben. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek nem tudományosan bizonyított módszerek.

Minden esetben fontos az egyedi kezelési terv. Ha a tinnitus tüneteivel küzdünk, konzultáljunk orvossal, audiológussal a megfelelő kezelési lehetőségek érdekében.

fülzugás
Kép forrása: https://www.health.harvard.edu/blog/tinnitus-ringing-or-humming-in-your-ears-sound-therapy-is-one-option-202112082654

Mit tehetünk házilag?

Láthattuk, hogy a fülzúgás megoldása érdekében akár életmódváltásra is szükség lehet. A kezelést tovább támogathatja, ha odafigyelünk arra, mit tehetünk házilag a javulás érdekében. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű testmozgás, az elegendő, pihentető alvás segít csökkenteni a stresszt és javítani az általános közérzetet, amely közvetve segít enyhíteni a tinnitus tüneteit. Egyes embereknél bizonyos ételek vagy italok súlyosbítják a fülzúgást, érdemes kísérleteznünk, hogy mi tapasztalunk-e ilyet? Az olyan triggerek kerülése, mint pl. a koffein vagy az alkohol, hatással van-e a betegségünkre?

Érdemes megpróbálkoznunk azzal is, hogy a fül egészségét támogató tápanyagokat kezdünk kúraszerűen szedni pl. az Omega-3 zsírsavak segíthetnek egy fennálló gyulladás csökkentésében, a magnézium, B12, A- és E-vitaminok segítik az általános egészséget, a cink pedig segíti az immunrendszer megfelelő működését, támogatja a sejtek egészségét.

Vannak arra vonatkozó tanulmányok, hogy a cinkhiány összefüggésben állhat a fülzúgással.

Milyen kapcsolat van a fülzúgás és a szédülés között?

A tinnitus és a szédülés gyakran együtt jár, különösen akkor, ha a fülzúgást a belső fül problémái okozzák, mint amilyen a Meniere-kór. Ez a betegség a folyadéknyomás változásával jár a belső fülben, a fülben teltségérzet jellemzi. 

Vestibularis neuritis esetében a belső fül egyensúlyi idege van begyulladva, ez pedig szédülést, egyensúlyzavarokat okozhat, és gyakran együtt jár a fülzúgással.

Halláskárosodás esetén az agy könnyen tévesen értelmezheti az észlelt hangokat, ami szédülést vagy egyensúlyzavarokat okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a tinnitus és a szédülés együttes előfordulása hátterében számos lehetséges ok állhat, minden esetben fontos orvosi segítséget kérni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében, valamint hogy az esetleges szövődményeket elkerülhessük. 

GOLDEN MEDICAL CENTER
A szerzőről: GOLDEN MEDICAL CENTER

Ez a cikk a Golden Medical Center szakorvosainak közreműködésével készült! Forduljon szakembereinkhez!

Pácienseink mondták…

László Fekete
László Fekete
2024-04-10
Hálás vagyok a sorsnak, hogy Dr Medveczky Zoltánhoz jöttünk! Köszönök mindent!
Benett Kovács
Benett Kovács
2024-03-27
Fülészeten jártunk Medveczki Doktor Úrnál aki nagyon figyelmes és segítőkész volt végig. Ellátott hasznos tanácsokkal és rá pár napra a fiúnknak már kutya baja se volt. Nagyon köszönjük a segítséget
Erzsébet Betónia
Erzsébet Betónia
2024-03-27
Igazán színvonalas rendelő kitűnő szakemberekkel és kedves személyzettel. Másoknak is ajánlom jó szívvel ez a helyet
Pozsgai Andras
Pozsgai Andras
2024-03-21
Nagy műtét előtti (4 nap) aneszteziológiai vizsgálaton szívultrahang (kardiológia) vizsgálatot írtak elő édesanyám számára. Az idő rövidsége miatt első Google találatban szereplő telefonszámot hívtam fel. Dr. Vincze Viktória a munkaidején túl fogadott minket, maximálisan empatikus, segítőkész, kedves doktornőt ismertünk meg a személyében, aki lelkiismeretesen elvégezte a kért vizsgálatot. Hálás köszönet neki!
Czibolya Ildikó
Czibolya Ildikó
2024-03-13
Kisfiamat műtötte pár napja dr Medveczky Zoltán. Az első találkozáskor már szimpatikus volt. Részletesen tájékoztatott a várható beavatkozásról. Stílusa megnyugtató. A Golden Medical Center egy modern tiszta rendelő. A megbeszélt időpontban csúszás nélkül kerültünk sorra. A műtét a Medcityben történt, ami szintén megfelelő volt.
Viktória Tabi
Viktória Tabi
2024-03-05
Medveczky Dr. Úrnál jártam. Nagyon segítőkész volt mindenki. A Dr.úr nagyon alapos. Csak ajánlani tudom.????
Attila Kovacs
Attila Kovacs
2024-02-29
Modern és tiszta rendelő. Nagyon kedves volt a személyzet és a Doktor Úr is alapos munkát végzett. Elégedetten távoztunk, ajánlani fogjuk másoknak is

GOLDEN MEDICAL MAGAZIN

Ételallergia tünetei, diagnózisa, fajtái, kezelése

Olvasson tovább

Női gondok- amikor elkerülhetetlen a méhkaparás

Olvasson tovább

Ismerje fel időben a méhgyulladást!

Olvasson tovább

Mindent a gyomorégésről

Olvasson tovább

Fülfájás

Olvasson tovább

Étvágytalanság

Olvasson tovább

Emésztési zavarok

Olvasson tovább

Csalánkiütés Tünetek és kezelése

Olvasson tovább

Így kezelheti az állatallergia tüneteit!

Olvasson tovább

A fülzúgás okai és kezelése

Olvasson tovább
4
5