Az ételallergiákat az okozza, hogy az immunrendszer túlzóan reagál a bizonyos ételekben megtalálható fehérjékre. Ez a reakció különböző tüneteket okoz az enyhétől az életveszélyes anafilaxiás sokkig. A leggyakoribb allergének közé tartozik a tej, a tojás, a földimogyoró, a diófélék, a hal, a rákfélék, a szója és a búza.
Érdekességek
Ha a családban már előfordult allergia, ekcéma, asztma vagy szénanátha, nagyobb az esély az ételallergia kialakulására.
A szoptatás segíthet csökkenteni az allergia kialakulásának kockázatát csecsemőknél. Az allergének fokozatos bevezetése a csecsemők étrendjébe csökkentheti az ételallergia kialakulásának esélyét.
Ha valaki már más allergiával is küzd, nagyobb eséllyel alakul ki nála ételallergia is. Ételallergia felnőttkorban is kialakulhat.
Az ételallergia gyakrabban fordul elő gyermekeknél, de sok esetben iskolás korukra kinövik.
Az ételallergia tünetei
Az ételallergiás tünetek az adott étel elfogyasztása után azonnal vagy néhány órával jelentkeznek. A tünetek fajtája és súlyossága változó lehet:
- Bőrreakciók: Csalánkiütés, viszketés, ekcéma.
- Emésztési panaszok: Hasi fájdalom, hasmenés, hányás.
- Légúti tünetek: Orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokszorítás, nehézlégzés.
- Súlyos reakciók (Anafilaxia): Légzési nehézségek, torokduzzanat, vérnyomásesés, szapora pulzus, eszméletvesztés. Az anafilaxia életveszélyes állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Az életallergia diagnózisa
Az orvos részletes kórtörténetet vesz fel, amely kiterjed a családi allergiákra is, és elvégzi a fizikai vizsgálatot.
A fizikai vizsgálat allergiateszteket és vérvizsgálatot jelent.
Bőrpróba: Az orvos kis mennyiségű allergén oldatot cseppent a bőrre, majd enyhén megszúrja azt. Ha a bőrön vörös, viszkető dudor keletkezik, az allergiát jelez.
Vérvizsgálat: a vérvizsgálat során a specifikus IgE antitestek jelenlétét keressük a vérben.
Allergianapló vezetése hasznos lehet az allergiás reakciók és az azt kiváltó ételek azonosítására.
A gyanús élelmiszereket egy időre kiiktatjuk az étrendből, majd fokozatosan visszavezetjük őket, hogy megbizonyosodjunk a tünetekről. Ez az eliminációs diéta.
Leggyakoribb Ételallergiák
Tejallergia: Az immunrendszer reagál a tehéntejben található fehérjékre, mint a kazein és a savófehérje. Tünetek: Csalánkiütés, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, anafilaxia. Alternatívák: Növényi tejhelyettesítők, mint a mandulatej, szójatej, rizstej.
Tojásallergia: A tojásfehérjében vagy -sárgájában található fehérjék okozta allergiás reakció. Tünetek: Bőrkiütés, hasi fájdalom, hányás, légúti tünetek, anafilaxia. Alternatívák: Tojáshelyettesítők, chia mag, lenmag.
Földimogyoró-allergia: Az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb ételallergia, amely már kis mennyiségben is súlyos reakciókat okozhat. Tünetek: Csalánkiütés, viszketés, duzzanat, nehézlégzés, anafilaxia. Alternatívák: Magvajak, mint a napraforgómag vaj.
Diófélék-allergia: Az immunrendszer reakciója a fákon termő diófélékre, például dióra, mandulára, kesudióra. Tünetek: Csalánkiütés, hasi fájdalom, légúti tünetek, anafilaxia. Alternatívák: Magok, például napraforgómag, tökmag.
Halallergia: Az immunrendszer reakciója a halakban található fehérjékre. Tünetek: Csalánkiütés, hányinger, hányás, légúti tünetek, anafilaxia. Alternatívák: Más fehérjeforrások, például baromfi, marhahús.
Rákfélék-allergia: Az immunrendszer reakciója a rákfélékre, például garnélarákra, rákra, homárra. Tünetek: Csalánkiütés, hányinger, hányás, légúti tünetek, anafilaxia. Alternatívák: Más fehérjeforrások, például csirke, tofu.
Szójaallergia: Az immunrendszer reakciója a szójababban található fehérjékre. Tünetek: Csalánkiütés, hasi fájdalom, hányás, légúti tünetek. Alternatívák: Más növényi fehérjeforrások, például borsófehérje.
Búzaallergia: Az immunrendszer reakciója a búzában található fehérjékre, például gluténre. Tünetek: Csalánkiütés, hányinger, hányás, légúti tünetek, anafilaxia. Alternatívák: Gluténmentes gabonák, például rizs, kukorica, quinoa.
Az ételallergia kezelése
A legjobb módja az ételallergia kezelésének, ha teljesen elkerüljük az adott allergént tartalmazó ételeket.
Mindig olvasssa el az élelmiszerek címkéit, hogy el tudja kerüni az allergén anyagokat. Az élelmiszercímkéken gyakran feltüntetik az allergének jelenlétét, például „tartalmazhat dióféléket” vagy „gluténmentes”.
Az enyhe allergiás tünetek kezelésére szedhetők antihisztaminok.
A súlyos, anafilaxiás reakciók azonnali kezelésére az adrenalininjekció (például EpiPen) életmentő jelentőségű lehet.
Ételallergiás kiütések
Az ételallergiás kiütések a bőrön bárhol megjelenhetnek, de leggyakrabban az arcon (ajkak, szemhéj, arcbőr), a nyakon, a karokon (és kezeken), a lábakon és a törzsön (mellkas, has, hát) fordulnak elő.
Jellemző fajtái a csalánkiütés és az ekcéma.
Csalánkiütés (urticaria): vörös, viszkető, duzzadt foltok vagy csíkok, amelyek mérete és alakja változó. Ezek a kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, de gyorsan el is tűnnek, hogy aztán más helyeken tűnjenek fel.
Ekcéma (atópiás dermatitis): száraz, pikkelyes, viszkető foltok, amelyek kisebesedhetnek. Leggyakrabban a könyökhajlatban, térdhajlatban, a nyakon és az arcon fordulnak elő, de az egész testen is megjelenhetnek.
Ha ilyen bőrtüneteket tapasztal, a bőr hidratálása segíthet csökkenteni a viszketést és megelőzni a kiszáradást, de fontos, hogy kerüld az illatosított vagy irritáló anyagokat tartalmazó bőrápolókat, és hipoallergén termékeket használj.
Az ételallergia súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot lehet, amely megfelelő kezelést és megelőzést igényel. Az allergének kerülése, a tünetek korai felismerése és szükség esetén gyógyszerek használata kulcsfontosságú a biztonságos és egészséges életmód fenntartásában. Az orvosi tanácsadás és a megfelelő diagnosztikai eljárások segítenek az ételallergia pontos azonosításában és kezelésében!