1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

Csalánkiütés Tünetek és kezelése

A csalánkiütés (latin nevén urticaria) egy viszkető, vörös, kidomborodó kiütéseket okozó bőrbetegség, amelyet általában allergiás reakció vagy irritáció vált ki. A kiütések általában hirtelen jelennek meg és gyorsan terjednek szét. A tünetek átlagos esetben néhány óra alatt elmúlnak, de bizonyos esetben akár napokig is eltarthatnak. A csalánkiütés okai A csalánkiütés változatos eredetű lehet, és ezek […]

A csalánkiütés (latin nevén urticaria) egy viszkető, vörös, kidomborodó kiütéseket okozó bőrbetegség, amelyet általában allergiás reakció vagy irritáció vált ki. A kiütések általában hirtelen jelennek meg és gyorsan terjednek szét. A tünetek átlagos esetben néhány óra alatt elmúlnak, de bizonyos esetben akár napokig is eltarthatnak.

A csalánkiütés okai

A csalánkiütés változatos eredetű lehet, és ezek gyakran összetett mechanizmusokon alapulnak. Néhány gyakori ok:

  • Allergiás reakció: Az allergiás reakciók gyakori kiváltó okai a csalánkiütésnek. Bizonyos élelmiszerek (pl. diófélék, tenger gyümölcsei, tojás, tej, földimogyoró, bogyós gyümölcsök, citrusfélék stb.), gyógyszerek (pl. penicillin, acetaminophen, ibuprofen stb.), rovarcsípések (például méhek, darazsak, szúnyogok stb.) vagy állati szőrök (pl. kutya, macska), penészspórák allergiás reakciót válthatnak ki. Az allergiás csalánkiütést gyakran kísérik más allergiás tünetek, például szemviszketés, orrfolyás vagy légszomj.
  • Fizikai ingerek: Néhány embernél fizikai ingerek, mint például a hideg vagy a meleg, nyomás, dörzsölődés vagy vibráció, vagy a fénynek való kitettség is kiválthat csalánkiütést. Ezt a típusú csalánkiütést fizikai urticariának nevezik.
  • Fertőzések: Vírus- vagy bakteriális fertőzés is okozhat csalánkiütést. A hirtelen jelentkező csalánkiütés (acute urticaria) gyakran összefüggésben áll vírusfertőzésekkel.
  • Stressz: A stressz is okozhat csalánkiütést vagy súlyosbíthatja meglévő tüneteket.
  • Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, például a Hashimoto-kór (a pajzsmirigygyulladás egy fajtája) vagy a lupus is kapcsolatba hozhatók csalánkiütéssel.
  • Élelmiszer- vagy vegyszerérzékenység: Élelmiszerekre vagy vegyszerekre való érzékenység is okozhat csalánkiütést.

Mit ne tegyünk, ha csalánkiütésünk van?

A bőr további irritációja, például a durva anyagokkal érintkezés, a túlmelegedés vagy túlhűtés, vagy az allergén anyaggal való újbóli érintkezés mind hozzájárulhatnak a csalánkiütés fokozódásához.

Fentiek mellett a stressz, a koffeinfogyasztás, az alkoholfogyasztás, a fűszeres ételek, a kelleténél melegebb környező hőmérséklet is ronthat az állapoton (a meleg fürdő például kifejezetten ellenjavallt ilyenkor). Érdemes kímélő ételeket enni, hűvösbe menni, és pihenni, és így várni, hogy a tünetek megszűnjenek.

Csalánkiütés kép
Kép forrása: https://www.skinology.in/wp-content/uploads/2016/03/urticaria-848×518.jpg

A csalánkiütés kezelése

Ha sikerül megfejteni a csalánkiütés okát, akkor azt kell először és célzottan kezelni pl. a fertőzést, vagy allergénre adott allergiás reakció esetén az allergént kell elkerülni. Hideg vizes borogatás alkalmazása a kiütéses területen segíthet csökkenteni a viszketést és az irritációt.

Tipp: Egy tiszta ruhadarabot áztass hideg vízbe, majd óvatosan borítsd a bőrre néhány percig. Figyeljünk, hogy ne hűtsük túl a területet, és ne alkalmazzunk jeget!

A kortikoszteroid krémek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az irritációt. Ezeket a bőr érintett területeire kell alkalmazni, de fontos betartani az orvos vagy a gyógyszerész utasításait.

Ha a csalánkiütés tünetei viszonylag enyhék, akkor nem szükséges semmiféle kezelés, mert a tünetek maguktól el fognak múlni néhány órán belül.

Csalánkiütés és hisztamin

A csalánkiütés gyakran ál összefüggésben a hisztamin nevű vegyülettel, amelyet az immunrendszer termel, és fontos szerepet játszik az allergiás reakciók kiváltásában. Amikor a szervezet allergénnel vagy irritációval (ez lehet pl. fénynek való expozíció, bizonyos gyógyszerek, fizikai ingerek vagy stressz) szembesül, hisztamin szabadul fel a szövetekből és az immunsejtekből.

A hisztamin az érrendszer összehúzódását és a véredények megnyitását okozza, ami növeli a véráramlást a bőrfelületen. Ez eredményezi a karakterisztikus piros dudorok kialakulását a bőrön, ami jellemző a csalánkiütésre. A hisztamin emellett a bőr idegsejtjeire is hat, ez okozza a viszketést.

A hisztamin-érzékenyekre jellemző a csalánkiütés, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer hisztaminérzékenysége okozza a tüneteket.

Az allergiás eredetű csalánkiütés kezelése általában antihisztaminok, például cetirizin vagy loratadin alkalmazását jelenti a viszketés és a duzzanat enyhítésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy az antihisztaminok csak a tüneteket kezelik, és nem gyógyítják meg az alapvető problémát vagy az allergiát. Ha az ok azonosítható, például egy adott élelmiszer vagy gyógyszer, akkor fontos elkerülni az okozó anyagot.

Fontos megérteni, hogy minden egyes csalánkiütéses eset egyedi lehet, és a kiváltó ok meghatározása orvosi vizsgálatot igényel. Ha rendszeresen szenvedünk csalánkiütéstől, fontos, hogy felkeressünk egy orvost vagy allergológust, hogy azonosítsa a kiváltó okot és megfelelő kezelést tudjon javasolni.

GOLDEN MEDICAL CENTER
A szerzőről: GOLDEN MEDICAL CENTER

Ez a cikk a Golden Medical Center szakorvosainak közreműködésével készült! Forduljon szakembereinkhez!

Pácienseink mondták…

László Fekete
László Fekete
2024-04-10
Hálás vagyok a sorsnak, hogy Dr Medveczky Zoltánhoz jöttünk! Köszönök mindent!
Benett Kovács
Benett Kovács
2024-03-27
Fülészeten jártunk Medveczki Doktor Úrnál aki nagyon figyelmes és segítőkész volt végig. Ellátott hasznos tanácsokkal és rá pár napra a fiúnknak már kutya baja se volt. Nagyon köszönjük a segítséget
Erzsébet Betónia
Erzsébet Betónia
2024-03-27
Igazán színvonalas rendelő kitűnő szakemberekkel és kedves személyzettel. Másoknak is ajánlom jó szívvel ez a helyet
Pozsgai Andras
Pozsgai Andras
2024-03-21
Nagy műtét előtti (4 nap) aneszteziológiai vizsgálaton szívultrahang (kardiológia) vizsgálatot írtak elő édesanyám számára. Az idő rövidsége miatt első Google találatban szereplő telefonszámot hívtam fel. Dr. Vincze Viktória a munkaidején túl fogadott minket, maximálisan empatikus, segítőkész, kedves doktornőt ismertünk meg a személyében, aki lelkiismeretesen elvégezte a kért vizsgálatot. Hálás köszönet neki!
Czibolya Ildikó
Czibolya Ildikó
2024-03-13
Kisfiamat műtötte pár napja dr Medveczky Zoltán. Az első találkozáskor már szimpatikus volt. Részletesen tájékoztatott a várható beavatkozásról. Stílusa megnyugtató. A Golden Medical Center egy modern tiszta rendelő. A megbeszélt időpontban csúszás nélkül kerültünk sorra. A műtét a Medcityben történt, ami szintén megfelelő volt.
Viktória Tabi
Viktória Tabi
2024-03-05
Medveczky Dr. Úrnál jártam. Nagyon segítőkész volt mindenki. A Dr.úr nagyon alapos. Csak ajánlani tudom.????
Attila Kovacs
Attila Kovacs
2024-02-29
Modern és tiszta rendelő. Nagyon kedves volt a személyzet és a Doktor Úr is alapos munkát végzett. Elégedetten távoztunk, ajánlani fogjuk másoknak is

GOLDEN MEDICAL MAGAZIN

Ételallergia tünetei, diagnózisa, fajtái, kezelése

Olvasson tovább

Női gondok- amikor elkerülhetetlen a méhkaparás

Olvasson tovább

Ismerje fel időben a méhgyulladást!

Olvasson tovább

Mindent a gyomorégésről

Olvasson tovább

Fülfájás

Olvasson tovább

Étvágytalanság

Olvasson tovább

Emésztési zavarok

Olvasson tovább

Csalánkiütés Tünetek és kezelése

Olvasson tovább

Így kezelheti az állatallergia tüneteit!

Olvasson tovább

A fülzúgás okai és kezelése

Olvasson tovább
4
5