1133-BUDAPEST, TUTAJ UTCA 8

Rovarcsípés allergia

Rovarcsípés esetén méreganyag kerül a szervezetbe. A rovarcsípés allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer túlzó reakciót ad a csípés során bejutó fehérjére vagy toxinra. A leggyakoribb allergének a méh, a darazsak, a tűzhangya, és a szúnyogok. Az allergiás reakció súlyossága egyéntől függően változó lehet, ahogyan az is, hogy a tünetek már az első csípésnél jelentkeznek, […]

Rovarcsípés esetén méreganyag kerül a szervezetbe. A rovarcsípés allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer túlzó reakciót ad a csípés során bejutó fehérjére vagy toxinra. A leggyakoribb allergének a méh, a darazsak, a tűzhangya, és a szúnyogok. Az allergiás reakció súlyossága egyéntől függően változó lehet, ahogyan az is, hogy a tünetek már az első csípésnél jelentkeznek, vagy csak a sokadik csípés után alakulnak ki.

Mi a teendő rovarcsípés esetén?

Távolítsuk el a csípést okozó rovart, amennyiben még a bőrön van. Ha méh csípett meg bennünket, és a sebben ott van a fullánk, akkor nagyon óvatosan távolítsuk el.

Mossuk le vízzel alaposan a csípés helyét, hogy eltávolítsuk a bőrön lévő toxinokat és csökkentsük a fertőzés kockázatát.

A csípés okozta fájdalmat hideg vizes borogatással, vagy textilbe csomagolt jeges borogatással enyhíthetjük. Fájdalomcsillapító tablettát is bevehetünk, ez a fájdalom mellett a duzzanatot is csökkentheti. Az ecetes borogatásról és a kalciumtablettáról mára már bebizonyosodott, hogy nincs jelentőségük.

Ha egy rovarcsípéskor szokatlan, heves vagy súlyos reakció jelentkezik, fel kell, hogy merüljön a rovarcsípés allergia gyanúja, és szükséges az ezirányú szakorvosi kivizsgálás.

A rovarcsípés allergia tünetei

Lokális (helyi) reakció: vörösség, duzzanat, viszketés és égő érzés a csípés helyén. Ez a leggyakoribb és a legenyhébb allergiás reakció.

Rovarcsípés allergia

Szisztémás allergiás reakció: vagyis, ha az immunrendszer túlzóan reagál. Ilyenkor súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, mint például: légzési nehézségek, torokduzzanat, csillapíthatatlan köhögés, fulladásérzés, hányinger és hányás, szédülés, gyengeség, eszméletvesztés, csökkenő vérnyomás, sokkos állapot. A legsúlyosabb reakció az anafilaxiás sokk. Ez az életveszélyes állapot, azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A kockázatok csökkentése érdekében fontos elkerülni a rovarcsípéseket, különösen azoknak, akiknél korábban allergiás reakciók jelentkeztek.

A leggyakoribb, allergiát okozó rovarcsípések:

  • Méhcsípés: A méhek általában csak akkor támadnak, ha azt érzik, hogy veszélyeztetik őket vagy a kaptárjukat. A méhcsípés utáni fő tünetek: fájdalom, duzzanat és vörösség a csípés helyén.
  • Darázscsípés: A darazsak hasonlóan viselkednek, mint a méhek, de ők agresszívebbek lehetnek, ha úgy érzik, hogy területüket megtámadják. Darázscsípés után jelentkezhet fájdalom, duzzanat, vörösség és viszketés.
  • Lódarázscsípés: Ezek a rovarok általában erdőkben vagy bokros területeken élnek, és viszonylag ritkán csípnek meg embert. Azok, akiket mégis megcsípnek, hasonló tüneteket tapasztalnak, mint a darázscsípés vagy a méhcsípés után.
  • Szúnyogcsípés: Szúnyogok sokféle, főleg vízhez közeli, fás, füves területen élnek és csípésük olyan ismerős tüneteket okoz, mint a viszketés, vörösség és duzzanat a csípés helyén. Néhány ember érzékenyebben reagál a szúnyogcsípésekre, és a csípés helye duzzadtabb, kiterjedése nagyobb lehet. A tigrisszúnyog csípése például általánosságban hevesebb allergiás reakciót vált ki.
  • Hangyacsípés: Néhány hangyafajta (pl. vöröshangya, tűzhangya) csíphet, ami kellemetlen érzést okozhat. A tünetek közé tartozik a fájdalom, viszketés, vörösség és duzzanat a csípés helyén.

Kezelési módok

A rovarcsípés allergia kezelése az allergiás reakció súlyosságától függ.

Az allergiás tünetek kezelése magában foglalhatja az antihisztaminok vagy kortikoszteroidok szájon át, vagy helyileg történő alkalmazását. Súlyos esetekben epinephrin (adrenalin) injekciót is alkalmaznak, különösen anafilaxiás reakciók esetén.

Hideg borogatás: A hideg borogatás alkalmazása a csípés helyén csökkentheti a duzzanatot és enyhítheti a fájdalmat.

Antihisztamin krém vagy kenőcs: A lokális antihisztamin krémek vagy kenőcsök segíthetnek enyhíteni a viszketést és csökkenteni az allergiás reakció tüneteit.

Szisztémás antihisztaminok: A szájon át alkalmazott antihisztaminok segíthetnek enyhíteni az allergiás reakció tüneteit, például a viszketést és a duzzanatot. Fontos, hogy csak orvos által javasolt dózisban alkalmazd ezeket a gyógyszereket.

Kortikoszteroidok: Súlyosabb allergiás reakció esetén az orvos kortikoszteroidokat írhat fel, például prednizolont, hogy csökkentse a gyulladást és enyhítse a tüneteket.

Epinephrin (adrenalin) injekció: Anafilaxiás reakció (sokk) esetén, amely életveszélyes lehet, epinephrin (adrenalin) injekció azonnali beadása szükséges. Ezeket az injekciókat általában a súlyosan allergiás betegeknek adják, és fontos, hogy az erre hajlamos betegeknél mindig legyen elérhető közelségben az injekció. Anafilaxiás reakció esetén, mint például fulladás, szédülés vagy eszméletvesztés, hívj mentőt!

Hogyan zajlik a rovarcsípés allergia vizsgálata?

Az orvos részletesen kikérdez téged a korábbi rovarcsípésekről, és az azokra adott reakciókról. Ossz meg minden olyan információt az orvossal, amely segíthet az allergia diagnosztizálásában.

A vizsgálat során bőrteszt kerülhet elvégzésre: a bőrre kis mennyiségben különböző rovarallergéneket visznek fel, és figyelik az ezekre adott bőrreakciót. Ha érzékeny vagy az allergénre, akkor a bőrön piros foltok, duzzanat vagy viszketés jelentkezhet.

Vérvizsgálatot is elvégezhetünk az antitestek kimutatására.

A vizsgálatok segítségével képet tudunk alkotni arról, hogy mely rovarok okoznak neked problémát. Ezután megbeszéljük a kezelést és az esetleges megelőző intézkedéseket is!

GOLDEN MEDICAL CENTER
A szerzőről: GOLDEN MEDICAL CENTER

Ez a cikk a Golden Medical Center szakorvosainak közreműködésével készült! Forduljon szakembereinkhez!

Pácienseink mondták…

László Fekete
László Fekete
2024-04-10
Hálás vagyok a sorsnak, hogy Dr Medveczky Zoltánhoz jöttünk! Köszönök mindent!
Benett Kovács
Benett Kovács
2024-03-27
Fülészeten jártunk Medveczki Doktor Úrnál aki nagyon figyelmes és segítőkész volt végig. Ellátott hasznos tanácsokkal és rá pár napra a fiúnknak már kutya baja se volt. Nagyon köszönjük a segítséget
Erzsébet Betónia
Erzsébet Betónia
2024-03-27
Igazán színvonalas rendelő kitűnő szakemberekkel és kedves személyzettel. Másoknak is ajánlom jó szívvel ez a helyet
Pozsgai Andras
Pozsgai Andras
2024-03-21
Nagy műtét előtti (4 nap) aneszteziológiai vizsgálaton szívultrahang (kardiológia) vizsgálatot írtak elő édesanyám számára. Az idő rövidsége miatt első Google találatban szereplő telefonszámot hívtam fel. Dr. Vincze Viktória a munkaidején túl fogadott minket, maximálisan empatikus, segítőkész, kedves doktornőt ismertünk meg a személyében, aki lelkiismeretesen elvégezte a kért vizsgálatot. Hálás köszönet neki!
Czibolya Ildikó
Czibolya Ildikó
2024-03-13
Kisfiamat műtötte pár napja dr Medveczky Zoltán. Az első találkozáskor már szimpatikus volt. Részletesen tájékoztatott a várható beavatkozásról. Stílusa megnyugtató. A Golden Medical Center egy modern tiszta rendelő. A megbeszélt időpontban csúszás nélkül kerültünk sorra. A műtét a Medcityben történt, ami szintén megfelelő volt.
Viktória Tabi
Viktória Tabi
2024-03-05
Medveczky Dr. Úrnál jártam. Nagyon segítőkész volt mindenki. A Dr.úr nagyon alapos. Csak ajánlani tudom.????
Attila Kovacs
Attila Kovacs
2024-02-29
Modern és tiszta rendelő. Nagyon kedves volt a személyzet és a Doktor Úr is alapos munkát végzett. Elégedetten távoztunk, ajánlani fogjuk másoknak is

GOLDEN MEDICAL MAGAZIN

Mit kell tudni a hányingerről?

Olvasson tovább

Honnan tudom, hogy változókorban vagyok?

Olvasson tovább

Tejfehérje allergia (tejallergia) tünetei és kezelése

Olvasson tovább

Rovarcsípés allergia

Olvasson tovább

Mindent a fülzsírról

Olvasson tovább

Az endometriózis tünetei, okai és kezelése

Olvasson tovább

Ismerje meg a varázslatot, amire csak a babamozi képes!

Olvasson tovább

A hasmenés okai, tünetei, típusai, kezelése és megelőzése

Olvasson tovább

A gyomorfájdalom okai

Olvasson tovább

Ételallergia tünetei, diagnózisa, fajtái, kezelése

Olvasson tovább
4
5