1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

Ismerje fel időben a méhgyulladást!

Az 5 leggyakoribb tünet, aminek hátterében a kellemetlen nőgyógyászati betegség húzódhat A méhgyulladás egy olyan nőgyógyászati állapot, amely a méh belső rétegét (endometrium) borító szövet gyulladását jelenti. Ez a betegség lehet akut vagy krónikus. Különféle tünetekkel járhat, amelyek negatívan befolyásolják az érintett nők életminőségét és reproduktív egészségét. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket és […]

Az 5 leggyakoribb tünet, aminek hátterében a kellemetlen nőgyógyászati betegség húzódhat

A méhgyulladás egy olyan nőgyógyászati állapot, amely a méh belső rétegét (endometrium) borító szövet gyulladását jelenti. Ez a betegség lehet akut vagy krónikus. Különféle tünetekkel járhat, amelyek negatívan befolyásolják az érintett nők életminőségét és reproduktív egészségét. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket és azokat megfelelően kezeljük a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Amennyiben a kezelések nem hoznak eredményt, abrasio- műtét, azaz méhkaparást is javasolhat a kezelőorvos.

Az 5 leggyakoribb tünet:

Alhasi fájdalom: az egyik leggyakoribb tünet, amelyet a méhgyulladásban szenvedő nők tapasztalhatnak, az alsó hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés. A fájdalom általában fokozódik menstruációkor vagy közvetlenül a ciklus után.

Abnormális vérzés: a méhgyuladás okozhat rendellenes vérzést, például hosszabb, bőségesebb menstruáció,  vagy azon kívül is fellépő vérzés.

Diszkomfort érzés szexuális együttlét során: a méhgyulladás okozhat diszkomfortot vagy fájdalmat ez együttlétek során. Ez a tünet a nőknél lelki problémák kialakulásához vezethet, hiszen befolyásolhatja a szexuális kapcsolatát, szorongást, stressz okozhat.

Abnormális hüvelyi folyás: az érintett nők gyakran észlelhetnek hüvelyi folyást, amely lehet színtelen, sárgás vagy zöldes, akár kellemetlen szagú is.

Hőemelkedés: az akut méhgyulladás általában lázzal járhat, amely jelzi a szervezet gyulladásos reakcióját.

Fájdalmas vizelés: néhány nő fájdalmat tapasztalhat vizeléskor, ami a méhgyulladással járó húgyúti irritációra utalhat.

Általános rossz közérzet: a méhgyulladás általános tünetei közé tartozhat a fáradtság, gyengeség és általános rossz közérzet.

Fontos, hogy azonnal megkezdjük a szükséges kezelést

A méhgyulladás kezeléséhez a legtöbb esteben antibiotikum szükséges az általános fertőzés leküzdésére. Azonban krónikus állapot esetében, vagy ha súlyosabb szövődmények jelentkeznek, mint például az abszcesszus, sebészeti beavatkozásra, abrasio műtétre lehet szükség.

 Az otthoni praktikák nem helyettesítik az orvosi kezelést, de kiegészítésként alkalmazhatjuk őket

Amennyiben a méhgyulladás tüneteit észleljük, azonnal forduljunk nőgyógyász szakorvoshoz, aki egy általános kivizsgálást követően tájékoztatást ad a kezelés folyamatáról. A kezelést kiegészíthetjük otthoni praktikákkal, de fontos megjegyezni, hogy ez semmilyen esetben sem helyettesítheti az orvos által előirányozott kezelési tervet!

Pihenés és megfelelő hidratálás: fontos pihenni és elegendő folyadékot fogyasztani. Az ivási mennyiség növelése segíthet a szervezetnek megbirkózni a fertőzéssel és támogathatja az immunrendszer működését.

Meleg borogatás: meleg borogatás alkalmazása az alsó hason vagy a hát alsó részén segíthet enyhíteni az alhasi fájdalmat és diszkomfortot. A borogatás ne legyen túl forró, hogy elkerüljük az égési sérüléseket.

Fájdalomcsillapítók: az orvos által javasolt fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése segíthet enyhíteni az alhasi fájdalmat és a kellemetlen tüneteket.

Gyógynövényes teák: bizonyos gyógynövényes teák, például kamilla vagy gyömbértea, enyhíthetik a gyulladást a kellemetlen tüneteket. Gyógynövény tea fogyasztása előtt azonban szükséges az orvosi egyeztetés, különösen terhesség, vagy más, egészségügyi állapot fennállása esetén.

Szexuális élet szüneteltetése: ha a méhgyulladás közösülés során diszkomfortot, vagy fájdalmat okoz, fontos lehet szexuális pihenést tartani, amíg a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnnek.

Amikor elkerülhetetlen a beavatkozás

Amennyiben a gyógyszeres, vagy más kezeléssel nem érjük el a teljes gyógyulást, a kezelőorvos abrasio műtétet javasolhat. Az eljárás során az orvos eltávolítja a méh belső nyálkahártyáját vagy a méhnyálkahártya egy részét. Az abrasio műtétet általában általános vagy helyi érzéstelenítésben végzik, és magában foglalja a méhnyálkahártya szövetének eltávolítását egy erre alkalmas, speciális eszközzel. Az eljárás után a szövetmintát további vizsgálatra küldik a laboratóriumba, hogy kizárják a rákos vagy egyéb kóros állapotot.

Amennyiben kezelőorvosa a műtéti beavatkozás mellett dönt, úgy azt annak érdekében teszi, hogy maradéktalanul eltávolítsa az összes gyulladt, vagy elhalt szövetet a méhből. Az abrasio beavatkozás tehát enyhíti a kellemetlen tüneteteket és segít a megakadályozni a fertőzés terjedését, visszatérését.

Az abrasio műtét előtt fontos, hogy az összes kezelési lehetőséget átbeszéljük, és tisztában legyünk a beavatkozás esetleges kockázatairól, előnyeiről és hátrányairól. Kezelőorvosa erről pontos tájékoztatást ad a diagnózis pontos felállítását követően.

Az időben felismert tünetek felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot

Amennyiben a fent felsorolt tünetek bármelyikével, vagy akár egyszerre több típusát is tapasztalja, kérje ki azonnak nőgyógyásza véleményét, hogy elkezdhesse a pontos diagnózis felállítását, és megkezdhesse a kezelést. Az időben megkezdett kezelés felgyorsíthatja a gyógyulást, megakadályozhatja a későbbi szövődményeket, vagy a műtéti beavatkozást.

GOLDEN MEDICAL CENTER
A szerzőről: GOLDEN MEDICAL CENTER

Ez a cikk a Golden Medical Center szakorvosainak közreműködésével készült! Forduljon szakembereinkhez!

Pácienseink mondták…

László Fekete
László Fekete
2024-04-10
Hálás vagyok a sorsnak, hogy Dr Medveczky Zoltánhoz jöttünk! Köszönök mindent!
Benett Kovács
Benett Kovács
2024-03-27
Fülészeten jártunk Medveczki Doktor Úrnál aki nagyon figyelmes és segítőkész volt végig. Ellátott hasznos tanácsokkal és rá pár napra a fiúnknak már kutya baja se volt. Nagyon köszönjük a segítséget
Erzsébet Betónia
Erzsébet Betónia
2024-03-27
Igazán színvonalas rendelő kitűnő szakemberekkel és kedves személyzettel. Másoknak is ajánlom jó szívvel ez a helyet
Pozsgai Andras
Pozsgai Andras
2024-03-21
Nagy műtét előtti (4 nap) aneszteziológiai vizsgálaton szívultrahang (kardiológia) vizsgálatot írtak elő édesanyám számára. Az idő rövidsége miatt első Google találatban szereplő telefonszámot hívtam fel. Dr. Vincze Viktória a munkaidején túl fogadott minket, maximálisan empatikus, segítőkész, kedves doktornőt ismertünk meg a személyében, aki lelkiismeretesen elvégezte a kért vizsgálatot. Hálás köszönet neki!
Czibolya Ildikó
Czibolya Ildikó
2024-03-13
Kisfiamat műtötte pár napja dr Medveczky Zoltán. Az első találkozáskor már szimpatikus volt. Részletesen tájékoztatott a várható beavatkozásról. Stílusa megnyugtató. A Golden Medical Center egy modern tiszta rendelő. A megbeszélt időpontban csúszás nélkül kerültünk sorra. A műtét a Medcityben történt, ami szintén megfelelő volt.
Viktória Tabi
Viktória Tabi
2024-03-05
Medveczky Dr. Úrnál jártam. Nagyon segítőkész volt mindenki. A Dr.úr nagyon alapos. Csak ajánlani tudom.????
Attila Kovacs
Attila Kovacs
2024-02-29
Modern és tiszta rendelő. Nagyon kedves volt a személyzet és a Doktor Úr is alapos munkát végzett. Elégedetten távoztunk, ajánlani fogjuk másoknak is

GOLDEN MEDICAL MAGAZIN

Ételallergia tünetei, diagnózisa, fajtái, kezelése

Olvasson tovább

Női gondok- amikor elkerülhetetlen a méhkaparás

Olvasson tovább

Ismerje fel időben a méhgyulladást!

Olvasson tovább

Mindent a gyomorégésről

Olvasson tovább

Fülfájás

Olvasson tovább

Étvágytalanság

Olvasson tovább

Emésztési zavarok

Olvasson tovább

Csalánkiütés Tünetek és kezelése

Olvasson tovább

Így kezelheti az állatallergia tüneteit!

Olvasson tovább

A fülzúgás okai és kezelése

Olvasson tovább
4
5